HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επιστολή Μπαρή στον Αυγενάκη για την εξαίρεση των αμπελοπαραγωγών του Ερυμάνθου από ενισχύσεις

Επανέρχεται στο θέμα της εξαίρεσης των αμπελοπαραγωγών του Δήμου Ερυμάνθου από τη χορήγηση ήσσονος σημασίας (de minimis)» ο Δήμαρχος, Θόδωρ...

Επανέρχεται στο θέμα της εξαίρεσης των αμπελοπαραγωγών του Δήμου Ερυμάνθου από τη χορήγηση ήσσονος σημασίας (de minimis)» ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μπαρής με αφορμή και την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Υπουργών.
Ο κ. Μπαρής με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ελευθέριο Αυγενάκη, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την άδικη και παράλογη εξαίρεση των αμπελοπαραγωγών του Δήμου από την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία «επικυρώθηκε» η ενίσχυση μόνο των γεωργών καλλιεργητών αμπελώνων για παραγωγή οίνου, ποικιλίας Ροδίτη της Δυτικής Αχαΐας.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος επισημαίνει πως «με αγανάκτηση και ιδιαίτερη απογοήτευση ενημερωθήκαμε, από την έκδοση της ανωτέρω σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ότι οι αμπελοπαραγωγοί του Δήμου Ερυμάνθου δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα των οινοποιήσιμων σταφυλιών, καθώς από την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ενισχύονται μόνο οι γεωργοί καλλιεργητές αμπελώνων για παραγωγή οίνου, ποικιλίας «Ροδίτη (αλεπού)» που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας.
Στον Δήμο Ερυμάνθου και πιο συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Φαρρών, η καλλιέργεια της αμπέλου πραγματοποιείται επί σειρά αιώνων και έχει εξελιχθεί σε επιτυχημένη και βιώσιμη γεωργική δραστηριότητα. Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί σημαντικότατο τμήμα της αγροτικής παραγωγής του Δήμου Ερυμάνθου, αλλά και της τοπικής οικονομίας. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται σύγχρονα οινοποιία, με παραγωγή βιολογικού οίνου εξαιρετικής ποιότητας, που επενδύοντας στην εξωστρέφεια έχουν βρει χώρο στις αγορές της υπόλοιπης χώρας και ιδιαίτερα των Ελληνικών νησιών, γεγονός που έχει οδηγήσει στην προοπτική μελλοντικών εξαγωγών».
Ο Δήμαρχος ενημερώνει τον Υπουργό ότι η άδικη, αυτή, εξαίρεση έχει
προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, τόσο από τους θιγόμενους παραγωγούς, όσο και από το σύνολο των κατοίκων.
«Η εξαίρεση δημιουργεί ανισότητα σε σχέση με παραγωγούς άλλων περιοχών και υπονομεύει την ανάπτυξη του ευαίσθητου τομέα της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα, που αυτή βάλλεται από πλήθος άλλων περιορισμών και προκλήσεων όπως, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες των φυτών, ως αποτέλεσμα και συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και γενικά από τις οικονομικές και άλλες πιέσεις που υφίσταται η αγροτική παραγωγή της χώρας το τελευταίο διάστημα», αναφέρει ο κ. Μπαρής και ζητά την άμεση αναθεώρηση της απόφασης, ώστε να χορηγηθούν οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και στους αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Ερυμάνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.