HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Νέα πολύ μεγάλη τιμητική διάκριση για την εκ Σκεπαστού Βούλα Μέμου, για την ίδια, τα Καλάβρυτα και την Ελλάδα!

Γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος Μεγάλη η τιμή για τα Καλάβρυτα και την Ελλάδα, που στη σωρεία λογοτεχνικών βραβείων και τιμητικών δια...



Γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Μεγάλη η τιμή για τα Καλάβρυτα και την Ελλάδα, που στη σωρεία λογοτεχνικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων της σκηνοθέτριας, αεικίνητης ποιήτριας και Μέλους της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Παρασκευής (Βούλας) Μέμου από το Σκεπαστό, προστέθηκε πρόσφατα ένα ακόμα πολύ μεγάλο, μαζί με αναμνηστικό μετάλλιο: Το «INTERNATIONAL ACADEMIC AWARD OF CONTEMPORARY LITERATURE LUCIUS ANNAEUS SENEKA» (Διεθνές Ακαδημαϊκό Βραβείο σύγχρονης Λογοτεχνίας Λεύκιος Ανναίος Σενέκα)!
Το βραβείο αυτό, που έχει και την υπογραφή του Προέδρου της Βουλής της Ιταλίας, απενεμήθη μαζί με το μετάλλιο στην Βούλα Μέμου, για το ποίημα της «Φοβάμαι», από την ποιητική της συλλογή «Η Γλώσσα της Ειρήνης», που απήγγειλε στην Διεθνή Συνάντηση Ποιητών στο Μπάρι της Ιταλίας, το Νοέμβρη του 2023, με θέμα «Φιλία και Ειρήνη των Λαών». Μετά από αυτό, προτάθηκε Πρέσβειρα Ειρήνης της Ιταλίας στην Ελλάδα και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Σενέκα.
Η πολύ αγαπητή μας Βούλα, είχε τιμητικά προσκληθεί με την ιδιότητά της ως «Πρέσβειρα της Ειρήνης στον κόσμο» στη διεθνή αυτή συνάντηση, από το Μέλος της Διοίκησης της Ακαδημίας Maria Teresa και η συμμετοχή της υποστηρίχτηκε από την εκ Σερβίας ποιήτρια και φίλη των Καλαβρύτων Slavica Pejovic. Έγραφε, μεταξύ άλλων, η επιστολή του Προέδρου της Ακαδημίας Δρ. Massimo Massa, με την οποία την προσκάλεσε: «Κυρία Βούλα Μέμου, ως Πρόεδρος του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Βραβείου Σύγχρονης Λογοτεχνίας Lucius Annaeus Seneca, έχω την τιμή να σας διορίσω Πρέσβη του Βραβείου Seneca στην Ιταλία, με καθήκον την εκπροσώπηση της χώρας σας και την προώθηση της αξίας του Βραβείου».
Μεταξύ των άλλων χορηγών της συνάντησης αυτής και των βραβείων, είναι και το Υπουργικό Συμβούλιο, η Γερουσία της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από τις προσεχείς συμμετοχές της Βούλας Μέμου σε διεθνείς συναντήσεις ποίησης για το 2024, θα είναι και στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μάρτη), τον Αύγουστο στη Σερβία και τον Οκτώβριο στην Ισπανία, με την ιδιότητά της ως «Πρέσβειρα της Ειρήνης στον κόσμο» πάντα.
Συγχαίρουμε και νοιώθουμε πάντα μεγάλη υπερηφάνεια που ο τόπος μας, τα Καλάβρυτα, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, με «τραίνο» τα ποιήματα και τις συμμετοχές σε διεθνείς ποιητικές συναντήσεις της μεγάλου βεληνεκούς Καλαβρυτινής ποιήτριας Βούλας Μέμου! Πολλά ποιήματά της έχουν μεταφραστεί και σε ξένες ποιητικές συλλογές.
Βούλα μας, Βούλα των Καλαβρύτων, της Ελλάδας και του κόσμου, σηκώνεις πάντα πολύ ψηλά τον τόπο μας! Έχεις πάντα το θαυμασμό μας, την ευγνωμοσύνη μας και τα θερμά συγχαρητήριά μας!
Παραθέτουμε, τέλος, το ποίημα για το οποίο βραβεύτηκε:
 
Φοβάμαι
Φόρεσα τα παπούτσια σου ανάποδα,
να μαζέψω ζωντανό το αίμα της πληγής σου.
Παιδί της αγάπης σε βάφτιζαν στην σπορά σου
και πλάγιαζαν οι μοίρες στο ηλιόλουστο φαράγγι με τις πεταλούδες.
Τώρα…,
Η λαιμητόμος στήθηκε στην κούνια σου.
Το φεγγάρι σπαράζει σαν πληγωμένο ζώο
και παίρνει το δρόμο του κατατρεγμού,
μην αντέχοντας να βλέπει υπολήψεις
να χωράνε, ίσα-ίσα, σε ένα σπιρτόκουτο.
Η λύπη μου παρασημοφορήθηκε στα χαρακώματα
και καλπάζει γυμνή
σε ματωμένα χείλη και γυάλινες κόρες ματιών.
Φοβάμαι τις νύχτες όταν ακονίζουν τα μαχαίρια.
Φοβάμαι τη λάμψη της κλεμμένης ανάστασης.
Φοβάμαι τα όνειρα που αλυσοδένουν εφιάλτες.

Πρόσφυγας του κορμιού μου,
καρφώθηκα πλάι σου,
σε σταυρούς από χαρταετούς θανάτου.
Το φαρδύ μου σακάκι
φυγάδευσε τα πλήκτρα του πιάνου στην απομόνωση.
Η ελπίδα ψυχορραγεί στο σπασμένο μπαλόνι.
Όταν οι σειρήνες σιωπήσουν...
Ο ήλιος δεν θα βρει τα παιδιά να παίζουν κρυφτό...
Ο ποιητής με στρατιωτάκια τα γράμματα
κουλουριάστηκε στις λέξεις,
υφαίνοντας της ελπίδας το μεσοφόρι.
Και εγώ...,
με κουρέλι το φαρδύ μου σακάκι,
θα γέρνω στον ώμο σου να ζευγαρώνω τα κατατρεγμένα μας όνειρα.
Βιάσου, Ειρήνη,
η Ελπίδα και η Αδελφοσύνη σε καρτερούν,
να σαλπάρετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.