HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εκλογή κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στη θέση του Προέδρου της Βουλής

Με ευρύτατη πλειοψηφία επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής, της ΙΘ΄ Περιόδου, ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Από τους 296 ψηφίσαντες βουλευτές, οι...

Με ευρύτατη πλειοψηφία επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής, της ΙΘ΄ Περιόδου, ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Από τους 296 ψηφίσαντες βουλευτές, οι 270 ψήφισαν «ΝΑΙ» για τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και 26 δήλωσαν «Παρών».
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο Κ. Τασούλας τόνισε:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφού εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο Σώμα για τη γενναιόδωρη επανεκλογή μου, την άκρως τιμητική και προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση της υποψηφιότητάς μου, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου προς τον λαό των Ιωαννίνων, που για 10η συνεχόμενη φορά με όρισε τιμητικά εκπρόσωπό του στο βουλευτήριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβανόμεθα ότι η παρούσα Βουλή είναι φευγαλέα. Επιτρέψτε μου όμως πολύ σύντομα να πλέξω το θεσμικό εγκώμιο αυτής της φευγαλέας Βουλής, αυτής της διακριτικής της παρουσίας στο ιστορικό στερέωμα, καθώς δεν θα σελαγίσει αυτή η Βουλή λαμπρά στο κοινοβουλευτικό στερέωμα. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί αυτή η φευγαλέα Βουλή δεν συνιστά ένα στίγμα γι’ αυτήν, όπως υπονοείται από κάποιες διατυπώσεις περί «Βουλής μιας ημέρας», περί «βουλευτών ορισμένων ωρών». Το φευγαλέον της Βουλής υπαγορεύεται από τις ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες, από ύψιστες θεσμικές προτεραιότητες, οι οποίες συγκροτούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Σας μοίρασα χθες ορισμένα βιβλία, ανάμεσα σε αυτά είναι και τα Πρακτικά μιας Ημερίδας που έγινε το 2014 εδώ στη Βουλή, με θέμα το «Σύνταγμα του 1864». Το Σύνταγμα του 1864 θέσπισε για πρώτη φορά την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ανώτατο όργανο του κράτους είναι έκτοτε ο λαός και όχι ο ανώτατος άρχων και μέσα στα θεσμικά νάματα αυτού του Συντάγματος, γεννήθηκε, τον Αύγουστο του 1875, η αρχή της Δεδηλωμένης. Γεννήθηκε από τον περίφημο λόγο του θρόνου του Γεωργίου Α΄, ο οποίος είπε ότι απαραίτητο προσόν των κυβερνήσεων που θα καλεί για να αναθέσει τη διακυβέρνηση είναι η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Έκτοτε πέρασαν 100 χρόνια για να θεσπιστεί ρητά η αρχή της δεδηλωμένης στο Σύνταγμα του 1975 και επακόλουθο της αρχής της δεδηλωμένης είναι η πλειοψηφική αρχή, η οποία αποτελεί κοινοβουλευτική κατάκτηση και προτίμηση σαφή του συντακτικού νομοθέτη. Εν ονόματι της αρχής της δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής αρχής αυτών των δύο κορυφαίων παραμέτρων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα.
Μέχρι τις επόμενες εκλογές, ως Πρόεδρος της Βουλής, μαζί με τους άξιους αντιπροέδρους που θα εκλεγούν σε λίγο, θα υπηρετήσω την προετοιμασία της Βουλής για την επόμενη, η οποία θα ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου. Και είμαι βέβαιος ότι τα λόγια του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας του Μακαριότατου Ιερώνυμου θα τηρηθούν. Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, θα είναι γόνιμη, θα είναι δημιουργική και νομίζω πως από σήμερα όλοι κατανοούμε, ότι το φευγαλέο αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας. Αυτό το φευγαλέο επαναλαμβάνω έχει να κάνει με κάτι που Αλέξανδρος Σβώλος, ο κορυφαίος Έλληνας συνταγματολόγος, χαρακτήρισε σαν προδρομικό και μοναδική ιδιότητα του πολιτεύματος του Χαριλάου Τρικούπη, η Δεδηλωμένη και η πλειοψηφική αρχή.
Σε αυτές τις αρχές υποκύπτει η σημερινή Βουλή και βαδίζουμε για την επόμενη, η οποία όλοι ευχόμαστε να είναι καρπερή.
Ευχές σε όλους ευχαριστίες σε όλους και καλή μάχη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Να είστε καλά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights