HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου - Με επιτυχία άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας

«Άσκηση, άσκηση, άσκηση»… το σύνθημα πέφτει και η επιχείρηση αρχίζει. Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7 Ρίχτερ, διάρκειας 10 δευτερολέπτων ...



«Άσκηση, άσκηση, άσκηση»… το σύνθημα πέφτει και η επιχείρηση αρχίζει.
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7 Ρίχτερ, διάρκειας 10 δευτερολέπτων και εστιακού βάθους μόλις 8 χλμ. σημειώνεται στις 12 το μεσημέρι, προκαλώντας κατάρρευση δομικών στοιχείων του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου και παράλληλα εκδήλωση πυρκαγιάς στο δυτικό μέρος του κτιρίου, κοντά στα μαγειρεία.
Ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να αντιμετωπίσει τη φωτιά στο κτίριο, άνδρες της οποίας φτάνουν σε λίγα λεπτά και αξιοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και μάσκες οξυγόνου, ρίχνονται στη μάχη, ενώ εντοπίζεται μέσω θερμικής κάμερας και ένας εγκλωβισμένος, που μεταφέρεται στον εξωτερικό χώρο για τις πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ.
Παράλληλα, υπάρχουν εγκλωβισμένοι ασθενείς στις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και τραυματίες από τον σεισμό που πρέπει να μεταφερθούν από διάφορα σημεία του κτιρίου σε ασφαλές περιβάλλον. Γιατροί και νοσηλευτές, μαζί με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, σπεύδουν να μεταφερθούν στο προαύλιο, όπου στήνονται άμεσα σκηνές, οργανώνεται σε λίγα λεπτά υπαίθριο γραφείο διαλογής των περιστατικών που έρχονται το ένα μετά το άλλο και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παίρνουν τραυματίες για γειτονικά νοσοκομεία.
Υπάρχουν όμως και εγκλωβισμένοι σε ορόφους που δεν μπορούν να κατεβούν λόγω κατάρρευσης του κλιμακοστασίου. Εκεί καλείται η ορειβατική ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ, που αξιοποιεί τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κατεβούν οι εγκλωβισμένοι με τη χρήση σκάλας για τον εγκλωβισμένο στον όροφο της χειρουργικής κλινικής αλλά και τροχαλίας και σκοινιών για τη μεταφορά ενός συνοδού από την ταράτσα. Ο εγκλωβισμένος τοποθετείται σε φορείο τύπου basket και με τη χρήση εργαλείων και σκοινιών, αξιοποιείται η μέθοδος της κεκλιμένης και έτσι κατέρχεται στο έδαφος κρεμασμένος σε σχοινιά, με τη συνοδεία διασώστη. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας κατεβαίνουν από την ταράτσα με τη μέθοδο «ραπέλ», κρεμασμένοι σε σχοινιά.
Αυτό ήταν περιληπτικά το σενάριο της άσκησης επιχειρησιακής ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου με τη συμμετοχή σειράς φορέων εμπλεκόμενων στην Πολιτική Προστασία, με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και την επαύξηση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας των υπηρεσιών, στην περίπτωση αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμικού φαινομένου. Ειδικότερα, στον όλο σχεδιασμό και στην άσκηση συμμετείχαν: το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Δύναμη Δυτικής Ελλάδας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας, η 6η ΕΜΑΚ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αξιοποιήθηκαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συνολικά 22 άνδρες, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και όχημα της ΕΛΑΣ, ενώ τους ρόλους των εγκλωβισμένων υποδύθηκαν εθελοντές και μέλη του προσωπικού του Νοσοκομείου με φροντίδα της διοίκησης. Από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας πύραρχος κ. Αργύριος Φαλίδας, ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ αντιπύραρχος κ. Θεόδωρος Φιλιππόπουλος και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου επιπυραγός κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, ενώ την Ομάδα Σχεδιασμού Άσκησης της Πυροσβεστικής αποτέλεσαν ο προϊστάμενος του ΠΚ Ακράτας, επιπυραγός κ. Ανδρέας Ζαφειρόπουλος και οι αξιωματικοί υποπυραγός κ. Ιωάννης Κυριακόπουλος και ανθυποπυραγός κα Ευγενία Κωνσταντινοπούλου.
Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου κ. Θανάσης Γεωργάκης, που είχε τον γενικό συντονισμό, μέλη της διοίκησης του ΕΚΑΒ και της 6ης ΥΠΕ, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Καραΐσκος με υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, προσωπικό του Νοσοκομείου κ.α..
Ο σχεδιασμός και η άψογη εφαρμογή του σεναρίου έδειξαν την πλήρη ετοιμότητα της πολιτείας για την απευκταία περίπτωση μιας μεγάλης σεισμικής δόνησης στην ευρύτερη περιοχή. Με υπευθυνότητα και ζήλο, οι συμμετέχοντες με την παρουσία τους προκαλούν αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες για την καλύτερη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Σε ερώτηση του filodimos.gr για τη διεξαγωγή κι άλλων παρόμοιων ασκήσεων, η απάντηση ήταν θετική στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.

filodimos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.