HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς - Ένας χρόνος από τον χαμό της Αναστασίας από την Λυκούρια

Ένας χρόνος μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με απολογισμό 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, μια τραγωδία, που σόκαρε το...

Ένας χρόνος μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με απολογισμό 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, μια τραγωδία, που σόκαρε το πανελλήνιο.
Το ημερολόγιο γράφει 28/02/2023 όταν το επιβατικό τρένο που ξεκίνησε από την Αθήνα στις 19.22 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, συγκρούστηκε μετωπικά στην ίδια γραμμή, με εμπορική αμαξοστοιχία.
Η σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. Μια τραγωδία που βύθισε σε πένθος ολόκληρη την Ελλάδα,
Για 18 χλμ και 12 λεπτά τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή, χωρίς κανείς να ειδοποιήσει τους μηχανοδηγούς.
Οι μηχανοδηγοί των δύο αμαξοστοιχιών, έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και επήλθε η μοιραία σύγκρουση.
Στις 22:50 Η επιβατική αμαξοστοιχία «Intercity 62» φτάνει στη Λάρισα, 80 επιβάτες αποβιβάζονται και επιβιβάζεται άγνωστος αριθμός νέων ατόμων
Στις 23:10 έχοντας αποχωρήσει από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας και λόγω του χαλασμένου τρένου μπαίνει στις ράγες καθόδου. Για 12 λεπτά και 18 χλμ κινείται στη λάθος γραμμή χωρίς κανείς να ενημερώνει τους μηχανοδηγούς των δύο τρένων, που οδηγούνται προς τη σύγκρουση.
Στις 23:22 Με την επιβατική αμαξοστοιχία να έχει αναπτύξει ταχύτητα 166 χλμ/ώρα και την εμπορική να κινείται με 120 χλμ/ώρα, οι μηχανοδηγοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και τα δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά στο ύψος του Ευαγγελισμού, λίγο πριν από τα Τέμπη. Ακολούθησε ισχυρότατη έκρηξη.
Στις 23:24 καταγράφεται η πρώτη κλίση για βοήθεια από επιβάτη που κάλεσε το «112».
Στις 23:40 οι πρώτοι πυροσβέστες φτάνουν στο σημείο της τραγωδίας, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων.
Στις 23:50 καταφτάνει και το ΕΚΑΒ


Αναζήτηση ευθυνών
Μέχρι και σήμερα εξετάζονται τα αίτια της μοιραίας σύγκρουσης ενώ ακόμη δεν έχουν αποδωθεί ευθύνες.
Πρι από λίγο διάστημα συστήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια της υπόθεσης.
Για καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβάσεων, ειδικότερα της 717 ( που αφορά την την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας), για διαδικασίες του Κανονισμού Κυκλοφορίας που δεν τηρήθηκαν, το ανθρώπινο λάθος, οι ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε εργαζομένους της ΕΡΓΟΣΕ ,σε στελέχη του ΟΣΕ και σε πολιτικά πρόσωπα, είναι τα κύρια θέματα που εξετάζει η επιτροπή των εμπειρογνώμων για το μοιραίο δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών.
Τα τραγικά λάθη ξεκινώντας από τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος λειτούργησε λαθεμένα σε όλες τις δραστηριότητες του, και φτάνοντας στα τεχνολογικά συστήματα τα οποία δεν λειτουργούσαν ή δεν λειτούργησαν εκείνο το βράδυ έφεραν το ταγικό αποτέλεσμα ανέφερε ο Ιωάννης Χαλκιάς που μετείχε στην τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Στα τέλη Ιανουαρίου 2024, πάντως, η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 15 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ που διετέλεσαν διευθύνοντες σύμβουλοι ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου το διάστημα από το 2016 (έτος που υποτίθεται ότι έπρεπε να εκτελεστεί η σύμβαση) μέχρι τον χρόνο του δυστυχήματος. Η δίωξη (δεύτερη μετά εκείνη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας) αφορά το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης βαριάς και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, επικαλούμενο πληροφορίες από νομικές πηγές ενημέρωσης, στο κατηγορητήριο προσετέθη και το στοιχείο του «ενδεχόμενου δόλου», που σημαίνει ότι για την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας υπάρχουν ενδείξεις ότι η 9ετής καθυστέρηση στην εκτέλεση της σύμβασης συνδέεται με την προσπάθεια των εμπλεκομένων να «προσπορίσουν περιουσιακό όφελος».


Η Αναστασία από την Λυκούρια
Ανάμεσα στα θύματα και η 19χρονη φοιτήτρια Γεωπονία, Αναστασία Ηλ. Παπαγγελή, με καταγωγή από την Λυκούρια Καλαβρύτων, η οποία βρισκόταν στο τρένο ταξιδεύοντας στη Θεσσαλονίκη, όταν αυτό συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.
Η 19χρονη φοιτήτρια πήγαινε στην Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζε Γεωπονική στο ΑΠΘ, με το μοιραίο τρένο και είχε επιβιβαστεί στο τρίτο βαγόνι. Από την ώρα του δυστυχήματος δεν είχαν βρεθεί ίχνη της. Μετά από 4 μέρες αγωνίας, έγινε η ταυτοποίησή της μετά από δείγματα DNA, σβήνοντας τις όποιες ελπίδες, με το δράμα της οικογένειας να είναι αβάστακτο.
Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε την Δευτέρα 6 Μαρτίου, στην Λυκούρια Καλαβρύτων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στην εξόδιο ακολουθία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ΄Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, με εκατοντάδες να παραβρίσκονται να κλαίνε και να αποχαιρετούν την Αναστασία. Απαρηγόρητοι οι γονείς Ηλίας Παπαγγελής και Μαρία Ντόλκα και οι αδελφές της ντυμένες στα λευκά όπως και το λευκό φέρετρο της αδικοχαμένης Αναστασίας και τα λευκά κουφέτα που μοιράστηκαν.
Στην Λυκούρια ηλιοφάνεια μέχρι την ώρα της εξόδου της σορού από τον Ναό. Από εκεί και έως το κοιμητήριο (μια απόσταση 500μ) έπιασε ψιλόβροχο σαν να κλαίει και ο ουρανός! 
Η Αναστασία σπούδαζε στη Γεωπονική του ΑΠΘ, βρισκόταν στο μοιραίο τρένο και είχε επιβιβαστεί στο τρίτο βαγόνι.


Ο πατέρας της 19χρονης Αναστασίας Παπαγγελή, που έφυγε άδικα από τη ζωή στο δυστύχημα των Τεμπών, αναζητά απαντήσεις
Ο Ηλίας Παπαγγελής, μίλησε για την αδικοχαμένη κόρη του Αναστασία, περιγράφοντας αρχικά την τελευταία συνομιλία μαζί της όταν ταξίδευε για τη Θεσσαλονίκη.
«11 παρά 20 μίλησα τελευταία φορά με την κόρη μου και η μητέρα της 11:08, δηλαδή λίγα λεπτά πριν την τραγωδία. Την πήραμε μετά από 10 λεπτά αλλά δεν απαντούσε. Σηκωθήκαμε, ετοιμαστήκαμε και 12 και 10 ξεκινήσαμε να πάμε στη Λάρισα», είπε ο τραγικός πατέρας.
«Στην Ελλάδα ζούμε! Είτε πληρώσει κάποιος αποζημιώσεις είτε δεν πληρώσει, το παιδί μας δεν γυρνάει πίσω! Θέλω να πάρω μια απάντηση. Εγώ το έβαλα στο τρένο χαμογελαστό και με όνειρα ζωής και μου το έφεραν πίσω σε ένα άσπρο φέρετρο και με τα παπουτσάκια του σε μία νάιλον τσάντα. Ποιος θα μου απαντήσει τι έφταιξε το κοριτσάκι μου και πέθανε μέσα στα λιωμένα σίδερα και πώς εγώ, η γυναίκα και τα τρία παιδιά μας θα σταθούμε στα πόδια μας;», είπε ο Ηλίας Παπαγγελής.


Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, δικηγόρος Γιώργος Κοσμάς για την Αναστασία Παπαγγελή.
«Μια μαύρη μέρα ξημέρωσε στην είδηση πως μεταξύ των νεκρών είναι και η Αναστασία, η δευτερότοκη κόρη του εκλεκτού συμπολίτη και επιστήμονα, με καταγωγή από τη Λυκούρια, του ορθοπαιδικού Ηλία Παπαγγελή. Ελπίσαμε στο θαύμα ακόμη και όταν οι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες για την 20χρονη, φοιτήτρια στη Γεωπονική του Α.Π.Θ. η οποία επέβαινε στο τρίτο εκτροχιασμένο βαγόνι της αμαξοστοιχίας Inter-City 62.
Η κοινωνία της Λυκούριας και όχι μόνο είναι συγκλονισμένη, δεν θέλει να πιστέψει την ότι θα  πενθήσουμε τον αδόκητο χαμό ενός πραγματικού αγγέλου.
Είμαστε συντετριμμένοι, στην Λυκούρια την οποία επισκέπτεται μάλιστα και υπεραγαπά όλη η πολύτεκνη οικογένεια, την Κλειτορία τόπο καταγωγής της μητέρας αλλά και όλα τα Καλάβρυτα.
Ένα λαμπρό παιδί είναι για μας η Αναστασία, νέα, μορφωμένη, αγαπητή όπως και οι αδελφές της, από ολόκληρη τη νεολαία των Καλαβρύτων με την οποία αλληλεπιδρούσαν κάθε Σαββατοκύριακο και τα καλοκαίρια.
Αναπολώντας τις όμορφες στιγμές και αναμνήσεις δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το καθήκον μας τώρα, απέναντι σε αυτά τα αγαπημένα πρόσωπα, επιβάλλει να αγωνιστούμε ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.
Θεωρούμε ότι στα Τέμπη διεπράχθησαν βαριά εγκλήματα από ανθρώπους που έχουν διαχρονικές ευθύνες σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία.
Είναι έγκλημα στυγερό, κατά την άποψή μου εγκληματική αμέλεια, η παραμέληση ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια των μετακινήσεων. Θα πρέπει στα πλαίσια της έρευνας να αποδοθούν ευθύνες για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που οδήγησαν σε κατά συρροή θανάτους, με ενδεχόμενο δόλο, όπως προβλέπουν οι πιο αυστηρές νομικές διατάξεις. Θα πιέσουμε ως κοινωνία να αποδοθεί δικαιοσύνη όχι μόνο για δικά μας παιδιά αλλά και για όλους όσοι βρήκαν τραγικό θάνατο σε αυτό το τρομερό δυστύχημα.
Να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες και να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.