HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς στην ημερίδα βράβευσης του «Αγρότης Της Χρονιάς»

Σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα και δη για τον πρωτογενή τομέα μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε σήμ...Σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα και δη για τον πρωτογενή τομέα μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο (2/12) μια ενδιαφέρουσα ατζέντα συζητήσεων για τον Αγρότη της Χρονιάς στην Ξάνθη. Άνθρωποι του κλάδου, καθηγητές μετείχαν στην ημερίδα με θέμα «Ασυμμετρίες του Χθες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέα Μοντέλα Συνεργασίας στην Αγροτική Παραγωγή», παρουσία πολλών εκπροσώπων φορέων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη 13η ημερίδα βράβευσης του Αγρότη της Χρονιάς μετείχε ενεργά η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς μίλησε για την ανάγκη στήριξης των γεωργών και των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση του αγροτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί το εισόδημα των αγροτών. Το παρών έδωσαν και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. κ. Ανδρέας Δημητρίου, αλλά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μεταξύ των οποίων, ο κ. Νίκος Κουτλιάμπας και ο κ. Σάββας Αργυράκης.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ δήλωσε πως «πρέπει να γίνουν γενναίες επενδύσεις στον κλάδο της κτηνοτροφίας και οι αγρότες να συνεργαστούν και να συνεταιριστούν, χωρίς να στεκόμαστε στο γεγονός πως κάποιοι Συνεταιρισμοί απέτυχαν στο παρελθόν. Οι Συνεταιρισμοί είμαστε εμείς, πρέπει να φτιάξουμε καινούργιες οργανώσεις και να κατακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει, καθώς οι προοπτικές υπάρχουν. Τον δρόμο τον δείχνουν οι κατακτήσεις των Συνεταιρισμών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε. Εδώ λοιπόν, θέλουμε τη συνδρομή και της Πολιτείας, ώστε ο μεγαλύτερος όγκος των προϊόντων να διακινείται μέσα από τους συνεταιρισμούς για να έχουμε εισόδημα για τους αγρότες και ειδικά για τους νέους. Χωρίς ικανοποιητικό εισόδημα οι νέοι εγκαταλείπουν την ύπαιθρο, καθώς το εισόδημα αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για να μείνουν οι νέοι κτηνοτρόφοι και γεωργοί και να παράγουν».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στάθηκε στο γεγονός πως το 92% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος είναι αγελαδινό και το 8% αιγοπρόβειο, έχοντας στην Ελλάδα ως δυναμικό προϊόν τη Φέτα με σημαντικά ποσοστά εξαγωγών. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, οφείλουμε να διασφαλίσουμε το εισόδημα του κτηνοτρόφου, για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει μια κοινωνική αναγνώριση και παραδοχή. «Δεν θα πρέπει να μειωθεί η τιμή του γάλακτος, οι εταιρείες οφείλουν να επιδείξουν σεβασμό για να κρατήσουν τον κλάδο ζωντανό προς ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στη σημασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και στις σημαντικές παρεμβάσεις της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζονται στον αγροτικό τομέα. Μάλιστα δε, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. μίλησε για την εφαρμογή του ΣΣ ΚΑΠ και στις αστοχίες που εντοπίζονται, με αποτέλεσμα να «κινδυνεύει» το εισόδημα των αγροτών. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΘ.Ε.Α.Σ., όπως συμβαίνει και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες με τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της διαφάνειας στην καταβολή επιδοτήσεων και στη σωστή χρήση τους που αναφέρθηκε σε τοποθέτησή του ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. επεσήμανε πως «είμαστε μαζί σε αυτήν την προσπάθεια και να γίνει πράξη η παραγωγική αξιοποίηση των επιδοτήσεων, άλλωστε είμαστε πρώτοι εμείς που εδώ και καιρό έχουμε θίξει το θέμα με τα βοσκοτόπια στον Γράμμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.