HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ενιαία Δημοτική Επιτροπή - Τέλος η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Ο νέος Νόμος προβλέπει την κατάργηση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και την αντικατάστασή τους από μία ενιαία Δη...



Ο νέος Νόμος προβλέπει την κατάργηση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και την αντικατάστασή τους από μία ενιαία Δημοτική Επιτροπή, η οποία στα 19μελη Δημοτικά Συμβούλια (Καλάβρυτα και Ερύμανθος ) θα απαρτίζεται από τον Δήμαρχο, δύο μέλη της πλειοψηφίας και δύο μέλη της μειοψηφίας, στα 25μελή Δημοτικά Συμβούλια (Δυτική Αχαΐα) και στα 29μελή (Αιγιάλεια) θα απαρτίζεται από επτά μέλη, τον Δήμαρχο και τέσσερα μέλη από την πλειοψηφία και δύο από την μειοψηφία και τέλος στο Δήμο Πατρέων η Δημοτική Επιτροπή θα έχει εννέα μέλη, τον Δήμαρχο και πέντε από την πλειοψηφία και τρία από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, η δημοτική επιτροπή αποτελεί, πλέον, ένα ολιγομελές αιρετό συλλογικό όργανο σε σχέση με τη μέχρι σήμερα οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής.

Επιπλέον, η νέα διαδικασία συγκρότησης της δημοτικής επιτροπής είναι απλοποιημένη, γεγονός που της προσδίδει ευελιξία.
Οι βασικές αλλαγές συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  • καταργείται η πρόβλεψη των δύο (2) οριζόμενων μελών από τον δήμαρχο,
  • καταργείται η δυνατότητα των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων να λογίζονται ως ενιαία παράταξη και να δικαιούνται έδρα στη δημοτική επιτροπή,
  • ο αριθμός των εκλεγομένων μελών από την παράταξη του δημάρχου και από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, καθορίζονται εκ του νόμου, χωρίς τον υπολογισμό εκλογικού μέτρου,
  • τα υποψήφια μέλη της δημοτικής επιτροπής δεν εκλέγονται από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά από τα μέλη της αντίστοιχης παράταξης που τα πρότεινε.
  • Οι σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους της παράταξης της πλειοψηφίας και αντίστοιχα οι σύμβουλοι του συνόλου των παρατάξεων της μειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους που προτείνουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας συνολικά σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας.

Πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής είναι ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που έχει οριστεί από τον δήμαρχο.
Η δημοτική επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση, μετά από την εκλογή της, εκλέγει με
φανερή ψηφοφορία, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από τα μέλη που ανέδειξαν οι
παρατάξεις της μειοψηφίας στην εκλογική διαδικασία που προηγήθηκε. Δικαίωμα ψήφου,
στην περίπτωση αυτή, έχουν όλα τα μέλη της δημοτικής επιτροπής και ο πρόεδρος της επιτροπής13
Αντιπρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία όλων των μελών
της επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία
επαναλαμβάνεται. Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, τότε διεξάγεται τρίτη ψηφοφορία και εκλέγεται, όποιος λάβει τη σχετική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση από τον πρόεδρο της επιτροπής.
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος προεδρεύει της επιτροπής, όταν απουσιάζει ή κωλύεται ο
πρόεδρος της επιτροπής. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του αντιπροέδρου, προεδρεύει το μέλος της επιτροπής, το οποίο αναδείχθηκε από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας κατά τη διαδικασία εκλογής τακτικών και αναπληρωματικών μελών στη δημοτική επιτροπή και έχει εκλεγεί με τις περισσότερες κατά σειρά ψήφους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.