HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η Πολιτεία φορτώνει τους Δήμους με νέες υποχρεώσεις!

Τα οικονομικά των ΟΤΑ σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων που προκύπτουν και εξαιτίας της αναβάθμισης των κινδύνων σε επίπεδο Πολιτικής Προ...



Τα οικονομικά των ΟΤΑ σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων που προκύπτουν και εξαιτίας της αναβάθμισης των κινδύνων σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας είναι το θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας, την πρώτη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με την παλαιά σύνθεση του οργάνου καθώς οι νέες Δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό δεν υποβάθμισε καθόλου βέβαια τη σημασία της συζήτησης που ήταν διευρυμένη και έγινε παρουσία των δημάρχων Πατρέων Κώστα Πελετίδη και Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου με αντικείμενο συζήτησης και το θέμα της υποχρεωτικής κατάργησης των Νομικών Προσώπων και οργανισμών των δήμων και την συγχώνευσή τους στον Οργανισμό των δήμων.
Ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της Π.Ε.Δ-Δ.Ε Αθανάσιος. Παπαδόπουλος ενημέρωσε για τη συζήτηση που έχει προηγηθεί στα Καλάβρυτα με αφορμή το γεγονός ότι, στις οριζόντιες διατάξεις του νόμου για τη κατάργηση των Νομικών Προσώπων, έχει μπει και το μοναδικό στην Ελλάδα Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος αλλά και δύο Οργανισμοί του δήμου, το «Σπήλαιο Λιμνών Καστριών» και το «Κέντρο Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Καλαβρύτων».
Εισηγήσεις έγιναν από τον Κώστα Πελετίδη για την κατάργηση, μεταξύ άλλων της σχολής θεατρικών σπουδών του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών όσο και τον κ. Παπαναστασίου ο οποίος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αποφασίστηκε οι δήμοι να σκληρύνουν τη στάση τους, εκτιμώντας ότι το περιθώριο της 31ης Δεκεμβρίου 2023 που δίνει δυνατότητα για εξαίρεση από τη διαδικασία συγχώνευσης, ενός από του Οργανισμού, σε κάθε ΟΤΑ, δεν επαρκεί!
Αποφασίστηκε να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο θα αναγνωστεί από τους τοπικούς αντιπροσώπους, στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (Πελετίδης, Παπαναστασίου, Γ. Αλεξόπουλος) που θα γίνει στις 1/11/2023.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα με το «πάγωμα» των έργων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά και την περικοπή των πόρων για τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντ. Τρίτσης». Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση περικόπτει χρήματα, αποσκοπώντας στην ταχεία αποκατάσταση της Θεσσαλίας, αφήνοντας όμως κερνά και ανοχύρωτες υποδομές στους ΟΤΑ της χώρα, στο έλεος!
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν συνέχεια της συζήτησης που είχε ξεκινήσει στην ΠΕΔ προ των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, με θέμα στην ημερήσια διάταξη την πορεία της χρηματοδότησης των ΟΤΑ με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης (ΚΑΠ). Η ολοκλήρωση της συζήτησης αυτής αναβάλει μάλιστα και την επίσημη πανηγυρική σύγκλιση της Π.Ε.Δ. με πρόσκληση και προς τους νεοεκλεγέντες αυτοδιοικητικούς άρχοντες η οποία μετατίθεται για το επόμενο Δ.Σ.
Σύμφωνα με την κεντρική διαμαρτυρία που έκανε πρώτη η Κεντρική Ένωση Δημάρχων (ΚΕΔΕ) η πορεία της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ δεν είναι καθόλου ικανοποιητική παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δέσμευση να αποδίδει στους δήμους το 20% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από τη φορολογία εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων και άλλους φόρους και τέλη.
Αντί για πόρους, η Πολιτεία "φροντίζει" μάλιστα να μας φορτώνει με νέες υποχρεώσεις! Σε διατάξεις νόμων που προηγήθηκαν πέρασε η ευθύνη καθαρισμού και συντήρησης και του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στους δήμους που είναι και ζήτημα Πολιτικής Προστασίας, από την Περιφέρεια.
Τόσο στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμού του κράτους για το 2024 όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μεταβιβάσεων για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών τους για τους δήμους, έχει ήδη ενημερώσει η ΚΕΔΕ!
Τέλος, χθες στην Π.Ε.Δ. συζητήθηκε το γεγονός ότι, από 1-1-2024,παρατηρείται αύξηση των τρεχουσών υποχρεώσεων δήμων σε όλη τη χώρα, υπολογισμένη από την ΚΕΔΕ στα 203 εκατ. ευρώ -μόνο η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας αναμένεται να ανέλθει στα 210 εκατ. ευρώ- χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη αύξησης των πόρων.

Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας 25/10/2023
Στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος της 25 Οκτωβρίου 2023 ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας κ. Α. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 22024 καθώς και για τα ζητήματα που δημιουργεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο νέος Νόμος για την κατάργηση των Νομικών της Προσώπων. 
H Ένωση συντάσσεται με τις προτάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ επί του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού. Διεκδικεί την δίκαιη κατανομή πόρων με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων και τις προτάσεις ΕΕΤΑΑ-ΚΕΔΕ για την ενίσχυση των ΚΑΠ με βάση το μοντέλο λειτουργικού κόστους και την μη δημιουργία νέων παρακρατηθέντων πόρων.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με την επιλογή χρόνου για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, θεωρώντας τη συγκυρία εντελώς ακατάλληλη λόγω της διεξαγωγής των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και της μεταβατικότητας της σύνθεσης των Δημοτικών Συμβουλίων, αφού ως γνωστόν μεγάλος αριθμός αιρετών δεν επανεκλέγονται.
Η όλη διαδικασία συνδέεται άμεσα με την κατάρτιση των προϋπολογισμών, δημιουργώντας ένα αδιέξοδο στην ακριβή πρόβλεψη και σύνταξη των προϋπολογισμών. Όλοι οι παραπάνω λόγοι καθιστούν αναγκαία την παράταση της έναρξης ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων του νέου Νόμου τουλάχιστον ως την 1/1/2025.
Στη συνέχεια κατόπιν συνεργασίας με την ΚΕΔΕ προτείνουμε να οριστεί ένας επαρκής μεταβατικός χρόνος.
Επιπλέον καταθέτουμε τους παρακάτω προβληματισμούς που εκφράστηκαν στο Διοικητικό μας Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθούν από την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο:
Επανεξέταση της κατάργησης Νομικών Προσώπων υψηλού συμβολισμού
Κατανομή επαρκών και αναλογούντων πόρων σε σχέση με τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Δήμους

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.