HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η στέψη του Καρόλου περνά από τα Καλάβρυτα - Mε καταγωγή από τα Μαζέικα, ο μαέστρος της χορωδίας στη στέψη του

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου πλησιάζει και ο ίδιος έχει ζητήσει να υπάρχει στην τελετή ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική, ως φόρο τιμής στον π...

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου πλησιάζει και ο ίδιος έχει ζητήσει να υπάρχει στην τελετή ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική, ως φόρο τιμής στον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο.
Το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble) επιλέχθηκε να εκτελέσει ελληνική ορθόδοξη μουσική κατά τη διάρκεια της τελετής και ο δημιουργός του συνόλου, Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας «Cappella Romana», μίλησε στην ΕΡΤ.
Όπως ο ίδιος αποκάλυψε γεννήθηκε στην Αμερική αλλά η καταγωγή του είναι από τα Μαζέικα Καλαβρύτων όπου και διατηρεί το πατρικό του σπίτι. 
«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» είπε ο κ. Λίγκας.
Όσο για το πώς έφτασε στον ίδιο η πρόταση, ο μαέστρος της χορωδίας που θα ψάλλει στη στέψη του Καρόλου, ανέφερε πως «στο αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτή την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητής της ορθόδοξης μουσικής. Δηλαδή να βρούμε κάποιο τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα».
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαΐου 2023 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως έχουν ανακοινώσει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία», είπε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής ορθόδοξης μουσικής και ιδρυτής της χορωδίας «Cappella Romana».

Ο Αλέξανδρος Λίγκας , Μουσικός Διευθυντής και ιδρυτής της Cappella Romana, είναι Ομότιμος Καθηγητής Μουσικής στο City του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ερευνητής του Ινστιτούτου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών (Κέιμπριτζ, Η.Β.). Το παρόν έργο του δεν περιλαμβάνει μόνο την ιστορική μελέτη αλλά και την ηθογραφία και την παράσταση. Το 2018 ο Παναγιώτατος Βαρθολομαίος Α', Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, του απένειμε τον τίτλο του  Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλου. Αυτήν τη στιγμή είναι Καλλιτέχνης για το Spring 2023 στο Ινστιτούτο Ιερών Τεχνών στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαντιμίρ στο Yonkers της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.