HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Covid-19 στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Εμπειρία από το Νοσοκομείο Καλαβρύτων

Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας τους αποκαλούσαμε "ήρωες", σιγά - σιγά το ξεχάσαμε, συνεχώς όμως φροντίσουν να μας το θυμίζουν με τ...

Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας τους αποκαλούσαμε "ήρωες", σιγά - σιγά το ξεχάσαμε, συνεχώς όμως φροντίσουν να μας το θυμίζουν με τον καθημερινό τους αγώνα και την προσφορά τους. Ο λόγος για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων, που δίνουν πραγματικές μάχες, πολλές φορές σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Σήμερα Σάββατο 1η Οκτωβρίου, το Νοσοκομείο Καλαβρύτων πραγματοποίησε μια υψηλού επιπέδου ημερίδα με θέμα: «Covid-19 στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Εμπειρία από το Νοσοκομείο Καλαβρύτων». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων με την συμμετοχή Ιατρών, Νοσηλευτών και Διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαβρύτων, αλλά και εξαιρετικών προσκεκλημένων.
Με απλό και κατανοητό τρόπο, όπως κάνουν και στην καθημερινή τους επαφή με το κοινό, αλλά με υψηλή επιστημοσύνη, παραδείγματα και συμπεράσματα, αποτύπωσαν τις εμπειρίες τους από την πανδημία.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος στον χαιρετισμό του, "Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων είναι μια μικρή υγειονομική δομή σ’ ένα ορεινό μέρος της χώρας.
Είναι ένα μικρό Νοσοκομείο, πρωτοβάθμιο, σε άγονη περιοχή και με μεγάλη ακτίνα ευθύνης.
Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις αναρίθμητες δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες, παρά τα γεωγραφικά και μετεωρολογικά δεδομένα του τόπου μας, αυτό το μικρό νοσοκομείο έχει αποδείξει -και αποδεικνύει καθημερινά- ότι όχι μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και πρωτοπορεί όταν χρειάζεται" και συμπλήρωσε:" Υπ’ αυτή την έννοια είμαστε τυχεροί.
Τυχεροί γιατί οι γιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο μας, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, το σύνολο των εργαζομένων, δεν διακρίνεται μόνο από υψηλή ευσυνειδησία και συναίσθηση καθήκοντος. Διακρίνεται από πολλά περισσότερα. Από αρετές όπως ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η αυταπάρνηση, η έγνοια προς τον συνάνθρωπο."

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νασιώτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Καλαβρύτων κ. Μενούνος κ.αλλ.


Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαβρύτων
Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. 
Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων είναι μια μικρή υγειονομική δομή σ’ ένα ορεινό μέρος της χώρας. 
Είναι ένα μικρό Νοσοκομείο, πρωτοβάθμιο, σε άγονη περιοχή και με μεγάλη ακτίνα ευθύνης.
Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις αναρίθμητες δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες, παρά τα γεωγραφικά και μετεωρολογικά δεδομένα του τόπου μας, αυτό το μικρό νοσοκομείο έχει αποδείξει -και αποδεικνύει καθημερινά- ότι όχι μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και πρωτοπορεί όταν χρειάζεται. 
Υπ’ αυτή την έννοια είμαστε τυχεροί.
Τυχεροί γιατί οι γιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο μας, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, το σύνολο των εργαζομένων, δεν διακρίνεται μόνο από υψηλή ευσυνειδησία και συναίσθηση καθήκοντος. 
Διακρίνεται από πολλά περισσότερα. Από αρετές όπως ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η αυταπάρνηση, η έγνοια προς τον συνάνθρωπο.     
Και αυτό δεν είναι υπερβολή. 
Είναι κάτι που όλοι όσοι ζούμε εδώ, το ξέρουμε καλά.
Είναι, επίσης, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον πρώτο καιρό που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και εξακολουθεί να επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, σε μια πολύ δύσκολη εποχή, με μια ασύμμετρη υγειονομική απειλή να χτυπά τις πόρτες μας και ν’ ανατρέπει την καθημερινότητα μας, κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταγράψει μετρήσιμα μεγέθη και σημαντικές επιδόσεις σε δυο βασικά πεδία. 
Πρώτα στο πεδίο της πρόληψης. Μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Και της δρομολόγησης όλων των αναγκαίων ενεργειών για τον έλεγχο και την συγκράτηση της διασποράς του κορονοϊού.  
Πολύ γρήγορα το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, απ’ την άνοιξη του 2020, άρχισε να ξεδιπλώνει συνδυασμένα μέτρα αναχαίτισης της νόσου. Και μαζί να ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. 
Και όταν άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα κρούσματα, να έχει ήδη σ’ ετοιμότητα μηχανισμούς περίθαλψης των ασθενών. Και ταυτόχρονα μηχανισμούς γρήγορης ειδοποίησης όσων είχαν έρθει σ’ επαφή μ’ εκείνους που νοσούσαν. 
Ήταν μια δύσκολη περίοδος. 
Μια περίοδος όπου, λίγο πολύ, όλοι κινούμασταν διερευνητικά και μαθαίναμε.
Μαθαίναμε πως ν’ αντιδρούμε σ’ ένα περιβάλλον στο οποίο δεν είχαμε ξαναζήσει. Πως να προφυλασσόμαστε και πως να προφυλάσσουμε τους γύρω μας. Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, αποστάσεις, ράπιντ τεστ, σελφ τεστ, μπήκαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και στην καθημερινή μας πρακτική.
Και το Νοσοκομείο Καλαβρύτων ήταν ο πιο σταθερός πυλώνας και η μόνιμη αναφορά μας έναντι του Κόβιντ 19.
Και αν κρίνουμε απ’ τα έως τώρα δεδομένα, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα. Είχαμε μεν σποραδικές δυσκολίες και περιόδους έξαρσης αλλά, σε γενικές γραμμές, στην εξίσωση «Κόβιντ 19 και εμπειρία απ’ το Νοσοκομείο Καλαβρύτων», για να δανειστώ τον τίτλο της σημερινής ημερίδας, το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα θετικό. 
Και αυτό, κατά κύριο λόγο, πιστώνεται στο προσωπικό του νοσοκομείου μας.
Στο σύνολο του προσωπικού.        
Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω, με τη σημερινή ευκαιρία την διοικήτρια του Νοσοκομείου κυρία Ιωάννα Σφυρή. Και στο πρόσωπο της να ευχαριστήσω το σύνολο των εργαζομένων για τις προσπάθειες τους και τις υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν στους συνδημότες μας. 
Ασφαλώς, η καλή έως τώρα ανταπόκριση του Νοσοκομείου έναντι της πανδημίας δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού. Ειδικά όταν σύσσωμη η ιατρική και επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, διαρκώς επισημαίνει ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει. 
Τώρα, αν απ’ την μια πλευρά το Νοσοκομείο μας ήταν -και είναι- ένα αποφασιστικό μέσο άμυνας απέναντι στην πανδημία, απ’ την άλλη θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και τις παράλληλες πρωτοβουλίες που ανέλαβε, εξίσου συντονισμένα, ο Δήμος Καλαβρύτων. 
Κυρίως χάρη στον γιατρό-καρδιολόγο και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων Θεόδωρο Νασιώτη. Με διαρκείς δειγματοληπτικούς ελέγχους σ’ όλες τις περιοχές του Δήμου και μ’ επίμονες προσπάθειες ώστε να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή. 
Οφείλω, λοιπόν, σήμερα -με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης- να ευχαριστήσω τόσο τον κ. Νασιώτη όσο και τα στελέχη του Δήμου Καλαβρύτων που συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια η οποία, μεταξύ των άλλων, είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερη πίεση στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων, στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας αλλά και στα περιφερειακά ιατρεία σ’ όλο το Δήμο μας. 
Και, φυσικά, έχω το ίδιο χρέος ν’ αναφερθώ και σ’ έναν ακόμα γιατρό που μετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, έναν καλό φίλο και στενό συνεργάτη που εξίσου είναι διαρκώς παρών στη μάχη κατά της πανδημίας, και να τον ευχαριστήσω. 
Μιλώ, φυσικά, για τον Διευθυντή ΕΣΥ στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα Κωνσταντίνο Κούκιο.  
Ένα ακόμα στοιχείο που νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία και πρέπει ν’ αναφερθεί είναι ο υψηλός, σχεδόν υποδειγματικός βαθμός συνεργασίας όλων των συναρμοδίων φορέων, ο κοινός στόχος δηλαδή, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. 
Κάτι που, όλοι το ξέρουμε, δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα, ακόμα και σε περιόδους κρίσης. 
Όλο το διάστημα που μεσολάβησε, απ’ την επέλαση της πανδημίας έως και σήμερα, η συνεργασία που ο Δήμος Καλαβρύτων είχε μ’ όλες τις υγειονομικές αρχές ήταν πραγματικά ανέφελη και γι’ αυτό αποδοτική. 
Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων. Αλλά σ’ όλη τη διαβάθμιση των εμπλεκομένων πλευρών. Απ’ τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, την Μονάδα Ελέγχου του ΕΟΔΔΥ, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια έως και το Υπουργείο Υγείας. 
Προσπαθήσαμε στο Δήμο Καλαβρύτων να κρατήσουμε χαμηλά και ελεγχόμενα τα κρούσματα του κορονοϊού. Τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. 
Ειδικά για τα παιδιά ο Δήμος Καλαβρύτων διέθεσε ό,τι περισσότερο μπορούσε ώστε κάθε σχολική μονάδα να έχει τον υψηλότερο βαθμό θωράκισης των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με απολυμάνσεις των αιθουσών, με κάθε μέσο και κάθε μέτρο που μάς ζητείτο απ’ το υπουργείο Παιδείας και τους εμπειρογνώμονες. 
Ένα μόνο στοιχείο. Απ’ τον Απρίλιο του 2021 έως τον Μάϊο του 2022, απ’ το Ειδικό Ιατρείο Κόβιντ του Νοσοκομείου Καλαβρύτων καταγράφηκαν μόλις 47 κρούσματα παιδιατρικών περιστατικών κορονοϊού. Δηλαδή λιγότερα από τέσσερα κρούσματα κάθε μήνα. 
Αλλά, για όλα αυτά, για τα στατιστικά στοιχεία, τη χρησιμότητα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ’ την καταγραφή τους, θα μάς μιλήσει στο τέλος της ημερίδας η κυρία Παναγιώτα Ξαπλαντέρη, η προϊσταμένη του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου μας, την οποία και ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση της στη σημερινή εκδήλωση αλλά και για όλα όσα κάνει για το Νοσοκομείο Καλαβρύτων. 
Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα, σάς ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα σας.   
Σας Ευχαριστώ.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.