HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΧΑΡ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: Aίτημα στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για άμεση συνδρομή στο μέτωπο των κατολισθήσεων σε Βουραϊκό και Διακοπτό

Επείγουσα επιστολή για την έλευση κλιμακίου εμπειρογνωμόνων με σκοπό την αξιολόγηση των κατολισθήσεων στην περιοχή του Διακοπτού και την εκ...Επείγουσα επιστολή για την έλευση κλιμακίου εμπειρογνωμόνων με σκοπό την αξιολόγηση των κατολισθήσεων στην περιοχή του Διακοπτού και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες υποδομές -το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο αλλά και η γραμμή του Οδοντωτό- απέστειλε την περασμένη Δευτέρα 6 του μηνός προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος.
Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας κατέθεσε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με την Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε, πρώην Ι.Γ.Μ.Ε) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση «καταστροφικού φαινομένου γεωλογικής αιτιολογίας».
«Στην Π.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών, στο 80 χλμ. στα Διόδια Ελαιώνα του Δήμου Αιγιαλείας και στο 1,2 χλμ. της επαρχιακή οδού Δερβενίου – Μαμουσιάς, σε διάφορα σημεία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στον Βουραϊκό ποταμό, εξελίσσονται κατολισθητικά φαινόμενα μεγάλης έκτασης κάθε φορά που λαμβάνει χώρα ισχυρή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων» αναφέρεται στην επιστολή.
«Η συσσώρευση αδρανών υλικών και οι έντονες λασποροές στην περιοχή υπερχειλίζουν και την Ολυμπία οδό» επισημαίνει ο κ. Μπονάνος ο οποίος προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου καθώς «το φαινόμενο έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα μετά από κάθε ισχυρή βροχόπτωση και ενέχει επικινδυνότητα για ανθρώπινες ζωές, περιουσίες πολιτικών και διερχόμενα οχήματα και για τα ίδια τα έργα.
Παράλληλα ο κ. Μπονάνος «εκπέμπει» σήμα κινδύνου και «λόγω των επικρεμάμενων βράχων, της μεγάλης κλίσης των πρανών και την μετακίνηση αδρανών υλικών που κατακλύζουν την Π.Ε.Ο. υπό μορφή χειμάρρων στην περιοχή που έχει πληγεί από την δασική πυρκαγιά της 23.7.2023».
Στα πλαίσια της παρέμβασης αυτής, κρίνεται σκόπιμο, από την Π.Δ.Ε. η αποστολή Ομάδας Παρέμβασης του ΕΑΓΜΕ για τεχνική-γεωλογική αναγνώριση, καταγραφή των φαινομένων και εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες υποδομές (δρόμοι και Οδοντωτός).
Ο κ. Μπονάνος, αμέσως μετά την κακοκαιρία της Τρίτης 17 Οκτωβρίου η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει και η γραμμή του Οδοντωτού από τις 18 - 22 Οκτωβρίου, κάλεσε εμπειρογνώμονες της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου για επιτόπια επιθεώρηση στην κοίτη του ποταμού. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου Εμπειρογνώμονες παρουσία της Πολιτικής Προστασίας των δήμων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτη Φλωράτου.
Λίγες μέρες μετά η Περιφέρεια έλαβε την έκθεση αυτοψίας του Νίκου Δεπούντη, Αν. Καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών όπου γίνεται αναφορά σε ανάγκη άμεσης παρέμβασης σε 4 σημεία στη γραμμή του τρένου, από τα 1.700 μ., έως και το 4ο χλμ., με κατεύθυνση από Διακοπτό προς Καλάβρυτα.
Η Περιφέρεια θεωρεί απαραίτητη την εμπλοκή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και ειδικότερα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, ο οποίος και έχει ενημερωθεί σχετικά, ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια να ξεκινήσουν μια σειρά από επείγουσες παρεμβάσεις τις οποίες ζητά και ο Δήμος Αιγιαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights