HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μεγάλο το πρόβλημα στην γραμμή του Οδοντωτού - Τι αναφέρει η έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών

Παραμένει το πρόβλημα στην γραμμή του Οδοντωτού που για ακόμα μια φορά κατολισθήσεις έχουν κλείσει την γραμμή. Τόνοι φερτών υλικών στο 2 έως...



Παραμένει το πρόβλημα στην γραμμή του Οδοντωτού που για ακόμα μια φορά κατολισθήσεις έχουν κλείσει την γραμμή. Τόνοι φερτών υλικών στο 2 έως το 4 χιλιόμετρο της γραμμής έχουν σκεπάσει τα πάντα με το πρόβλημα που έχει προκύψει από τις πυρκαγιές του Αυγούστου να είναι μεγάλο και δύσκολο στην επίλυσή του. 
Έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών, με την αποτίμηση σημείων σε περιοχές οι οποίες κατολισθαίνουν και αποτελούν μόνιμη απειλή για το τρενάκι του Οδοντωτού έχει παραδοθεί στους Δήμους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Η έκθεση συντάσσεται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία είναι υπεύθυνη τη μελέτη και τα έργα αποκατάστασης (με προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα), με την απαιτούμενη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.
Η έκθεση προέκυψε μετά από επιτόπια επιθεώρηση στην κοίτη του Βουραϊκού ποταμού την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τις επιπτώσεις μεγάλης κατολίσθησης που έγινε μετά την κακοκαιρία της Τρίτης 17 Οκτωβρίου η οποία και είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει και η γραμμή του Οδοντωτού από τις 18 - 22 Οκτωβρίου.
«Οι θέσεις που επλήγησαν από τις συγκεκριμένες κατολισθήσεις εντοπίζονται μετά το πρώτο 1,5 χλμ. -από τα 1.700 μ. και πάνω, έως και το 4ο χλμ. της σιδηροδρομικής γραμμής, με κατεύθυνση από Διακοπτό προς Καλάβρυτα. Τα απογυμνωμένα μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου πρανή, ανάντη της γραμμής και τα μικρά υδατορεύματα -οι λεγόμενες ‘μισγάγγειες χαραδρώσεις’- που τα διαμορφώνουν επλήγησαν με σφοδρότητα από την ισχυρή βροχόπτωση με αποτέλεσμα χώμα με άμμο και ογκολίθοι που ήσαν σε μια κατάσταση οριακής ισσοροπίας, να παρασυρθούν από την ροή του χειμάρρου με ταχύτητα, προς τα κατάντη και να καταλήξουν στην κοίτη του Βουραϊκού. Τέτοιου είδους ροές είναι συχνές σε περιοχές που τα πρανή είναι εντελώς γυμνά από φυτοκάλυψη. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι έχουμε μπει πλέον σε μια περίοδο που θα κυριαρχούν τα μικρής διάρκειας αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι βέβαιο ότι τα κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή θα επαναλαμβάνονται κάθε φορά που το καθεστώς οριακής τους ισορροπίας θα μεταβάλλεται λόγω των βροχοπτώσεων» αναφέρει η αποκαλυπτική έκθεση του Νίκου Δεπούντη, Αν. Καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Υπενθυμίζεται ότι η σφοδρότατη κακοκαιρία «Daniel» έκλεισε το φαράγγι στις 6/9/2023 και στις 13/9/2023, ήρθε ο «Elias» για να προκαλέσει νέες κατολισθήσεις εντός του Βουραϊκού.
Μετά και την κακοκαιρία της περασμένης Πέμπτης 2 Νοεμβρίου άνοιξαν πληγές που δεν κλείνουν εύκολα για τον Οδοντωτό καθώς οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης της γραμμής, φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν.
Οι προβληματισμοί είναι πολλοί καθώς υπάρχουν αρκετά πρακτικά ζητήματα που έχουν ήδη ανακύψει:
-το πρώτο πρόβλημα είναι η ευθύνη της Δασικής και η απαίτηση να προχωρήσει η διάνοιξη υποστηρικτικών δικτύων μέσα στο δάσος και
-ένα δεύτερο ζήτημα η πιθανότητα πολλά από τα σημεία που ήδη αξιολογούνται, να μην καλύπτονται από άμεσες τεχνικές παρεμβάσεις και να απαιτούν ειδικά τεχνικά έργα, υψηλού κόστους και μακράς περιόδου ωρίμανσης.
Σύμφωνα πάντως με τα όσα μετέφερε ο κ. Δεπούντης, και δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Γνώμη" το Πανεπιστήμιο Πατρών εκτός από τις προτάσεις του, αξιολογεί και την επικινδυνότητα σε κάθε μία από αυτές τις «ζώνες κινδύνου» ώστε τα μπουν προτεραιότητες…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.