HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Νεκτάριος Φαρμάκης - Μπροστά για τα Καλάβρυτα των έργων και της προκοπής

Στην υψηλή προτεραιότητα που έδειξε στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη, εστίασε κατά την πρόσφατή επίσκεψή του σ...



Στην υψηλή προτεραιότητα που έδειξε στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη, εστίασε κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στα Καλάβρυτα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και εκ νέου υποψήφιος Νεκτάριος Φαρμάκης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις διαδοχικές παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο τονίζοντας ότι εξ αρχής εντοπίστηκαν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις της περιοχής.
«Η περιοχή των Καλαβρύτων δικαιούται καλύτερες συνθήκες προσβασιμότητας. Όχι μόνο γιατί συνδέεται με ένα ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας τόπο, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, αλλά και διότι είναι ζήτημα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να απολαμβάνουν ασφαλέστερης μετακίνησης. Μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας τρέχουμε με μεγάλες ταχύτητες όλα τα έργα, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και να εξασφαλίσουμε συνθήκες που θα αναδείξουν το αναπτυξιακό πλεονέκτημα των Καλαβρύτων» ανέφερε μεταξύ άλλων στη σύντομη ομιλία του στα Καλάβρυτα. 


ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ
Ενδεικτικά έργα με μεγάλη σημασία για την περιοχή των Καλαβρύτων είναι
- η «Συντήρηση Οδικού Άξονα Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων», είναι προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ και μεταξύ άλλων αφορά αποκατάσταση της οδού, αποκατάσταση αντιστήριξης των πρανών αντιμετώπιση των καθιζήσεων του οδοστρώματος, σποραδικές αποκαταστάσεις ασφαλτοτάπητα και αντικατάστασή με νέο ασφαλτόμιγμα και εκτείνονται έως την αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα του χώρου στάθμευσης του Χιονοδρομικού.
- Τα έργα σταθεροποίησης πρανών στον οδικό άξονα Πούντα- Καλάβρυτα» με προϋπολογισμό 4.300.000 €, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα και η ασφάλεια σε αρκετές θέσεις του δικτύου όπου έχουν εκδηλωθεί προβλήματα προσβασιμότητας, εξαιτίας και των καταπτώσεων βράχων και υπερκείμενων εδαφικών μαζών.
- οι συντηρήσεις επαρχιακών οδων δημου καλαβρυτων με προϋπολογισμό 4.330.000 €
- Η αναβάθμιση και βελτίωση οδων προσβασης στην ιερα μονη αγιας λαυρας» ύψους 1.200.000 € με αντικείμενο την τμηματική βελτίωση των οδών πρόσβασης από την διασταύρωση της Ε.Ο. Αίγιο –Φτέρη –Καλάβρυτα προς Αγ. Λαύρα και την 8η Επαρχιακή Οδό προς Πριόλιθο, μέχρι και την Πόλη των Καλαβρύτων, καθώς και διαμόρφωση του χώρου έμπροσθεν της Ι.Μ. Αγ. Λαύρας.
- Η Βελτίωση τμήματος της οδού Πλατανιώτισσα - Κερπινή - διασταύρωση Πούντας - Καλαβρύτων» Προϋπολογισμού 1.800.000 € που αφορά τον δρόμο Πλατανιώτισσα– Κερπινή – διασταύρωση Πούντας - Καλαβρύτων.
1) Η Συντήρηση 11ης, 14ης και 15ης επαρχιακών οδών στο Δήμο Καλαβρύτων» με προϋπολογισμός 1.000.000 κ.α
Από τις πιο πρόσφατες παρεμβάσεις είναι και η βελτίωση της επαρχιακής οδού Κέρτεζης καθώς εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 1,38 εκ ευρώ με πόρους της Περιφέρειας, εξέλιξη που επιτρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την άμεση δημοπράτηση του έργου.
Με τις διαπλατύνσεις θα διευκολυνθεί σημαντικά η κυκλοφορία των οχημάτων, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει σημαντική επισκεψιμότητα, φαινόμενο που συνδέεται τόσο με την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, όσο και των υπολοίπων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στην περιοχή, όπως τα Σπήλαια Καστριών, η ανάδειξη ορεινού όγκου, οι πηγές Αροάνιου ποταμού, οι πηγές Λάδωνα, κλπ. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν θα εξυπηρετήσουν και τις παραδοσιακές δραστηριότητες που αναπτύσσονται και αφορούν το γεωργικό, κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την αγροτοβιοτεχνική παραγωγή, δεδομένου ότι είναι εγκατεστημένες αρκετές τυροκομικές μονάδες.


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΧΑ
«Αποδείξαμε με πράξεις και έργα ότι για εμάς η περιοχή των Καλαβρύτων είναι ένας προορισμός με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Μόνο για έργα οδοποιίας, καθαρισμών και άλλων εργασιών στον Δήμο Καλαβρύτων έχουμε διαθέσει ποσό πάνω από 30 εκ. ευρώ, πέρα από τα έργα που αφορούν «οριζόντια» τη Δυτική Ελλάδα, κατά συνέπεια και τον Δήμο Καλαβρύτων» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σημαντική παρέμβαση που γίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Χελμό.
«Επίσης, όμως, είμαστε περήφανοι που καταφέρουμε να «σώσουμε» το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, του μοναδικού Χιονοδρομικού Κέντρου που υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα και αποτελεί έναν ισχυρό πόλο έλξης. Είναι ένα μεγάλο έργο που σε πρώτη φάση φτάνει τα 20 εκ. ευρώ, ενώ ακόμα και τα διπλάσια θα απαιτηθούν και για τη δεύτερη φάση του έργου. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε ώστε το Χιονοδρομικό Κέντρο να γίνει ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής μας.

 
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
Ο κ. Φαρμάκης όμως επικεντρώθηκε και στην ανάδειξη της σημασίας των Καλαβρύτων στην ελληνική επανάσταση. «Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που έκανε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση και θυμάστε ίσως εκείνη τη μεγάλη συναυλία που έγινε εδώ με τη συμφωνική της ΕΡΤ. Και σήμερα όμως, υπάρχει κάτι που παραμένει και θα θυμίζει σε όλους σε ποια γη βρισκόμαστε. Είναι το ψηφιακό μουσείο που βρίσκεται μόνιμα πλέον στην Κλειτορία» ανέφερε. Τα ψηφιακά εκθέματα που φιλοξενούνται σε διάφορες ψηφιακές μορφές είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ταξιδεύουν σε διάφορους τόπους της Δυτικής Ελλάδας, πριν από τη μόνιμη εγκατάσταση τους στο Μεσολόγγι και τα Καλάβρυτα.

 
ΙΣΧΥΡΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ
Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα και στην αποπεράτωση του Δημαρχείου Καλαβρύτων που η ολοκλήρωση του οποίου επιτεύχθηκε μετά από προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 2021 μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου, μέσω της οποίας η Περιφέρεια ανέλαβε να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 611.678 ευρώ και να υλοποιήσει την αποπεράτωση, προχωρώντας τις αναγκαίες μελέτες, τον διαγωνισμό, αλλά και την επίβλεψη του έργου..
«Κάθε Δημαρχείο, δεν είναι μόνο ένα κτίριο εργασίας και υπηρεσιών. Είναι και ένα ισχυρό σύμβολο για την τοπική κοινωνία. Και τα Καλάβρυτα διαθέτουν πλέον ένα σύγχρονο και εμβληματικό Δημοτικό Μέγαρο, αντάξιο της ιστορίας και της σημασίας τους» έχει δηλώσει ο κ. Φαρμάκης.
Άλλες παρεμβάσεις προ δρομολογήθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη και βελτιώνουν την εικόνα των Καλαβρύτων είναι oi επισκευές και διαρρυθμίσεις στο τουριστικό περίπτερο για τη λειτουργία του, πόσο μάλλον όταν αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επί της πρόσφατα αναπλασμένης κεντρικής πλατείας. Ένα κτίριο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των Καλαβρύτων χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια με 148.174 ευρώ προκειμένου να καταστεί λειτουργικό .


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ 13 ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Φαρμάκης έκανε στη νέα μεγάλη παρέμβαση που υλοποιεί η Περιφερειακή αρχή και αφορά τους νέους χώρους αναψυχής που δημιουργούνται σε πολλά σημεία της Δυτικής Ελλάδας από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης». Τέτοιοι χώροι δημιουργούνται σε 13 χωριά του Δήμου Καλαβρύτων και συγκεκριμένα σε Τριπόταμα, Σελιάνα, Κουτέλη, Φιλία, Άνω Βλασία, Γουμένισσα, Πάος, Κερτέζη, Λυκουριά, Λεχούρι – Λιβάρτζι, Σκεπαστό, Κλειτορία, Μάνεσι. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται σε οικισμούς των οδών του εθνικού- επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, και περιλαμβάνουν πεζοδρόμια, πινακίδες πληροφόρησης, ηλεκτροφωτισμό και ηλιακά φωτιστικά, καθιστικά/ παγκάκια, τραπεζάκια, κιόσκια, κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, περίφραξη, όργανα εκγύμνασης, γλάστρες, δενδροφύτευση, χλοοτάπητα κλπ.
Ο κ. Φαρμάκης μίλησε ακόμη για τη χρηματοδότηση της υδρομάστευσης στο Κεφαλόβρυσο, τη συντήρηση των τοιχογραφιών στο Μέγα Σπήλαιο, τη σταθερή επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού που είναι ένα από τα πιο όμορφα γεωπάρκα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αγροδιατροφή, τα ξεχωριστά παραδοσιακά προϊόντα Καλαβρύτων και βέβαια στην πρωτογενή, επισημαίνοντας: «Περήφανοι είμαστε ακόμα για τη στήριξη που δώσαμε σε αγρότες και παραγωγούς. Μας ενδιαφέρει πολύ η προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Έχουμε εκπονήσει πολλές δράσεις και θα κάνουμε ακόμα περισσότερες για την ανάδειξη της φέτας, ενώ αυτές τις ημέρες, οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να απολαύσουν «σούσι» με πέστροφες από το Πλανητέρο».

 
ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΗΣ 8ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης περιέγραψε: «Τα Καλάβρυτα αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά «κεφάλαια» της Δυτικής Ελλάδας. Τόπος της εθνικής παλιγγενεσίας αλλά και τόπος μαρτυρίου. Παράλληλα όμως, αποτελούν και έναν τόπο ισχυρής οικονομικής εξέλιξης, τόσο στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία) όσο και στον τομέα του τουρισμού», ενώ αναφερόμενος συνολικά για την Περιφέρεια και το διακύβευμα των εκλογών, σημείωσε: «Η Δυτική Ελλάδα του 2023 λοιπόν, δεν είναι η Δυτική Ελλάδα του 2023. Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου αποτελούν ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια έχουμε τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσουμε την άνοδο που επιτεύχθηκε και να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, σφραγίζοντας οριστικά και αμετάκλητα τις εποχές της μεγάλης υστέρησης. Όλα όσα έγιναν λοιπόν, μπορούν να χαθούν μέσα σε λίγο καιρό, αν δεν υπάρξει συνέχεια στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ακόμα πιο εντατικά. Γιατί, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν φτάσαμε ακόμα εκεί που θέλουμε. Ο τόπος μας έχει τεράστιες δυνατότητες και ακόμα δεν έχει δείξει ούτε το 20% όσων μπορεί. Η επόμενη θητεία λοιπόν, πρέπει να είναι μία ακόμα θητεία σκληρής δουλειάς και έργων».

από Εφημερίδα ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.