HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καλάβρυτα και Δημοτικές Εκλογές 2023 - Η χαρτογράφηση των μέχρι τώρα κινήσεων

Oδεύουμε ολοταχώς στις Αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου με πρώτο όμως σταθμό την 31η Αυγούστου, καταληκτική ημερομ...



Oδεύουμε ολοταχώς στις Αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου με πρώτο όμως σταθμό την 31η Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για να κατατεθούν οι συνδυασμοί και στα Καλάβρυτα, ήδη έχει ξεκινήσει η «μάχη». 
Η σημερινή (10 Ιουλίου 2023) αποτύπωση των δημοτικών εκλογών στα Καλάβρυτα έχει ως εξής:
Παράταξη Παπαδόπουλου
Στο στρατόπεδο Παπαδόπουλου που προβάλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί, οι διεργασίες είναι, στο ποιοι θα «κοπούν», αν και η γραμμή Παπαδόπουλου είναι «μπαίνουν όλοι και όποιος βγει». Όσοι χωρέσουν δηλαδή. Βέβαια αυτό, σαν παλιός στο «άθλημα» θα προκύψει την τελευταία στιγμή που δεν θα υπάρχει χρόνος άλλης κίνησης…
Μέχρι ώρας και εξαιρετικά δύσκολα θα αλλάξει κάτι, συμπλέουν με τον νυν Δήμαρχο, όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του ( -τυχαία σειρά- Ζησιμόπουλος, Φλογεράς, Σφαραγγούλιας, Βασιλόπουλος, Σαμαρτζόπουλος, Δουκλιάς, Κουτρουλάκης, Μιχαλόπουλος, Ροδόπουλος (ερωτηματικό ο Κώστας Κούκιος που όπως όλα δείχνουν δεν θα ασχοληθεί αυτήν την φορά και ο Λάκης Νασιώτης) και επιπλέον αρκετά στελέχη της εως τώρα αντιπολίτευσης (Ζυγούρας -αν δεν ασχοληθεί με την Περιφέρεια-, Τζόβολος, Καυγάς(;)) αλλά και πεπειραμένοι αυτοδιοικητικοί όπως ο Τάκης Βαρβιτσιώτης αλλά και νεα ονοματα που θα ανακοινωθούν. Χωρίς ακόμα "στέγη" ο Δ. Κοντογιάννης και Β. Παπουτσή. 
Παράταξη Ανδριόπουλου
Από την άλλη πλευρά η παράταξη Αβραάμ Ανδριόπουλου, με επιτελάρχες τους Τσενέ και Φιλιππόπουλο, να «μαγειρεύουν» τον συνδυασμό. Τα τηλέφωνα δίνουν και παίρνουν με τη λίστα να περιέχει υποψηφίους των προηγούμενων εκλογών από διάφορους συνδυασμούς.
Την Κυριακή 9 Ιουλίου ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Αβραάμ Ανδριόπουλος, πραγματοποίησε συνάντηση στα Καλάβρυτα για τις επόμενες κινήσεις. Σε κεντρικό καφέ της πόλης το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων οι Τσενές, Φιλιππόπουλος, Τεμπέλης, Παπακανέλλος και Αθ. Κανελλόπουλος. 
Η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών οτι θα αποσυρθεί η υποψηφιότητα Ανδριόπουλου, συζητήθηκε, και αυτό που συμφώνησαν, είναι οτι "προχωράμε...". Η ενίσχυση των φημών είχε έρθει όταν η πρώτη ανακοίνωση για την νεα δημοτική κίνηση έκανε λόγο για ανοιχτή "συνέλευση της κοινωνίας των μελών" όπως ανέφεραν, η όποια θα γινόταν την  Κυριακή 28 Μαΐου 2023, μια συγκέντρωση που πήρε αναβολές αλλά ποτέ δεν έγινε. 
Διακαής πόθος Τσενέ και Φιλιππόπουλου το χρίσμα από την ΝΔ, για να δώσει την όποια δυναμική στην προσπάθεια τους. Αλλά έγκειται στη σφαίρα της φαντασίας και δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο τα κυριότερα και τα περισσότερα στελέχη της τοπικής ΝΔ είναι άμεσα -ως υποψήφιοι- ή έμμεσα, -ως υποστηρικτές- Παπαδόπουλου. Μην ξεχνάμε ότι και στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη τοπικών συμβουλίων της ΝΔ Καλαβρύτων η έμμεση εμπλοκή Τσενέ, με την υποψηφιότητα Παπαβραμόπουλου είχε ως αποτέλεσμα τα τοπικά στελέχη της ΝΔ Καλαβρύτων να συσπειρωθούν απέναντι και να στηρίξουν τον Νίκο Τσάμη που εξελέγη πανηγυρικά. 
Το παράδοξο που δημιουργεί ερωτηματικά είναι οτι πρόσφατα, αρκετοί δέχθηκαν τηλέφωνα ταχα από τα κεντρικά την ΝΔ Αχαΐας για στήριξη του συνδυασμού. Στελέχη της ΝΔ Αχαΐας αλλά και ο ίδιος ο κ. Κουνάβης διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή σε τέτοιους είδους ενέργειες και είναι βέβαιο οτι η ΝΔ Αχαΐας δεν θα εμπλακεί στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Καλαβρύτων    
Ερωτηματικό ο Μαγκαφάς
Ο Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Λαζουρά, Νίκος Μαγκαφάς το τελευταίο διάστημα κινείται έντονα για να στελεχώσει ψηφοδέλτιο. Σύντομα θα δούμε αν η προσπάθεια αυτή ευοδώσει.  
Κίνηση Θεοχάρη …
Ο Σπύρος Θεοχάρης δεν θα ασχοληθεί εκ νέου με τα τοπικά αλλά όπως όλα δείχνουν, δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην παράταξη Παπαδόπουλου. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα (πίσω από τις λέξεις…) και στην συζήτηση για τον απολογισμό.
Λαϊκή Συσπείρωση
Ερωτηματικό ακόμα παραμένει αν ο Δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) Σταμάτης Ανδριόπουλος καταφέρει να σχηματίσει ψηφοδέλτιο.  
Δρόμος αντοχής..
Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες έχουν ενδιαφέρον και… όποιος αντέξει. Και μεις εδώ να τα σημειώνουμε με πάντα το βλέμμα στην ουσία και πίσω από τα όσα γράφουν οι ανακοινώσεις.

Τι ισχύει για τις Δημοτικές Εκλογές
  • Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
  • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, στον πρώτο συνδυασμό.
  • Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια.  Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
  • Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. -Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου. Για τον Δήμο Καλαβρύτων 19 έδρες.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS - Εφημερίδα ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.