HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνάντηση ΕΘ.Ε.Α.Σ. – Π.Ε.Ν.Α. με το ΥπΑΑΤ για τα Σχέδια Βελτίωσης: Στόχος η ευελιξία των επενδύσεων

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη (26/01) η συνάντηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ) από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση ...

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη (26/01) η συνάντηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ) από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι προτάσεις βελτίωσης της επικείμενης προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης, με στόχο να υποστηριχθούν οι Νέοι Αγρότες και οι επαγγελματίες του κλάδου.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Παύλος Σατολιάς και η ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού, καθώς και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α., κ. Νίκος Παυλονάσιος και ο κ. Κωνσταντίνος Ζάντζας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων ο «ΕΝΙΠΕΑΣ», ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης και η Γεωπόνος, κα. Μαριάννα Λιάρου.
Στην εισαγωγική τους τοποθέτηση τα μέλη του Προεδρείου της ΕΘ.Ε.Α.Σ., καθώς και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α., επεσήμαναν την ανάγκη βελτιώσεων και ευελιξίας στα Σχέδια που θα υποβληθούν.
Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε:
1. Η βελτίωση των ορίων της Τυπικής Απόδοσης που αφορά τους Νέους Αγρότες, καθώς δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν πλήρως τις εκμεταλλεύσεις τους.
2. Να περιληφθούν οι Ομάδες Παραγωγών στους δικαιούχους υποβολής Σχεδίων Βελτίωσης.
3. Να βελτιωθεί και να διευρυνθεί η διαδικασία αγοράς όμορων αγροτεμαχίων π.χ. και από μέλη της ίδιας εκμετάλλευσης.
4. Να υπάρξει ευελιξία όσον αφορά την αγορά μηχανημάτων, καθώς και την κατασκευή αποθηκών, ώστε να εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και την έλλειψη εργατικών χεριών.
5. Να μην αποκλειστούν παλαιοί δικαιούχοι, από το να υποβάλουν Σχέδια Βελτίωσης για συμπληρωματικές επενδύσεις.
6. Να συμπεριληφθούν οι επίσπορες καλλιέργειες στην προσμέτρηση των εκτάσεων, των στόχων και τη βαθμολογία και λόγω του ρόλου που θα παίξουν για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων.
7. Να υπάρξει ευελιξία στη χρήση των ΑΠΕ, ώστε να αυξηθεί η χρήση τους και να μειωθεί το κόστος παραγωγής των εκμεταλλεύσεων.
Ο υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις και σημείωσε πως θα υπάρξουν βελτιώσεις στα νέα Σχέδια Βελτίωσης, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η επενδυτική δύναμη των αγροτών καθώς και η διευκόλυνση των νέων αγροτών.
Η προκήρυξη της παραπάνω Δράσης αναμένεται να δημοσιευθεί στο επόμενο δίμηνο.
Η ΕΘ.Ε.ΑΣ. και η Π.Ε.Ν.Α. θα παρακολουθήσουν την πορεία ενσωμάτωσης των βελτιώσεων.
Στην ίδια συνάντηση τέθηκαν και από τον Πρόεδρο της ΕΘ.Ε.Α.Σ και από τον Προέδρο της Π.Ε.Ν.Α. τα προβλήματα του Μέτρου 22 (νεοεισερχόμενοι του 2021, ΚΑΔ, ελλείψεις στοιχείων μητρώων), τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς και της εξέλιξης των πληρωμών στις εκκρεμότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.