HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έφυγε από την ζωή η σπουδαία Αρχαιολόγος Βερόνικα Μητσοπούλου-Leon - Τεράστια η προσφορά της σε Καλάβρυτα, Πελοπόννησο, Ελλάδα

Έφυγε από την ζωή μια εμβληματική προσωπικότητα με τεράστια προσφορά στα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη, η Βερόνικας Μητ...



Έφυγε από την ζωή μια εμβληματική προσωπικότητα με τεράστια προσφορά στα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη, η Βερόνικας Μητσοπούλου-Leon. Η σπουδαία αρχαιολόγος που αφιέρωσε όλη της της ζωή στην έρευνα με εξαιρετικά αποτελέσματα και έφερε στο φως τις αρχαίες ρίζες μας.
Το kalavrytanews.com, επικοινώνησε με τον Αρχαιολόγο Georg Ladstätter, συνεργάτη της  στο Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του οποίου ήταν επι σειρά ετών διευθύντρια και μας απέστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση για την μεγάλη αυτή απώλεια, : 
"Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (ΑΑΙ) θρηνεί για την απώλεια της Βερόνικας Μητσοπούλου-Leon (19.2.1936-9.7.2023). Στα σχεδόν 40 χρόνια της θητείας της ως Διευθύντριας (1964-2001), διαμόρφωσε καθοριστικά το παράρτημα του ΑΑΙ στην Αθήνα με τον κομψό, διπλωματικό και ταυτόχρονα πάντα εξυπηρετικό και πρακτικό τρόπο της. Υπήρξε διαρκώς αξιόπιστο πρόσωπο επαφής για γενιές Αυστριακών ερευνητών και υποτρόφων που εργάζονταν στην Ελλάδα. Εργάστηκε στις αυστριακές ανασκαφές στην Έφεσο, όπου έγινε γνωστή κυρίως με την εργασία της πάνω στην ελληνιστική κεραμική. Από νωρίς συμμετείχε στις ελληνικές ανασκαφές στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, διηύθυνε την αυστριακή ομάδα στις ανασκαφές στην Ήλιδα (1960-1980), τη μητρόπολη της ομώνυμης περιοχής, και πιο πρόσφατα τις αυστριακές ανασκαφές στους Λουσούς στα βουνά των Καλαβρύτων. Αφήνει πίσω της ένα εκτεταμένο επιστημονικό έργο, το οποίο, εκτός από τις ανασκαφικές εκθέσεις της, ασχολείται εκτενώς με θέματα όπως η λατρεία, η κεραμική, τα μικρά ευρήματα και τα πήλινα ειδώλια. Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων της Ελλάδας απολάμβανε μεγάλη αναγνώριση καθ' όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς της. Το AAI θα τιμά πάντοτε τη μνήμη της! Ο αποχαιρετισμός της θα γίνει αρχικά σε στενότατο οικογενειακό κύκλο, ενώ ένα ανοικτό για το κοινό μνημόσυνο προγραμματίζεται για αργότερα."
Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" θα έχουμε αφιέρωμα στην σπουδαία υατή αρχαιολόγο που θα επιμεληθεί ο κ. Φίλιππος Σαρδελιάνος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.