HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΑΣΠΙΩΤΗ

Με ερώτηση υπ. αρ. 2176/07.12.23 που κατατέθηκε στην βουλή ο βουλευτής Αχαΐας των Σπαρτιατών κ. Γεώργιος Ασπιώτηs έθιξε το πολύ σοβαρό ζήτ...



Με ερώτηση υπ. αρ. 2176/07.12.23 που κατατέθηκε στην βουλή ο βουλευτής Αχαΐας των Σπαρτιατών κ. Γεώργιος Ασπιώτηs έθιξε το πολύ σοβαρό ζήτημα της στασιμότητας των αντιπλημμυρικών έργων των Καλαβρύτων.
Απευθυνόμενος για αυτό το σοβαρό ζήτημα. που δεν χωρά αντιπολιτευτικές μικρότητες στον υπουργό πολιτικής προστασίας αλλά & της αγροτικής ανάπτυξης, το κείμενο έχει ως εξής :
Κύριοι υπουργοί ,
Στα τέλη της δεκαετίας του 70 ,και αρχές του 80 το μεγάλο ρέμα που διατρέχει την οδό Εθνικής Αντιστάσεως ,και κατεβαίνει από το όρος Βελιάς ,περνώντας από το "Κεραμυδάκι"μπαζώθηκε ,και από ένα πλατύ ρέμα όπου υπήρχαν και γέφυρες, κατέληξε να είναι ένας εκ των κεντρικών δρόμων των Καλαβρύτων ,όπου υπάρχει η τράπεζα Πειραιώς και δύο μεγάλα ξενοδοχεία ! Το συγκεκριμένο ρέμα εκβάλλει στον Βουραϊκό ποταμό ελάχιστα μέτρα από το Νέο Δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων,όπου όπως καταλαβαίνετε εάν υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο έστω στην μισή ένταση της κακοκαιρίας "Ντάνιελ" ,είναι ικανό να πνίξει κυριολεκτικά τα Καλάβρυτα, και στην απόληξη -εκβολή του πλησίον του Δημοτικού σχολείου να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ,και να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα !
Το ίδιο έχει συμβεί και με το υπόγειο πλέον ρέμα ,που κατεβαίνει από το κάστρο της Ωριάς, διαπερνά ανατολικά τα όρια του τόπου θυσίας, κατεβαίνει παράλληλα με την οδό Καραολή ,δίπλα στην Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου ,και χάνεται κάτω από την οικία του Ιατρού Χάψα .
Το συγκεκριμένο ρέμα στο ύψος του Αγίου Νεκταρίου υπάρχει σχάρα που φαίνεται και η ροή του νερού ! Πλην όμως είναι φανερό ότι σε πολλά σημεία είναι φραγμένο με φερτά υλικά,όπως πέτρες χώματα κλαδιά,και έχει συμβεί αρκετές φορές εντός του περιβόλου του Αγίου Νεκταρίου ,να "σκάει" το νερό και δημιουργώντας έναν μικρό πίδακα να πλημμυρίζει τον περίβολο του Ιερού Ναού! Άγνωστο εδώ εάν έχει γίνει ποτέ συντήρηση του υπόγειου αγωγού,και κατά πόσο η διάμετρος του αγωγού είναι ελεύθερη η μπλοκαρισμένη από τα φερτά υλικά .
Επίσης ο κάμπος των Καλαβρύτων ,η βάλτος ,όπου τον τέμνει ο Βουραϊκός ποταμός ,είναι ένα ακόμα επικίνδυνο σημείο ,το οποίο σε μια ισχυρή κακοκαιρία ,μπορεί να καταστρέψει καλλιέργειες, περιουσίες,ποιμνιοστάσια ,βουστάσια ,και στο τέλος λόγω σφοδρότητας φαινομένου να πλυμμηρισει την περιοχή των Καλαβρύτων με απρόβλεπτες συνέπειες. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι άγνωστο αν και κατά πόσο έχει καθαριστεί η κοίτη του ποταμού από φερτά υλικά, κλαδιά , μπάζα,σκουπίδια .Επίσης με τα χρόνια η κοίτη του ποταμού έχει στενέψει σε μεγάλο βαθμό κυρίως με καλαμιές , πιθανό να μην έχει γίνει ποτέ εκβάθυνση,και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω να υπάρχει ένα πολύ επικίνδυνο αποτέλεσμα ,όπου θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή των Καλαβρύτων!

Ερωτάσθε, κύριοι Υπουργοί:
Α) Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης ,έχει υπόψη του τα συγκεκριμένα προβλήματα που θα προκύψουν σε μια ισχυρή κακοκαιρία και θα πλήξουν την περιοχή των Καλαβρύτων ,όπου και το φαράγγι του Βουραϊκού είναι ενταγμένο στην NATURA;
Β) Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης έχει ποτέ ασχοληθεί ,η έχει ενεργήσει στην συγκεκριμένη περιοχή του κάμπου των Καλαβρύτων για έργα βελτίωσης, και αποστράγγισης του επονομαζόμενου "Βάλτου" ,καθότι εκεί παράγεται μεγάλο μεγάλο μέρος Αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της επαρχίας Καλαβρύτων;
Γ) Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν ποτέ ενεργοποιηθεί για τον έλεγχο των κονδυλίων που εχουν δοθεί για την βελτίωση των έργων αποστράγγισης,η και διαπλάτυνσης του Βουραϊκού ποταμού;
Όπως δήλωσε ο  κ Γεώργιος Ασπιώτης, θα συνεχίσει να αποτελεί την φωνή των πολιτών της Αχαΐας με αποφασιστικότητα για τα μικρά & μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.