HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πρεσβευτής των Καλαβρύτων στην Ήπειρο ο Λειβαρτζινός συγγραφέας και λαογράφος Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Με πολύ μεγάλη επιτυχία, εντυπωσιακή παρουσία κοινού, επίσης εντυπωσιακή συμμετοχή ομιλητών, παρουσιάστηκε στις 13 και 17 Αυγούστου στο Γοργ...



Με πολύ μεγάλη επιτυχία, εντυπωσιακή παρουσία κοινού, επίσης εντυπωσιακή συμμετοχή ομιλητών, παρουσιάστηκε στις 13 και 17 Αυγούστου στο Γοργόμυλο Πρέβεζας και στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων το βιβλίο «η Ανάσταση στον καιρό της πανδημίας», του συγγραφέα, λογοτέχνη και λαογράφου Νίκου Παπακωνσταντόπουλου από το Λειβάρτζι. Πέρα από τις αναλύσεις των θεμάτων του βιβλίου του, των εκδόσεων ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ, οι ομιλητές έκαναν εκτενή αναφορά όλου του πνευματικού έργου του συγγραφέα, καθώς και στη γενέτειρά του, το Λειβάρτζι, και στα Καλάβρυτα.
Στις παρουσιάσεις του βιβλίου του, που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ηπείρου και πολλά διαδικτυακά μέσα, ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στους δεσμούς των Καλαβρύτων με τα Γιάννενα και γενικότερα με την Ήπειρο. Υπογράμμισε τη συμμετοχή Καλαβρυτινών στην απελευθέρωση της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας και όλης της περιοχής το 1912, μεταξύ των οποίων και ο παππούς του Κωνσταντίνος Παπακωνσταντόπουλος. Μίλησε για Ηπειρώτες κτιστάδες που έχτισαν πολλά σπίτια και στον τόπο μας, για καλαντζήδες και βαρελάδες που εγκαταστάθηκαν και δούλεψαν έντιμα και υποδειγματικά στα χωριά μας, όπως και για Ηπειρώτες δασκάλους που δίδαξαν τα Ελληνικά γράμματα και Αξίες στα σχολειά μας. Δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στις ναζιστικές θηριωδίες στα Καλάβρυτα στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά της Ηπείρου και κατέληξε:
«[…]Ήταν ιδιαίτερη τιμή για τα Καλάβρυτα και τους Καλαβρυτινούς που ο αείμνηστος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, να είναι ο κύριος ομιλητής στην επέτειο του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου 2022. Ήταν, όμως, και πολύ φορτισμένη και συγκινησιακά η εκδήλωση, που λόγω της περιπέτειας της υγείας του δεν μπόρεσε να παραστεί και η ομιλία του ανεγνώσθη από τον δήμαρχο Καλαβρύτων στην εκδήλωση της ημέρας εκείνης. Ο λόγος του αυτός του δημάρχου Ιωαννίνων ήταν και ο τελευταίος του. Το «κύκνειον άσμα» του, θα λέγαμε. Την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ θρήνησαν μαζί με τα Γιάννενα και τα Καλάβρυτα[…]».
Επίλογος της ομιλίας του Καλαβρυτινού συγγραφέα ήταν η απαγγελία από τον ίδιο του ποιήματός του «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΓΗ», που το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS έχει δημοσιεύσει και στο παρελθόν:
Γη, που σπαρμένη κόκαλα και ποτισμένη μ’ αίμα,
γη, Λευτεριάς ξημέρωμα και ιστορίας θρέμμα,
γη, ρωμιοσύνης καύχημα και δόξας περηφάνια,
που τ’ όνομά σου τραγουδούν ως τα εφτά ουράνια,
που ήρωες στεφάνωσες και τάγματα μαρτύρων,
που ’χεις αγάπη ζηλευτή ευεργετών απείρων,
που και η φύση απλόχερα σε στόλισε με χάρη,
με κάνεις όλο να ριγώ, να είμ’ όλο καμάρι,
να προσκυνώ μ’ ευλάβεια τα άγια χώματά σου,
Καλάβρυτα, πατρίδα μου! Να ζουν τα ιδανικά σου!
Με την ευκαιρία αυτή, να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Πακανωσταντόπουλος: 1. Συμμετείχε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν και σε τηλεοπτική εκπομπή στην Πέλλα, με θέμα τους Καλαβρυτινούς μαχητές των Γιαννιτσών (1912), που έχει αναμεταδοθεί και από το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS. 2. Εκπροσωπώντας την ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ, στις 28 Οκτωβρίου 2021 κατέθεσε στεφάνι στο Δήμο Ζηρού Πρέβεζας, στη μνήμη των Καλαβρυτινών ηρώων που έπεσαν στην Ήπειρο το Έπος του ’40.
Να σημειωθεί ακόμα, ότι στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, μεταφέρθηκαν οι χαιρετισμοί ποιητών απ’ όλο τον κόσμο, που αυτές τις μέρες έχουν συναντηθεί στο Βελιγράδι, για μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση. Μεταξύ τους και η εκ Σκεπαστού Καλαβρύτων καταξιωμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια και πρέσβειρα του τόπου μας σε όλον τον κόσμο, η Παρασκευή (Βούλα) Μέμου, η οποία στην εκεί πολιτιστική εκδήλωση μίλησε και για τα Καλάβρυτα. Χαιρετισμούς από το Βελιγράδι στην εκδήλωση των Ιωαννίνων έστειλε και ο καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου του Ποζάραβακ, ο Μιρόλιουμπ Μονόλοβακ, καθώς και προσωπικά στον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, που τους συνδέει προσωπική φιλία. Ανάλογη συνάντηση ποιητών είχε πραγματοποιηθεί και στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, με πρωτοβουλία της Βούλας Μέμου τότε, τον Μάρτιο του 2023.
Για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.