HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία, πριν και μετά το Ολοκαύτωμα» στο Κέντρο Πολιτισμού "Μελίνα Μερκούρη" στην Αθήνα

Ο Δήμος της Μαρτυρικής πόλης Καλαβρύτων και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το Καλαβρυ...Ο Δήμος της Μαρτυρικής πόλης Καλαβρύτων και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα έχουν δημιουργήσει φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία, πριν και μετά το Ολοκαύτωμα», η οποία θα “ταξιδέψει” και θα φιλοξενηθεί από το Κέντρο Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στην Αθήνα, Ηρακλειδών 66 Θησείο, από 2 Δεκεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2023.
Η έκθεση είναι επισκέψιμη Καθημερινά, Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 π.μ. - 19:00 μ.μ. και Σαββατοκύριακο 10:00 π.μ.- 15:00 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), με ελεύθερη είσοδο και κατόπιν συνεννόησης.
Η έκθεση έχει ως θέμα το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, μια σειρά δηλαδή ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στα Καλάβρυτα και στην ομώνυμη Επαρχία τους κατά την τελευταία φάση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η διάταξη της έκθεσης είναι χρονολογική και θεματική, και καταγράφει φωτογραφικά, μέσω 29 καλαίσθητων πάνελ, την ιστορία των Καλαβρύτων και της ευρύτερης επαρχίας, με επίκεντρο το Ολοκαύτωμα, από τις απαρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Μέσα από πλούσιο πληροφοριακό υλικό, όπως φωτογραφίες, χάρτες και επεξηγηματικά κείμενα, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, ξετυλίγονται συνοπτικά αλλά και περιεκτικά οι κυριότεροι σταθμοί της ιστορίας της περιοχής ξεκινώντας από την προπολεμική περίοδο, κατά την οποία αναπτύσσεται και σταδιακά διαμορφώνεται η πολιτιστική, η κοινωνική και η οικονομική της ταυτότητα.
Ο φακός της φωτογραφικής έκθεσης εστιάζεται και παρακολουθεί το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που διακόπτει απότομα την περίοδο της άνθησης και της ευημερίας της περιοχής, την κατάληψη της Ελλάδος, τριπλή Κατοχή, την εγκατάσταση στην πόλη των ιταλικών δυνάμεων Κατοχής τον Μάιο του 1941, στη δράση της εθνικής αντίστασης στην επαρχία Καλαβρύτων και στα γεγονότα που προηγήθηκαν της «Επιχείρησης Καλάβρυτα».
Ιδιαίτερη αναφορά και έμφαση δίνεται στην παρουσίαση της γερμανικής στρατιωτικής «Επιχείρησης Καλάβρυτα», της μεγαλύτερης ναζιστικής θηριωδίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ελληνικό έδαφος. Μέσα από την έκθεση αρχειακού υλικού, μαρτυριών και φωτογραφιών ξεδιπλώνεται το χρονικό των γεγονότων, η λεηλασία και η πυρπόληση των Καλαβρύτων αλλά και χωριών της επαρχίας καθώς και οι μαζικές εκτελέσεις που έλαβαν χώρα την ίδια χρονική περίοδο.
Με παραστατικό και συγκινησιακό τρόπο παρουσιάζονται οι τραγικές συνέπειες της γερμανικής λαίλαπας, με εικόνες από την καταστροφή και από το πένθος στο οποίο βυθίζεται ό,τι έχει απομείνει από τα Καλάβρυτα της ακμής του μεσοπολέμου, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο πολύμοχθος αγώνας των επιζησάντων για επιβίωση αλλά και για την ανοικοδόμηση μέσα από τις στάχτες του πολέμου. Ο επίλογος της Καλαβρυτινής τραγωδίας φωτογραφικά γράφεται με την ατιμωρησία των ηθικών και φυσικών αυτουργών στη δίκη της Νυρεμβέργης και την άρνηση της Γερμανίας να καταβάλει τις οφειλές της προς την Ελλάδα.
Ξεχωριστή θέση, τέλος, κατέχουν στην έκθεση η ίδρυση και η λειτουργία, οι δράσεις και οι δραστηριότητες του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, αυτής της νέας κιβωτού στην ιστορία της πόλης που στεγάζει τη μνήμη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Στόχος της έκθεσης είναι να αποτελέσει ένα χώρο βιωματικής ιστορίας, ο οποίος θα συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, στην απότιση φόρου τιμής στους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος αλλά και στην ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα πολέμου, ελευθερίας, δικαιοσύνης, αντίστασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ – Πρώτο Πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights