HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο της καθηγήτριας Ελένης Ψυχογιού, που δημοσιεύτηκε στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS με θέμα «Το Ερειπωμένο Σκούπι Καλαβρύ...

Με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο της καθηγήτριας Ελένης Ψυχογιού, που δημοσιεύτηκε στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS με θέμα «Το Ερειπωμένο Σκούπι Καλαβρύτων», το περιεχόμενο του οποίου, αφενός διαστρεβλώνει την ιστορία της αρχαίας Πάου και αφετέρου, παρουσιάζει μια εικόνα για τη μετεγκατάσταση από το παλιό μας χωριό Σκούπι στην Πάο, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:
1.Το Σκούπι (Πάος), κατά τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο (βιβλ.ΣΤ.κεφ.127) ήταν ανεξάρτητη πόλη, σε μεγάλη ακμή και μαζί με άλλες πλησιέστερες πόλεις Κλείτωρ, Ψωφίς, Λουσοί, Κύναιθα, Θαλιάδαι, Λυκούρια κλπ ανήκε στο ΒΔ διαμέρισμα της όλης Αρκαδίας, το οποίο εκαλείτο Αζανίς ή Αζανία, επεκτεινόμενο τότε εκεί περίπου όπου τώρα εκτείνεται η επαρχία των Καλαβρύτων.
2.Το Σκούπι ουδέποτε «εκκενώθηκε»!! Οι κάτοικοι δεν εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «εκόντες άκοντες με άνωθεν διαταγές»!! Μπορεί να μας βρει μια τέτοια διαταγή; Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε συνένωση των τριών ορεινών κοινοτήτων Βεσινίου, Δεχουνίου και Σκουπίου (Πάου) και, σύμφωνα με πιλοτικό στεγαστικό πρόγραμμα που εκμεταλλεύτηκαν οι κάτοικοι -απόφαση του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας «περί αναγνωρίσεως δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής» - δημιουργήθηκε η σημερινή κοινότητα Πάος από τους κατοίκους των κοινοτήτων αυτών, που τους έδωσε το Κράτος τη δυνατότητα να χτίσουν σύγχρονες κατοικίες σε περιοχή με άμεση πρόσβαση στο οδικό δίκτυο, στη συγκοινωνία, σε παροχές υγείας, στον ηλεκτρισμό, στην ύδρευση κ.ά., ώστε να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσής τους.
3.Όσο για τη «διάβαση» από το παλιό χωριό στο νέο, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τη συντάκτρια του άρθρου ότι, έγινε ομαλά και οι κάτοικοι απολαμβάνουν τις ανέσεις των νέων κατοικιών τους αλλά, ταυτόχρονα, ενδιαφέρονται για το παλιό χωριό, και κανένα «τραύμα» υπάρχει σε αυτούς, που αγαπάνε και τις δύο περιοχές το ίδιο. Η διαμονή των κατοίκων στο νέο χωριό διευκολύνει βεβαίως τις παραγωγικές τους δραστηριότητες.
4.Το Σκούπι δεν ερήμωσε, ούτε οι κάτοικοι αισθάνονται «ερημωμένοι». Εκμεταλλεύτηκαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκείνης της εποχής στον κάμπο και δημιουργήθηκε ένα ωραίο και σύγχρονο χωριό και όχι «κτισμένο στο πουθενά», όπως ισχυρίζεται η συντάκτρια (σχετική Φωτογραφία). Άλλωστε, σε προηγούμενη απογραφή είχαν απογραφεί μόνιμοι κάτοικοι στο Σκούπι και σήμερα κάποιοι έχουν επισκευάσει τα σπίτια τους και διατηρούν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο παλιό χωριό. Ο νέος οικισμός, μάλιστα, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία στάσης και αναψυχής των ταξιδιωτών κατά μήκος της δημοσίας οδού 111. Σ΄ αυτό συμβάλλουν οι περιποιημένες ταβέρνες και τα καφενεία του χωριού, η γραφική τοποθεσία της νέας Πάου με τον εντυπωσιακό κάμπο και βέβαια η επιβλητική παρουσία του παλιού χωριού να συμπληρώνει το κάδρο με τις ιστορικές μνήμες.
5. Οι κάτοικοι του χωριού μας, αλλά και όσοι συμπατριώτες μας ζουν με τις οικογένειές τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, δείχνουν την αγάπη τους για τον τόπο τους σε κάθε ευκαιρία: συμμετέχουν σε παραδοσιακά γλέντια που διοργανώνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού, στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, επαναλειτουργούν τα ξωκλήσια που είναι σκορπισμένα στις πλαγιές των γύρω βουνών προσφέροντας αρτοκλασίες και αναβιώνοντας παραδοσιακά έθιμα, επιλέγουν το χωριό μας για να περάσουν τις θερινές διακοπές τους αλλά και τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Πολλοί νέοι που κατάγονται από το χωριό μας πραγματοποιούν τακτικά εκδρομές σε τριήμερα και σαββατοκύριακα με τους φίλους τους, αποδεικνύοντας ότι το χωριό μας αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο και έναν αγαπημένο προορισμό που έλκει και εμπνέει τη νέα γενιά.
6. Ο Σύλλογός μας έχει υποβάλει αίτημα στο Δήμο Καλαβρύτων για αναψηλάφηση του φακέλου που ευρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του Σκουπίου (Πάου) ως διατηρητέου και παραδοσιακού οικισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του χωριού, αλλά και της γύρω περιοχής.
Το παλιό μας χωριό ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε. Αντιθέτως, οι κάτοικοι κινούνται στην κατεύθυνση της διατήρησής του και της ανάδειξης των ιστορικών του κτιρίων και μνημείων. Έτσι, αναστηλώθηκε η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην οποία έχει καθιερωθεί από το 2005 και πραγματοποιείται λειτουργία μετά τον Δεκαπενταύγουστο, συντηρήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, στον οποίο επίσης πραγματοποιείται λειτουργία ανήμερα της εορτής του Αγίου, επισκευάστηκε η κεντρική βρύση και δημιουργήθηκε χώρος αναψυχής στο πλάτωμα της βρύσης των Μπουρμπούλων, έγινε ο δρόμος για την Παναγία, συντηρήθηκε το παλιό νεκροταφείο,–για όλα αυτά δεν είδαμε η κα Ψυχογιού να δημοσιεύει κάποια φωτογραφία, ανάμεσα στο πλήθος των φωτογραφιών που αναρτήσατε, γιατί άραγε; Σημειώνουμε, τέλος, ότι στόχος είναι να αναστηλωθεί το Δημοτικό Σχολείο, να δημιουργηθεί Λαογραφικό Μουσείο αλλά και να διατηρηθούν παραδοσιακά σπίτια, τα οποία είναι μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Θα συμφωνήσετε, λοιπόν, μαζί μας ότι όλα τα παραπάνω αντανακλούν την εικόνα ενός «ζωντανού» χωριού, που οι κάτοικοί του συνεχίζουν την πορεία τους στον χρόνο με αισιοδοξία και δημιουργικότητα, μεταλαμπαδεύοντας από γενιά σε γενιά την αγάπη τους για τον τόπο τους και το όραμά τους για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και της σπουδαίας ιστορίας του.
Αναμένουμε τη δημοσίευση της απάντησής μας, όπως υπαγορεύει η δημοσιογραφική δεοντολογία και προσκαλούμε την κα κυρία Ψυχογιού αλλά και όλους τους αναγνώστες σας να επισκεφθούν το χωριό μας και να δουν «ιδίοις όμμασι» τι πραγματικά ισχύει.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Αθήναις και Πειραιεί ΠΑΪΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.