HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στον Πύργο Πετμεζά οι Φίλοι της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα

Στον ιστορικό Πύργος Πετμεζά στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων, βρέθηκε πολυμελής ομάδα των "Φίλων της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στη...

Στον ιστορικό Πύργος Πετμεζά στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων, βρέθηκε πολυμελής ομάδα των "Φίλων της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα". Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον απόγονο του της ηρωικής οικογένειας Γκολφίνο Πετμεζάς και να γνωρίσουν το ορμητήριο της οικογένειας των Πετμεζαίων αλλά και το γραφικό και ιστορικό χωριό των Κάτω Λουσών (Κ. Σουδενά) του δήμου Καλαβρύτων με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και τους λιθόστρωτους δρόμους, που βρίσκεται στους πρόποδες του ελατοδάσους του Χελμού.
Ο Πύργος διατηρείται σε άριστη κατάσταση και είναι ένας από τους παλιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου (17ος αιώνας). Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας, με δυο πυργίσκους-βίγλες και με μεγάλο αριθμό πολεμίστρων.
Ο Πύργοςμέχρι πρόσφατα ανήκε στον Αντιναύαρχο και Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γκολφίνο Πετμεζά και τώρα ανήκει στον γιο του Αντώνιο Πετμεζά, Αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Αθανάσιος Πετμεζάς, που γεννήθηκε το 1760 και πέθανε το 1804, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Καπετάν Ζαχαριά, δημιούργησαν το 1785 τη θρυλική τριανδρία αρματολών. Μετά τη δολοφονία του Ζαχαριά εκδόθηκε σουλτανικό διάταγμα επικήρυξης του Κολοκοτρώνη και του Πετμεζά. Το 1804 ο Αθανάσιος Πετμεζάς, επικηρυγμένος από τους Τούρκους, έπεσε θύμα προδοσίας και δολοφονήθηκε μέσα στον ίδιο του τον Πύργο.Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, στην οποία οι Πετμεζαίοι πρωτοστάτησαν, εντάθηκε και κορυφώθηκε η εθνική τους δράση. Απογόνους των Πετμεζαίων, οι οποίοι έχουν διακριθεί ως στρατηγοί, πολιτικοί, επιστήμονες και λόγιοι, συναντάμε μέχρι τις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.