HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Αγία Σοφία το κέντρο της Χριστιανοσύνης στα Καλάβρυτα - Τριήμερο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο (ΦΩΤΟ)

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ξεκίνησε στα Καλάβρυτα το τριήμερο (4 με 6 Νοεμβρίου 2022), Διεθνές Συνέδριο...

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ξεκίνησε στα Καλάβρυτα το τριήμερο (4 με 6 Νοεμβρίου 2022), Διεθνές Συνέδριο του Studium Historicorum Ecclesiasticorum, με θέμα: «Αγία Σοφία: το κέντρο της Χριστιανοσύνης», ένα σημαντικό Θεολογικό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Πολύκεντρο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.
Το Διεθνές Συνέδριο του Studium Historicorum Ecclesiasticorum πραγματοποιείται με τη σύμπραξη καθηγητών του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Στόχος είναι η δημιουργία φυτωρίου νέων επιστημόνων, που διακρίνονται για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στο γνωστικό αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, εμφυσώντας πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους και παραχωρώντας βήμα για την προβολή της έρευνάς τους. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί περισσότερα από 12 Συνέδρια και Συναντήσεις. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 40 Καθηγητές Πανεπιστημίου της Ελλάδας και του Εξωτερικού, ερευνητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.
Το Διεθνές Συνέδριο του Studium Historicorum Ecclesiasticorum πραγματοποιείται με τη σύμπραξη καθηγητών του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και  του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στόχος είναι η δημιουργία φυτωρίου νέων επιστημόνων, που διακρίνονται για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στο γνωστικό αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, εμφυσώντας πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους και παραχωρώντας βήμα για την προβολή της έρευνάς τους. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί περισσότερα από 12 Συνέδρια και Συναντήσεις. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 40 Καθηγητές Πανεπιστημίου της Ελλάδας και του Εξωτερικού, ερευνητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.
Στις εργασίες του Συνεδρίου που θα αρχίσουν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, στις 7:30 μ.μ., την έναρξη θα κηρύξει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.
Η οργανωτική επιτροπή συγκροτείται από τους:
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων καὶ Αἰγιαλείας κ. Ἱερώνυμος
Ἰωάννης Παναγιωτόπουλος, Ἀν. Καθηγητής, ΕΚΠΑ.
π. Ἀντώνιος Μπαφαλούκος, μεταδιδακτορικὸς ἐρευνητής, ΕΚΠΑ.
π. Κωνσταντῖνος Μητρόπουλος, ΜΔΕ, ΕΚΠΑ.
Ζαχαρίας Γεωργούσης, δημοσιογράφος.
Κωνσταντῖνος Ἰωαννίδης, ὑπ. ΜΔΕ, ΑΠΘ.
Ἠλίας Σβάρνας, ὑπ. ΜΔΕ, ΑΠΘ.
Παναγιώτης Σκαλτσάς, φοιτητής, ΕΚΠΑ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Τμήμα Θεολογίας, ΕΚΠΑ), ο Κωνσταντίνουνος Δέρβος (πρόεδρος ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
Σεβασμιότατε,
Κυρίες και Κύριοι, 
Φίλες και Φίλοι, 
Τα Καλάβρυτα δεν είναι απλά ένας γεωγραφικός προσδιορισμός. 
Ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό. 
Είναι πολλά περισσότερα. Είναι πριν απ’ όλα το βάρος της Ιστορίας, η φόρτιση αλλά και η δύναμη αυτού του τόπου που αν θα έπρεπε σχηματικά να την περιγράψουμε, θα λέγαμε ότι στηρίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες. 
Ο ένας πυλώνας είναι ο πυλώνας της Πίστης. 
Είναι η αναφορά στη Χριστιανοσύνη. Τα μοναστήρια μας, το Φως και η Θεία Σοφία που περικλείουν και εκπέμπουν, η Σοφία που έχουν κληρονομήσει και συνεχώς κληροδοτούν. 
Και ο δεύτερος πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζονται τα Καλάβρυτα -με την ευρύτερη γεωγραφική έννοια- είναι η Ιστορία. Είναι η Πατρίδα και το Έθνος, είναι οι κομβικοί και καθοριστικοί σταθμοί στην πορεία του Ελληνισμού που έχουν αφετηρία ή αναφορά αυτή εδώ την περιοχή. 
Είναι το 1821, με την εδώ κήρυξη της Επανάστασης και την πρώτη απελευθερωμένη ελληνική πόλη που ήταν τα Καλάβρυτα.
Είναι το 1943 με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Την απεχθέστερη θηριωδία των Γερμανών σε ελληνικό έδαφος.  
Είναι οι προγενέστεροι ή οι ενδιάμεσοι χρονολογικοί σταθμοί, όπως η περίοδος του 1922 όταν στα Καλάβρυτα υποδεχθήκαμε αδελφούς μας πρόσφυγες απ’ την Μικρά Ασία που έφερναν μαζί τους μια ολόκληρη παράδοση και έναν σπουδαίο πολιτιστικό και πολιτισμικό θησαυρό. 
Είναι σπάνιες, είναι μετρημένες οι φορές στα παγκόσμια χρονικά που σ’ έναν τόπο συναντά κανείς την απόλυτη σύμπτωση Πίστης και Έθνους. Πίστης και Ιστορίας. Και τα Καλάβρυτα είναι ένας απ’ αυτούς τους τόπους. 
Με κορυφαία αναφορά την Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, εκεί όπου η δύναμη της πίστης των Αγωνιστών και η ευλογία του Παλαιών Πατρών Γερμανού πυροδότησαν την Εθνική Παλιγγενεσία, δηλαδή τον ξεσηκωμό, την αναβίωση και την επανασύσταση του ελεύθερου ελληνικού κράτους. 
Πυροδότησαν την Εθνική Αναγέννηση μέσα απ’ την πνευματική αυθεντικότητα, την ενάρετη αντοχή, την ευθύνη, την Αγάπη και την Αλήθεια που συνοδεύουν την ελληνορθόδοξη ταυτότητα και κληρονομιά. 
Και όχι μόνο η Αγία Λαύρα. Αλλά και το Μέγα Σπήλαιο. Η Ιερά Μονή που θεωρείται ως η αρχαιότερη στην Ελλάδα, και που σε αναρίθμητα ιστορικά κείμενα και τεκμήρια έχει καταγραφεί ως φάρος Ορθοδοξίας και Ελληνισμού στις πιο κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Η Μονή που πολλές φορές πολιορκήθηκε αλλά δεν κατακτήθηκε ποτέ και από κανένα κατακτητή.
Και φυσικά η Ιερά Μονή Μακελλαριάς, αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Ένα ακόμα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο και ένα εθνικό σύμβολο που η ακτινοβολία του ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. 
Αλλά και τα άλλα μοναστήρια μας. 
Όπως η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Βλασίας, η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στα Φίλια, η Ιερά Μονή Πορετσού, η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο Λειβάρτζι, το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στη Δάφνη, το Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιώτισσας, όλα τα θρησκευτικά μνημεία αυτού του τόπου που αντανακλούν και απεικονίζουν την βαθιά σχέση και τους ακατάλυτους δεσμούς ανάμεσα στην Ελληνορθόδοξη Πίστη, στην Ιστορία και στο Έθνος μας.      
Σεβασμιότατε, 
Φίλες και Φίλοι, 
Αγαπητοί σύνεδροι, 
Σας καλωσορίζω μ’ αυτές τις σκέψεις στο Δήμο μας. 
Και έχω τη γνώμη ότι δεν χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα ώστε να φανεί για ποιο λόγο τα Καλάβρυτα είναι ο ιδανικός τόπος φιλοξενίας ενός Συνεδρίου Εκκλησιαστικής Ιστορίας που έχει στον τίτλο του την Αγιά Σοφιά και την Χριστιανοσύνη.
Καλάβρυτα και Αγιά Σοφιά, σε διαφορετικές συνθήκες, σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά με κοινές συνιστάμενες, καταλαμβάνουν στην Ιστορία και στην εθνική μας ταυτότητα θέσεις περίοπτες, φωτεινές και φωτισμένες.   
Δηλαδή, ταυτίζονται στην σύμπτωση Πίστεως και Πατρίδας.  
Φέτος, εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Αγιά Σοφιά, αυτό το προαιώνιο σύμβολο του Χριστιανισμού εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως τζαμί, με την τουρκική πλευρά να συνεχίζει τις προσκλήσεις, να επιμένει στην ασέβεια και στη βεβήλωση ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
Θα συμφωνήσω δε με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμο. Η μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησιάς μας σε τζαμί είναι μια συνεχιζόμενη πρόκληση που μάς προξενεί θλίψη. 
Και αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Και πρέπει ν’ αλλάξει μ’ ευθύνη της διεθνούς κοινότητας η οποία δεν μπορεί να μένει ουδέτερη και αμέτοχη. 
Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ σ’ ένα ακόμα σημείο. 
Ο Δήμος Καλαβρύτων τιμώντας την επέτειο του 1922, φέτος στις 29 Ιουνίου, στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών του 1821, σ’ ένα απ’ τα λαμπρότερα μνημεία του Έθνους μας, απέναντι ακριβώς απ’ την Αγία Λαύρα, φιλοξένησε τον Γιώργο Νταλάρα και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Σμύρνη Αιώνια», σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. 
Σ’ ένα σπάνιο καλλιτεχνικό γεγονός όπου τα 201 χρόνια απ’ την Ύψωση του Λαβάρου στην Αγία Λαύρα νοερά συνάντησαν τα 100 χρόνια απ’ την Μικρασιατική Καταστροφή.
Το Συνέδριο που ξεκινάει απόψε είναι μια ακόμα συμβολική ή συνειρμική γέφυρα ανάμεσα στο 1821 και στο 1922, υπό τη σκέπη της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και την φρέσκια ματιά των νέων επιστημόνων που μετέχουν. 
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Συνεδρίου, την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας και καλή διαμονή στα Καλάβρυτα. 
Είναι σημαντικό για εμάς που βρίσκεστε εδώ. 
Σας Ευχαριστώ. 

{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.