HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η ΖΑΧΛΩΡΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, πανηγυρίζει ο ιερός Ναός Εισοδίων Κάτω Ζαχλωρούς. Εκτός από την εορτή της Θεομήτορο...

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, πανηγυρίζει ο ιερός Ναός Εισοδίων Κάτω Ζαχλωρούς. Εκτός από την εορτή της Θεομήτορος, θα τελεστεί και επιμνημόσυνη δέηση των εκτελεσθέντων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη Ζαχλωρού της 8ης Δεκεμβρίου 1943
Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινήσει στις 7:30πμ χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ΄ Αιγιαλείας κ.κ.Ιερωνύμου και αμέσως μετά θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Δήμο Καλαβρύτων σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Ζαχλωρούς και τον Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού Διακοπτού και Καλαβρύτων.

Σύντομο ιστορικό της 8ης Δεκεμβρίου 1943
Το Δεκέμβρη του 1943 με την "Επιχείρηση Καλάβρυτα" οι Γερμανικές δυνάμεις χωρισμένες σε τμήματα με επικεφαλείς διάφορους συνταγματάρχες εφορμούν στα Καλάβρυτα. Ένα τμήμα με επικεφαλή τον αντισυνταγματάρχη Ebersberger κατευθύνεται με πορεία από Αίγιο προς Καλάβρυτα με τρία (3) πεζοπόρα τμήματα. Ο Ebersberger χωρίζει το στρατό σε δύο ομάδες και το πρωί της 8/12/1943 εφορούν: μία ομάδα στους Ρογούς καίγοντας ολοσχερώς το χωριό και εκτελώντας 65 άντρες και παιδιά, κι η άλλη ομάδα, την ίδια μέρα, μπαίνουν στην Κερπινή και εκτελούν 38 άντρες και παιδιά, καίγοντας το χωριό.
Στη συνέχεια έκαψαν την Άνω και Κάτω Ζαχλωρού σκοτώνοντας 19 άντρες. Συγκεκριμένα, στη Κάτω Ζαχλωρού το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1943 οδήγησαν τους 9 άντρες που βρήκαν στο χωριό, στις γραμμές του Οδοντωτού και τους δολοφόνησαν πισώπλατα καθώς βάδιζαν για τα Καλάβρυτα. Στη συνέχεια έκαψαν όλα τα σπίτια της Άνω και Κάτω Ζαχλωρούς.
Την ίδια μέρα καταστρέφουν καίγοντας τη Μονή του Μέγα Σπηλαίου, δολοφονώντας τους μοναχούς και τους επισκέπτες της Μονής, ρίχνοντάς τους κάτω από τους βράχους. Μοναδικοί επιζώντες όσοι κάτοικοι της Ζαχλωρούς βρίσκονταν στα Ζαχλωρίτικα για τη χειμερινή τους διαμονή, οι οποίοι δεν είχαν πια τίποτε στη Ζαχλωρού.
Στις 13/12/1943 ολοκληρώνεται η "Επιχείρηση Καλάβρυτα" με το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.