HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οριστικοποιείται ο νέος Δικαστικός χάρτης - Μεγαλώνει η ανησυχία για τα Πρωτοδικεία Καλαβρύτων και Αιγίου

Τις αποφάσεις τους σε σχέση με την πορεία της αποχής που είναι σε εξέλιξη, από τα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται να λάβουν μεθαύριο Παρασκευή ...



Τις αποφάσεις τους σε σχέση με την πορεία της αποχής που είναι σε εξέλιξη, από τα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται να λάβουν μεθαύριο Παρασκευή 19 Ιανουαρίου οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χωρικής ενότητας των Πρωτοδικείων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ακράτας μετά και την νέα συνεδρίαση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα όπου αναμένεται και η τελική ενημέρωση για τους σχεδιασμούς για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις κινητοποιήσεις για το νέο φορολογικό και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, από τις 8 Ιανουαρίου, στο στόχαστρο της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων έχουν μπει οι εισηγήσεις για συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση της αυτονομίας των Ειρηνοδικείων.
Το σχέδιο
Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση και που προβλέπει τον ορισμό κεντρικού Πρωτοδικείου στην Πάτρα με κατάργηση των Πρωτοδικείων Αιγίου και Καλαβρύτων έχει προκαλέσει την αντίδραση και των δύο Συλλόγων σε Αίγιο και Καλάβρυτα. Ήδη οι δικηγόροι του Αιγίου συνεχίζουν την αποχή τους έως και μεθαύριο ενώ μέχρι τις 31-1-2024 έχουν ανακοινώσει αποχή οι δικηγόροι στα Καλάβρυτα.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου και τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης στη χώρα μας, το Πρωτοδικείο Αιγίου και το Ειρηνοδικείο Αιγιαλείας κινδυνεύουν με λουκέτο και όλες οι υπηρεσίες μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πατρών το οποίο συγχωνεύει και τα Ειρηνοδικεία Πατρών και Δύμης.
Άμεσως κίνδυνος επίσης το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και τα Ειρηνοδικεία Καλαβρύτων και Ακράτας.
Παράλληλα ορίζονται έδρες του Πρωτοδικείου Πατρών σε Αίγιο και Καλάβρυτα χωρίς μόνιμο προσωπικό.
Εναλλακτικό σενάριο
Σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο στην Αχαΐα ορίζεται Πρωτοδικείο Αχαΐας με έδρα την Πάτρα το οποίο συγχωνεύει τα Πρωτοδικεία Καλαβρύτων και Αιγίου και τα Ειρηνοδικεία Αιγιαλείας, Καλαβρύτων, Ακράτας και Δύμης. Και σε αυτό το σενάριο ορίζονται έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας σε Αίγιο και Καλάβρυτα, χωρίς μόνιμο προσωπικό.
Η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει τον τίτλο ‘περιφερειακά πρωτοδικεία’ σε Αίγιο και Καλάβρυτα χωρίς πρόβλεψη για τις υποθέσεις που θα δικάζουν και χωρίς μόνιμο προσωπικό, είναι σε απόσταση από τις δεσμεύσεις που έλαβαν πρόσφατα οι δύο Δικηγορικοί Σύλλογοι, αναμένοντας από την Κυβέρνηση να ρίξει… νερό στο κρασί της σε σχέση με την μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη στη χώρα.
Αυτό που ανέμεναν, και αναμένουν ακόμη από την Κυβέρνηση, οι δύο Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι η λύση της διατήρησης της αυτονομίας των δύο Πρωτοδικείων σε Αίγιο και Καλάβρυτα, με εισαγγελέα υπηρεσίας και με οργανικές θέσεις δικαστών, με παράλληλη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων στην έδρα των ‘περιφερειακών πρωτοδικείων’.
ενθετο σπασμενο

ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η συζήτηση μεθαύριο στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων είναι κατά της κατάργησης οποιουδήποτε Πρωτοδικείου, η δε συγχώνευση Ειρηνοδικείων προϋποθέτει, όπως αναφέρει «έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη».
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων καταδικάζεται η «μεθοδευόμενη αναδιάρθρωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας και κατάργηση ή συγχώνευση οποιουδήποτε Εφετείου, Πρωτοδικείου, Ειρηνοδικείου ή ακόμη και η υποβάθμιση της λειτουργίας τους».
«Η τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας διατράνωσε την έντονη και κατηγορηματική αντίθεση της στην τυχόν κατάργηση ή υποβάθμιση της πλήρους και κανονικής λειτουργίας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και στην τυχόν κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ακράτας ή στην οποιαδήποτε μεταβολή της περιφέρειάς του, που αποτελεί ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξή του» υπενθυμίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Ανδρέας Οικονόμου.
«Είναι αστείο να συγκεντρώνουμε τον κόσμο στην Πάτρα, να ‘τσουβαλιάζουμε’ τις υποθέσεις από τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία ενώ αφήνουμε σύγχρονα Δικαστικά Μέγαρα όπως του Αιγίου σε απραξία και αυτό να το ‘ονομάζουμε’ επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα» το σχόλιο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργου Μπέσκου.
Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS            

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.