HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Βασίλης Κοκκότης: HELMOS MOUNTAIN FESTIVAL - Το φεστιβάλ που έγραψε ιστορία

Είναι κάποιες στιγμές που γράφουν ιστορία Συνήθως δεν τις ζεις και τις ακούς να στις αφηγούνται άλλοι ή τις ζεις αλλά την στιγμή εκείνη αγν...

Είναι κάποιες στιγμές που γράφουν ιστορία
Συνήθως δεν τις ζεις και τις ακούς να στις αφηγούνται άλλοι ή τις ζεις αλλά την στιγμή εκείνη αγνοείς την αξία τους .
Όσοι συμμετείχαμε στο 1ο Helmos Mountain Festival και το ξέραμε και το ζήσαμε ως ανεπανάληπτη εμπειρία.
Σπάνια έχω νιώσει τέτοια περηφάνια για τον τόπο που μεγάλωσα. Θες η παιδεία μας ,θες η απότομη εξέλιξη λόγο του χιονοδρομικού που έβγαλε νοοτροπίες αρπαχτής , θες το ότι δεν πιστέψαμε ποτέ σε κάτι που να μας ξεπερνάει ; Πάντως εδώ και χρόνια διαγράφαμε αέναους κύκλους και διαδοχικές σεζόν άλλοτε καλές άλλοτε κακές , παλεύοντας πότε να διαχειριστούμε την χαρά και πότε την μιζέρια.
Κι έρχεται μια ομάδα που λέγεται Χ.Κ.Καλαβρυτων να μας δείξει ότι ίσως αξίζουμε κάτι περισσότερο από αυτό σαν Καλάβρυτα. Οπερ και εγένετο HELMOS MOUNTAIN FESTIVAL
Τα τελευταία 10 χρόνια έχω παρακολουθήσει τα περισσότερα καλοκαιρινά μουσικά φεστιβάλ που γίνονται στην Ελλάδα σε βουνά και ποτάμια . Μπορώ λοιπόν να πω με βεβαιότητα ότι με την πρώτη κι ολας φορά το Helmos Mountain Festival ήταν το καλύτερα οργανωμένο ορεινό φεστιβάλ που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.
Ξεπέρασε ακόμα και τις καλύτερες προσδοκίες των διοργανωτών ,όσων το πίστεψαν και το εμπιστευτήκαν, έπεισε τους πιο δύσπιστους και έκλεισε θριαμβικά το στόμα όσων το χλεύαζαν πριν καν γίνει…
Μιλάμε για ένα ορεινό φεστιβάλ με όλη την σημασία της λέξης σε πρότυπα που μόνο σε χώρες με μεγάλη εμπειρία στον ορεινό τουρισμό μπορεί να συναντήσει κανείς .Που δεν αρκέστηκε στα τεράστια ονόματα της μουσικής τα βράδια αλλά δημιούργησε εξαιρετικές εκδηλώσεις όλη την ημέρα στο βουνό και στα Καλάβρυτα . Έφερε πραγματικά τους ανθρώπους που το επισκέφθηκαν σε επαφή με το βουνό μέσα από παν πολλες δράσεις και οργανωμένες εμπειρίες. Έβλεπες όλη την ημέρα ομάδες να φεύγουν για Trekking , τοξοβολία , ποδήλατο , Flying fox , Orrientiring , συνοδευόμενοι από εξαιρετικούς επαγγελματίες της περιοχής μας. Παράλληλα οι διασώστες γιατροί και εθελοντές ήταν παρόντες άμεσα σε κάθε περιστατικό εντείνοντας την αίσθηση ασφάλειας.
Αντίθετα με άλλα φεστιβάλ , το Helmos M.F. σεβάστηκε τους επισκέπτες ως φιλοξενούμενους και όχι ως καταναλωτές .Στο παρελθόν είχα την θλιβερή εμπειρία να μου κάνουν σωματικό έλεγχο σε φεστιβάλ στη βόρεια Ελλάδα μήπως κουβαλάω τσίπουρο ή μπύρες ώστε να τις αγοράσω υποχρεωτικά από τα καταστήματα στο χώρο της συναυλίας. Οι παροχές και η οργάνωση ήταν σε πολύ καλά επίπεδα που είμαι σίγουρος πως θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο πια με την υπάρχουσα εμπειρία.
Οι συναυλίες ήταν μαγικές , ο ήχος εξαιρετικός , το κλίμα υπέροχο. Οι καλλιτέχνες ένιωσαν το vibe και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Οι περισσότεροι δε , έμειναν και απόλαυσαν σχεδόν όλες τις μέρες του φεστιβάλ. Η εταιρία παραγωγής Novel Vox διευθυνόταν από πολύ δυνατούς επαγγελματίες και συγχρόνως πολύ ωραίους ανθρώπους που έβγαλαν πολύ μεράκι για να βγει μουσικά όλο αυτό σε τέτοιες ιδιαίτερες συνθήκες στο βουνό αλλά και στην πλατεία των Καλαβρύτων που συνέβη κάτι το ανεπανάληπτο την Δευτέρα του αγίου πνεύματος.
Όμως από την έμπνευση μιας τέτοιας ιδέας μέχρι την διοργάνωση της με επιτυχία χρειάζονται να διανύσει κανείς μια τεράστια απόσταση που περιλαμβάνει, απίστευτες ώρες δουλειάς, φαιά ουσία , ξενύχτια , εντάσεις , τον φόβο μπροστά στο άγνωστο , το θάρρος να το κοιτάξεις στα μάτια και να το αντιμετωπίσεις , την δύναμη να ξεπεράσεις πέρα για πέρα τον εαυτό σου.
Μια ιδέα που έτσι για την ιστορία ξεκίνησε τον φετινό άχιονο Δεκέμβρη στο γραφείο του διευθυντή του χιονοδρομικού μας , του Αλέξη του Άγριου , σε μια συζήτηση του με τον υπεύθυνο του Σαλέ , τον Βασίλη Βαρδάκα προς αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την επιχείρηση και τα Καλάβρυτα ο δεύτερος έριξε την μεγάλη ιδέα . Ο Αλέξης την «τσίμπησε» πήρε το οκ απ την διοίκηση και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το υπέροχο και απαιτητικό ταξίδι…
Όμως για μια τέτοια αποστολή χρειάζεσαι τους κατάλληλους συνοδοιπόρους. Έτσι η ομάδα του Αλέξη απαρτίστηκε από την Wayout του Γιάννη του Κοτιλέα και της Νάσιας Σκλαβενίτη δυο εξαιρετικών επαγγελματιών και των συνεργατών τους. Πρέπει να νιώθουμε πολύ τυχεροί που ένα τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται στο βουνό μας ,μιας και γνώστες του από κούνια είναι , αλλά και με εξειδικευμένες σπουδές πάνω στον Εναλλακτικό τουρισμό και μάλιστα με διακρίσεις στο TRU (University of British Columbia, Canada μαζι , έχουν παίξει μαζί με τον Αλέξη που τους εμπιστεύτηκε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του φεστιβάλ αλλά και για όσους δεν το ξέρουν ,στην όλη εξέλιξη και επαναπροσέγγιση πολλών νέων πραγμάτων που έχουμε ήδη δει αλλά και θα δούμε πολύ σύντομα στο ΧΚ Καλαβρύτων.
Τέλος για την επιτυχία μιας τέτοιας διοργάνωσης χρειάζεσαι τους αφανείς ήρωες , αυτούς που μπορείς να βασιστείς, τους μπαρουτοκαπνισμένους εργαζομένους του Χ.Κ.Καλαβρύτων και των υπηρεσιών του δήμου. Όσοι ζήσαμε αυτές τις μέρες του φεστιβάλ στο βουνό νιώσαμε μόνο σεβασμό και δέος μπροστά στην προσπάθεια ,την αυταπάρνηση, την αυπνία και το πάθος όλων αυτών των ανθρώπων που εργάστηκαν σε όλα τα πόστα από το βουνό , τους δρόμους μέχρι και την πόλη των Καλαβρύτων.. Αυτή η υπέρβαση που έκαναν δεν κινητοποιείτε ούτε αυστηρά οικονομικά ,ούτε με την επιβολή . Χρειάζεται έμπνευση για την ομαδική επίτευξη ενός τέτοιου μεγάλου σκοπού και αυτή ίσως ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της διεύθυνσης και συγκεκριμένα του διευθυντή του Χ.Κ. Καλαβρύτων.
Κάπως έτσι τα Καλάβρυτα βίωσαν ένα συγκλονιστικό τετραημερο φεστιβάλ. Κατά την γνώμη μου το καλύτερο ορεινό φεστιβάλ που έγινε μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Η πόλη και η γύρω περιοχή γέμισε με κόσμο μια εποχή που ήταν άδεια και ο #Helmos έγινε brand name και μπήκε σοβαρά στον χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού και των ορεινών φεστιβάλ.
Και αφού όλα αυτά είναι πια ιστορία, ήρθε η ώρα να τα εκτιμήσουμε και να τα διαχειριστούμε ως περιοχή , ως εκλεγμένοι ,ως επαγγελματίες ,ως πολίτες. Είναι στο χέρι μας να αποτελέσουν μια ακόμα φορά πολιτική και εισπρακτική «αρπαχτή» ή να λειτουργήσουν ως έμπνευση ώστε να πιστέψουμε ότι αξίζουμε κάτι περισσότερο από αυτό σαν Καλάβρυτα….
Βασίλης Κοκκότης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.