HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Τυνησία, με πολύ έντονο Καλαβρυτινό χρώμα!

Γράφει o Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος Πολύ μεγάλη η χαρά μας και η υπερηφάνεια μας για τον τόπο μας! Δύο σημαντικές πολιτιστικές εκδη...



Γράφει o Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Πολύ μεγάλη η χαρά μας και η υπερηφάνεια μας για τον τόπο μας! Δύο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας για τα Καλάβρυτα, διοργανώθηκαν στην Τυνησία, με κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος της χώρας και υψηλή Καλαβρυτινή εκπροσώπηση!
Εκδήλωση πρώτη:
Ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο εκδόθηκε στη φίλη αυτή χώρα της Αφρικής, στην Αγγλική και στην Αραβική Τυνησιακή γλώσσα, με τίτλο αρχαίο Ελληνικό όνομα: «ΑΦΡΟΔΙΤΗ»! Την έκδοση επιμελήθηκε ο καθηγητής και πολυβραβευμένος ποιητής Abdallah Gasmi και τις σελίδες του περιέχονται ποιήματα ποιητών απ’ όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των συμπατριωτών μας Καλαβρυτινών Παρασκευής (Βούλας) Μέμου από το Σκεπαστό και Νίκου Παπακωνσταντόπουλου από το Λειβάρτζι, με τίτλους «FREE GATE» (Λεύτερη Πύλη) και «KALAVRITAN LAND» (Καλαβρυτινή Γη), αντίστοιχα.
Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε στην πόλη Σόλιμαν, έδρα του πανεπιστημίου του καθηγητή Abdallah Gasmi, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Γυναικών «Alyssa», με θέμα «η δύναμη της γυναικείας ποίησης» και η παρουσίασή του ήταν μια πραγματική γιορτή, στην οποία είχε επίσημα προσκληθεί και παρέστη και η ποιήτρια Βούλα Μέμου. Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο ίδιος ο καθηγητής Abdallah Gasmi, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε με θερμά λόγια, σεβασμό και θαυμασμό, τόσο για την Καλαβρυτινή ποιήτρια Βούλα Μέμου, όσο και στα Καλάβρυτα, στο Σκεπαστό και στο ναό του αγίου Ανδρέα του χωριού, στο ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943, στον Τόπο Θυσίας, στην ιστορική μονή Αγίας Λαύρας, αλλά και στη φιλοξενία τους στο Σκεπαστό, στην συνάντηση ποιητών από όλον τον κόσμο στις 26 του Μάρτη του 2023, στην οποία και συμμετείχε. (Για τη συνάντηση ποιητών στο Σκεπαστό δείτε/διαβάστε περισσότερα εδώ:
https://www.kalavrytanews.com/2023/03/blog-post_139.html).
Στην εκδήλωση αυτή, η Βούλα Μέμου, ως πρέσβειρα της Ειρήνης στον κόσμο, έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση: Να κατασκευαστεί σημαία με τις λέξεις «ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, που αυτή να είναι στο εξής το έμβλημα των «πρεσβευτών ειρήνης στον κόσμο»!
Εκδήλωση δεύτερη:
Την Επόμενη μέρα, 25 Νοεμβρίου 2023, μια επίσης πολύ μεγάλη πνευματική γιορτή ακολούθησε: Η παρουσίαση στην ίδια πόλη του βιβλίου της Βούλας Μέμου, «Ανυπότακτοι Λόγοι», που και αυτό εκδόθηκε με την επιμέλεια του καθηγητή Abdallah Gasmi στην Αραβική Τυνησιακή γλώσσα. Κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες και εδώ από την Τυνησία και άλλα μέρη του κόσμου, τίμησαν την Καλαβρυτινή ποιήτρια, πρέσβειρα του τόπου μας και πρέσβειρα της Ειρήνης σε όλον τον κόσμο. Όπως και την προηγούμενη μέρα, εκδηλώθηκε ένα απερίγραπτο ενδιαφέρον για τα Καλάβρυτα και πολλοί εξέφρασαν θερμή επιθυμία να τα επισκεφθούν! Για να δοθεί καλύτερα το μέγεθος της επιτυχίας των εκδηλώσεων και του ενδιαφέροντος του παρευρισκομένου κοινού για τα Καλάβρυτα και την ποίηση του Βούλας Μέμου, φτάνει να υπογραμμίσουμε ότι η παρουσίαση άρχισε στις 2.30 το μεσημέρι και τελείωσε στις 7.30 το απόγευμα, χωρίς κανένας να νοιώσει κούραση και πλήξη! Πολλοί, μάλιστα, ενημερωμένοι και από το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS και την ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, απήγγειλαν ποιήματα της «ποιήτριας από την Ελλάδα», ενώ όλοι με πολύ ενδιαφέρον της ζήτησαν να μιλήσει για τα Καλάβρυτα! Φυσικά, η Βούλα δεν θα μπορούσε να χάσει μια τέτοια ευκαιρία και όλο το ακροατήριο θαύμασε για τη λαμπρή ιστορία, τους αγώνες για την Ελευθερία και το φυσικό κάλος των μαρτυρικών Καλαβρύτων, παρακολουθώντας και την κυρία που στεκόταν δίπλα της και μετέφραζε τα όσα έλεγε η Βούλα!
Η χρηματοδότηση της έκδοσης και της προώθησης και των δύο βιβλίων είναι του οικείου Υπουργείου Πολιτισμού και αντίτυπά του διενεμήθησαν σε όλες τις Αραβόφωνες χώρες. Και οι δύο αυτές πολύ σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταδόθηκαν από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Τυνησίας, στα οποία η Βούλα Μέμου έδωσε και συνέντευξη, μιλώντας πάντα με εκτενείς αναφορές και για τα Καλάβρυτα.
Δεν παραλείπουμε να θυμίσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι των εκδηλώσεων της Τυνησίας είχαν προηγηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα: 1: O «Ορφέας του Δούναβη»-Αύγουστος 2023 στη Σερβία (δείτε εδώ: https://nikolpapak.blogspot.com/2023/10/blog-post.html) και 2: Εκδήλωση ποιητών απ’ όλον τον πλανήτη στο Μπάρι της Ιταλίας για την Ειρήνη, στα μέσα Οκτώβρη 2023. Εκεί είχε τιμητικά προσκληθεί και παρέστη και η Βούλα Μέμου, όπου και τιμήθηκε ως «Πρέσβειρα της Ειρήνης στον κόσμο»! Και οι τρεις αυτές βραβεύσεις, αυτή στο Μπάρι και οι δύο στην Τυνησία, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχουν ιδιαίτερη αξία τόσο για την ποιήτρια, όσο και για τη γενέτειρά της, για όλο τα Καλάβρυτα και για όλη την Ελλάδα!
Θεωρούμε εδώ απαραίτητο ν’ αναφερθούμε πολύ επιγραμματικά και στους δεσμούς που ενώνουν τη χώρα μας με την Τυνησία, από αρχαιοτάτων χρόνων. Η πόλη Ναμπέλ, ιδιαίτερη πατρίδα του καθηγητή Abdallah Gasmi, φέρεται να ιδρύθηκε από τους Έλληνες, οι οποίοι και της έδωσαν το αρχικό της όνομα «Νεάπολη», παραφθορά του οποίου φαίνεται να είναι η σημερινή ονομασία. Ο Θουκυδίδης την αναφέρει με το όνομα «Βόρεια Αφρική», κάνοντας σχετική μνεία στον Πελοποννησιακό πόλεμο, όπου οι κάτοικοί της βοήθησαν τους Σπαρτιάτες (413 π.Χ. – πηγή «Βικιπαίδεια»).
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω μέσα από αυτό το κείμενο, και μαζί μου όλα τα Καλάβρυτα, τις ολόθερμες ευχαριστίες μας και στην πολυβραβευμένη και καταξιωμένη ποιήτρια, φίλη μας και φίλη των Καλαβρύτων από τη Σερβία Slavica Pejovic! Η Slavica Pejovic έχει αποκτήσει πολύ ισχυρούς δεσμούς μαζί μας, που ενισχύθηκαν από την επίσκεψή της στο Σκεπαστό, στα Καλάβρυτα, στην Αγία Λαύρα και έχει συγκλονιστεί από το ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 και τον Τόπο Θυσίας. Τιμητικά παραθέτουμε φωτογραφία του ποιήματός της που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «ΑΦΡΟΔΙΤΗ», με τίτλο «ΨΥΧΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ». Να σημειώσουμε ακόμα, ότι η Slavica Pejovic γράφει ποιήματα για τα Καλάβρυτα και έχει εκδηλώσει θερμή επιθυμία να παρουσιάσει στα Καλάβρυτα την ποιητική της συλλογή που ετοιμάζει! Φίλη μας Slavica, θα σε περιμένουμε με πολλή αγάπη και με ανοιχτές τις αγκαλιές μας!
Άπειρες και μεγάλες ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη εκφράζω και εκφράζουμε προσωπικά και στον καθηγητή κ. Abdallah Gasmi, που σε συνεργασία με την Βούλα Μέμου συμπεριέλαβε το ποίημα «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΓΗ» της ταπεινότητάς μου στο βιβλίο του «ΑΦΡΟΔΙΤΗ». Μαζί μου και μαζί με τη Βούλα σας ευχαριστούν και όλα τα Καλάβρυτα, κύριε Abdallah Gasmi, και σας προσκαλούμε να ξανάρθετε στον τόπο μας!
----------------
Βούλα μου-Βούλα μας, Βούλα των Καλαβρύτων, Βούλα της Ελλάδος, μας κάνεις πολύ υπερήφανους ως Καλαβρυτινούς και ως Έλληνες! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ! Στην πνευματική κορυφή που έχεις φτάσει, σηκώνεις τα Καλάβρυτα τόσο ψηλά, που τα βλέπει όλος ο κόσμος! Όμως, όταν φτάνεις σε μια κορυφή, ατενίζεις από εκεί κι άλλες, πιο ψηλές και πιο όμορφες κορυφές! Σου εύχομαι και σου ευχόμαστε όλοι να φτάσεις στο πνευματικότερο Έβερεστ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.