HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο νέος δικαστικός χάρτης - Κεντρικό Πρωτοδικείο στην Πάτρα - Περιφερειακό σε Καλάβρυτα και Αίγιο

Κατατίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη 23 Ιανουαρίου και θα τεθεί για διαβούλευ...



Κατατίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη 23 Ιανουαρίου και θα τεθεί για διαβούλευση στη συνέχεια.
Η Δικαστική μεταρρύθμιση προβλέπει: 
1) Η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων
2) Οι παράλληλες επετηρίδες των δικαστών κατά την ενοποίηση των δικαστηρίων του πρώτου βαθμού (Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία)
3) Ο χωροταξικός δικαστικός σχεδιασμός με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων
4) Οι τροποποιήσεις των αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των δικαστικών σχηματισμών.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του νέου δικαστικού χάρτη είναι να υπάρχει ένα Πρωτοδικείο σε κάθε νομό. Ετσι, συγχωνεύονται και μετατρέπονται σε περιφερειακά τα Πρωτοδικεία στους Αχαΐας (Αίγιο και Καλάβρυτα), Νομούς Μεσσηνίας (Κυπαρισσία), Λακωνίας (Γύθειο), Ηλείας (Αμαλιάδα), Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι), Βοιωτίας (Λιβαδειά) και Πέλλας (Γιαννιτσά ή Εδεσσα). Αντίθετα, παραμένουν διπλά Πρωτοδικεία στις περιφερειακές ενότητες του Εβρου (Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη) και Δωδεκανήσου (Κως και Ρόδος).
Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ορίζεται ως κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Πατρών, ενώ τα Ειρηνοδικεία Πατρών και Δύμης καταργούνται μέσω συγχώνευσης, όπως και  το Πρωτοδικείο Αιγίου και το Ειρηνοδικείο Αιγιάλειας Το ίδιο προβλέπει το σχέδιο και για το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και τα Ειρηνοδικεία Καλαβρύτων και Ακράτας.
Το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και το Πρωτοδικείο Αιγίου μετατρέπονται σε "Περιφερειακά Πρωτοδικεία" με έδρα την Πάτρα αλλά διατηρούν το δικαστικό σχηματισμό. Για τους υπαλλήλους η οργανική τους θέση θα είναι στην έδρα του Πρωτοδικείου αλλά θα  παραμείνουν εκεί που βρίσκονται σήμερα. 
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών συλλόγων, ζητά την διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών, με τους δικηγόρους να περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο πώς θα εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη του μήνα, για να καθορίσουν την μετέπειτα στάση τους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαβρύτων και μέλος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γιάννης Δαφαλιάς που συμμετείχε στην σύσκεψη της Αθήνας τλονισε οτι με βάση τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα, το Πρωτοδικείο Πατρών γίνεται κεντρικό πρωτοδικείο της Αχαΐας και τα Πρωτοδικεία Αιγίου και Καλαβρύτων μετά τη συγχώνευσή τους στην Πάτρα, θα παραμείνουν ως περιφερειακές δομές σε κανονική λειτουργία, με τους υπαλλήλους που έχουν και σήμερα.
Στα περιφερειακά Πρωτοδικεία θα εξακολουθήσουν να δικάζονται:
α) Ολες οι αστικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελών Πρωτοδικείων (τακτική - ειδική διαδικασία) που αποτελούν το 80% της δικαστικής ύλης.
β) Ολες οι ποινικές υποθέσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει κατάλληλη αναγκαία υποδομή (αίθουσες ακροατηρίων).
γ) θα μεταφερθούν στα Κεντρικά Πρωτοδικεία οι υποθέσεις Πολυμελών και Τριμελών Πλημμελειοδικείων και Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων (ΜΟΔ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.