HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επίσκεψη του Γυμνασίου Ψωφίδας στο Μουσείο και τα αξιοθέατα των Καμενιάνων

Φωτίζοντας με γνώση και σεβασμό το παρελθόν του τόπου μας, κάνουμε λαμπερότερο το μέλλον του. Σ’ αυτό το χώρο του Δημοτικού Σχολείου και...

Φωτίζοντας με γνώση και σεβασμό το παρελθόν του τόπου μας, κάνουμε λαμπερότερο το μέλλον του.
Σ’ αυτό το χώρο του Δημοτικού Σχολείου και νυν Λαογραφικού-Ιστορικού-Αρχειακού Μουσείου Καμενιάνων, στεγάζεται ο ψυχισμός μας. Εδώ ανοίξαμε τα μάτια μας αντίκρυ στον ήλιο και πρωτοείδαμε το φως της γνώσης που φώτιζε και φωτίζει τα σκοτάδια για το υπόλοιπο της ζωής μας. Στα κατοπινά χρόνια τούτος ο χώρος στεγάζει το ιστορικό παρελθόν και τις δράσεις των προγόνων μας, μεταφέροντας εκείνο τον προγονικό αντίλαλο ολοζώντανο μέχρι τις μέρες μας, σαν ένα γλυκό νανούρισμα που κοιμίζει τις αραχνιασμένες σκέψεις μας, μέσα στης γαλήνης την βυζάχτρα αγκαλιά και τις μετατρέπει σε όνειρα κι ελπίδες για το αύριο.
Είναι απ’ τα πρώτα Μουσεία που δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων. Στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καμενιάνων. Είναι ένα όμορφο κτίσμα του 1928. Λειτούργησε από το 1928 ως Δημοτικό Σχολείο, για τα χωριά Καμενιάνους-Δροβολοβό και ενίοτε και για το Δεσινό, έως το 1981 που σταμάτησε η λειτουργία του λόγω μειωμένου αριθμού μαθητών. Στη συνέχεια λειτούργησε ως κοινοτικό γραφείο μέχρι τη δημιουργία των Καποδιστριακών Δήμων το 1999. Από το έτος 2000 άρχισε να διαμορφώνεται ανάλογα και να λειτουργεί ως Μουσείο με σπάνια και πλούσια εκθέματα.
Σήμερα γέμισε με παιδικές φωνές και ζωντάνεψε το δυναμικό δημιουργικό του παρόν στην παροχή μάθησης, Πολιτισμού και Ιστορίας τούτη τη φορά. Το Γυμνάσιο Ψωφίδας που δίνει έναν δικό του σπουδαίο αγώνα προσφοράς στην Παιδεία της πατρίδας μας, επισκέφθηκε το εν λόγω Μουσείο καθώς και τις γεμάτες από ιστορία γωνιές του χωριού, στα ζωντανά ακόμη χνάρια των αγωνιστών του 1821, αλλά και του μυθικού Ηρακλή για την επιτέλεση το τρίτου άθλου, (της σύλληψης του Ερυμανθίου Κάπρου) στην άνωθεν αυτού βουνοπλαγιά της Καπρίβαινας, (Καπρί+βαίνω).
Η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου Ψωφίδας έφυγε γεμάτη επιπλέον γνώσεις, καταγοητευμένη και ενθουσιασμένη με όσα είδε και έμαθε στους Καμενιάνους, στην όμορφη τούτη αετοφωλιά, με τις ανεξάντλητες πηγές γνώσης, πολιτισμού και προσφοράς στο ταξίδι των αξιών της πατρίδας μας.
Ο σύνδεσμος Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών που αγαπά και εκτιμά των αγώνα των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Γυμνασίου Ψωφίδας στέκει πάντα εκεί και θα στέκει, να συντηρεί ανοιχτό και φωτεινό τον δρόμο των ιδανικών και του ευ αγωνίζεσθαι.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τος σημερινούς υψηλούς μας επισκέπτες του Γυμνασίου Ψωφίδας και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο ταξίδι τους στη μάθηση και την ζωή.
Για το Δ. Σ. του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών
Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.