HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Στη θέση που του αξίζει - Τα Δημαρχεία από το 1946…

Εγκαίνια σήμερα για το νέο Δημαρχείο Καλαβρύτων σε ένα εμβληματικό και ιστορικό κτίριο της κεντρικής πλατείας των Καλαβρύτων, το οποίο για ...

Εγκαίνια σήμερα για το νέο Δημαρχείο Καλαβρύτων σε ένα εμβληματικό και ιστορικό κτίριο της κεντρικής πλατείας των Καλαβρύτων, το οποίο για πολλές δεκαετίες φιλοξενούσε το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών, ως διοικητήριο και τώρα ξαναλειτουργεί με τα Καλάβρυτα να έχουν πλέον ένα Δημαρχείο όπως αξίζει στην ιστορική πόλη
Η εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" δημοσίευσε στο φύλλο Νοεμβρίου μια αναδρομή στα  Δημαρχεία των Καλαβρύτων από το 1946…

1946 έως 1970 Για 24 χρόνια το Δημαρχείο βρισκόταν στην πλατεία δίπλα στο ποτάμι 



Το 1971 όταν σκεπάστηκε το ποτάμι φτιάχτηκε το «γιαπί» εκεί που είναι σήμερα το «πέτρινο κτίριο» στην πλατεία Πετμεζαίων με σκοπό να γίνει Δημαρχείο. Ποτέ όμως δεν λειτούργησε εκεί. 
Από το 1971 έως το 1975 το Δημαρχείο στεγάστηκε στο υπόγειο του Διοικητηρίου και 



το 1975 μεταφέρθηκε στην Οικοκυρική Σχολή δίπλα από το Σχολείο και παρέμεινε εκεί έως τον Νοέμβριο του 2022. Στα πρωτα χρόνια της λειτουργίας του εκεί στο ισόγειο είχε στεγαστεί η Φιλαρμονική, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το ΠΙΚΠΑ
To Διοικητήριο αποπερατώθηκε το 1951 και στέγασε Δικαστήρια (Ειρηνοδικείο στο ισόγειο, Πρωτοδικειό στον όροφο, Εισαγγελία, Ταχυδρομείο Εφορία, Τράπεζα Ελλάδος, δημόσιο ταμείο. 
Αρχές της δεκαετίας το 2000 σταμάτησε η λειτουργία του. Το 2005, επί δημαρχίας του κ.Παπαδόπουλου, με την παραχώρηση του Διοικητηρίου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΥΔ), μέσω της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ).
Ακολούθησε η εκπόνηση της μελέτης από την πρώην ΤΥΔΚ, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Θησέας» με 1,9 εκατ. ευρώ, αναδείχθηκε εργολάβος με προσφερόμενη έκπτωση 45% αλλά διεκόπη.
Το έργο επανεντάχθηκε προ 4ετίας και επανάρχισαν οι εργασίες στο κτιριακό, επί Δημαρχίας του κ.Λαζουρά. Τελευταία ο νυν δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, το ενέταξε πάλι σε πρόγραμμα της Περιφέρειας, με προϋπολογισμό 611.000 ευρώ και έτσι ολοκληρώθηκε.

Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα
Όνειρο πολλών δεκαετιών και όλων των Δημάρχων που προυπήρξαν, αποτελούσε η μεταφορά του Δημαρχείου Καλαβρύτων σε ένα κεντρικό κτίριο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Όπως εξάλλου και αρμόζει στον ιστορικό μας Τόπο. Ο Τόλης Τσεκούρας μετά την επικάλυψη του χειμάρρου Βελλιά είχε σχεδιάσει να δημιουργηθεί κτήριο στην Πλατεία Πετμεζαίων (σημερινό ΠΕΤΡΙΝΟ) και το είχε ξεκινήσει. Ατυχώς η κατασκευή αυτή παρέμεινε για πολλά χρόνια σαν ένα κτήριο φάντασμα με γυμνές τσιμεντένιες κολώνες ως ερείπιο και πήρε τον τίτλο «το γιαπί της πλατείας». Με τα χρόνια η μεταφορά του Δημαρχείο εκεί απαξιώθηκε κοινωνικά και κυκλοφόρησε το σύνθημα «το γιαπί πολι- τιστικό κέντρο». 
Το 1974 που ο πρώτος μετά τη δικτατορία εκλεγμένος Δήμαρχος Καλαβρύτων κ Πάνος Πόλκας έθεσε ως προτεραιότητα τη μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου από το Υπόγειο του Διοικητηρίου με τις υγρασίες και το κρύο, που είχε πάει μεταπολεμικά, στο κτήριο δίπλα στο Γυμνάσιο που ανήκε στο πρώην ΠΙΚΠΑ που είχε καταργηθεί εν τω μεταξύ. Η «προσωρινή» αυτή λύση διάρκεσε 48 χρόνια. Ενδιάμεσα μεταφέρθηκαν επί Πόλκα πάλι τα δικαστήρια στο νέο Δικαστικό Μέγαρο για να απελευθερωθεί χώρος στο Διοικητήριο και να μεταφερθεί εκεί το Δημαρχείο. Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από τη μεταφορά των δικαστηρίων στο νέο Δικαστικό Μέγαρο για να μεταφερθεί το Δημαρχείο στο πρώην διοικητήριο στην κεντρική πλατεία. Όλοι αυτοί σήμερα θα ήταν χαρούμενοι να δουν να υλοποιείται η ελπίδα και το όραμα για την τοποθέτηση στο δημαρχείο σε περίοπτη θέση της πόλης των Καλαβρύτων. Τυχερός της ιστορικής μακράς αυτής διαδρομής, ο σημερινός Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος ο οποίος αποτελεί τον πρώτο ένοικο του νέου Δημαρχείου της κεντρικής πλατείας. Όμως το δίκαιο είναι να αναφερθεί στο Νέο χώρο και η ιστορική διαδρομή των προηγούμενων Δημάρχων πού ελπίδα τους ήταν να δούνε το Δημαρχείο στην Κεντρική πλατεία της Πόλης.

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό Φίλιππα Σαρδελιάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.