HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΙΓΙΟ: Κατανυκτικός Εσπερινός με ομιλία του Καθηγουμένου της Αγίας Λαύρας

Με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της πόλεως του Αιγίου τελέσθηκε, το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου ...

Με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της πόλεως του Αιγίου τελέσθηκε, το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου 2023, ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η νίκη της Ορθοδόξου πίστεως».
Ο π. Ευσέβιος ανέφερε αρχικά ότι “η Εκκλησία είναι η αληθινή κιβωτός της σωτηρίας. Παραλαμβάνει τον άνθρωπο από τη νηπιακή του ηλικία και τον ωριμάζει πνευματικά, τον οδηγεί στο φως του Χριστού ώστε να γίνει υιός Θεού κατά χάριν και άξιος πολίτης της ουράνιας βασιλείας. Η Εκκλησία δεν προσφέρει απλώς τη σωτηρία, είναι η σωτηρία. Μέσα σ’ αυτήν η πίστη διατηρήθηκε ανόθευτη.
Ανά τους αιώνες αγωνίσθηκε εναντίον των αιρετικών «διά δυσφημίας και ευφημίας», δηλαδή στιγμάτισε και καταδίκασε την πλάνη και την αίρεση και ταυτόχρονα διακήρυξε πανηγυρικά το ορθόδοξο φρόνημα. Τα δύο αυτά πνευματικά όπλα η Εκκλησία τα χρησιμοποιεί και σε άλλες περιπτώσεις προς το συμφέρον των μελών της και προς πνευματική οικοδομή του «σώματος του Χριστού».
Με τη «δυσφημία» ο Χριστιανός αντιδρά εναντίον όλων των κακών και ατόπων, που συμβαίνουν μέσα στην κοινωνία, ιδιαιτέρως κατά της φαυλότητας και της διαφθοράς, υιοθετώντας την παραίνεση του Αποστόλου Παύλου: «Μή συγκοινωνεῖτε τοῖς ἔργοις τοῖς ἀκάρποις τοῦ σκότους, μᾶλλον δέ καί ἐλέγχετε» (Ἐφεσ. ε΄11). Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι αγωνιστές της εντιμότητας και της υπεράσπισης της ορθόδοξης αλήθειας με «πάσαν ευφημίαν». Οι Άγιοι Μάρτυρες, οι Θεοφόροι Πατέρες και Ιεράρχες, οι Όσιοι και οι ασκητές της ερήμου πύκνωσαν τη φάλαγγα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με την αλήθεια της Ορθοδοξίας και νίκησαν τον κόσμο και τα του κόσμου τούτου και έλαβαν πανηγυρικά τον αμαράντινο της δόξης και της μακαρίας αιωνιότητας στέφανο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να προβάλλονται δημοσίως οι αληθινοί ομολογητές της πίστεώς μας, τους οποίους η Εκκλησία μας τιμά την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μέσα στον βίο τους διαπιστώνεται ότι θεωρία και πράξη, πίστη και έργα είναι έννοιες αλληλένδετες και συνυφασμένες μεταξύ τους. Όταν το ένα από τα δύο παραμεληθεί ή εκλείψει, τότε επέρχεται ο θάνατος. Η ζωή του πιστού θα πρέπει να γίνει λειτουργική προσφορά θυσίας και αγάπης για τον Χριστό.” Αφού ανέλυσε τη διαπίστωση αυτή με παραδείγματα από τη βιβλική και αγιοπατερική παράδοση, κατέληξε συμπερασματικά ότι “δεν υπάρχει πιο ωραία και πιο άξια λόγου επιλογή στον παρόντα κόσμο από την προσπάθειά μας να είμαστε γνήσια και αληθινά Ορθόδοξοι «έργω και λόγω»”.
Μετά το πέρας της ομιλίας, τις πατρικές ευχές και θερμές ευχαριστίες του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, προς τον π. Ευσέβιο μετέφερε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.