HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής με πολλές απουσίες...

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβου...

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος Δημοτικής δράσης».
Η συνεδρίασε που ξεκίνησε στις 12:15 ολοκληρώθηκε στις 5:30 το απόγευμα είχε ως κύριο στοιχείο τον μονόλογο του Δημάρχου που αναφέρθηκε στα πεπραγμένα, περισσότερο από τρεις ώρες και επίσης την απουσία της πλειονότητας των δημοτικών συμβούλων και των Προέδρων Κοινοτήτων.
Κεντρικός άξονας κατά την έναρξη της τοποθέτησης του Δημάρχου ήταν το πρόβλημα της επάρκειας πόρων και της αδυναμίας σχεδιασμού και υλοποίησης σημαντικών έργων εξαιτίας τόσο της έλλειψης χρηματοδοτήσεων όσο και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και την απουσία ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία -τα οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις παρουσιάσεις του Προϋπολογισμού και των αναμορφώσεων οικονομικών στοιχείων και Τεχνικού Προγράμματος -σύμφωνα με τα οποία από την περίοδο που παρέλαβε η νέα Δημοτική αρχή έως και σήμερα (2019-2022) έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου ενώ έχουν ενταχθεί έργα 15,5 εκατ. ευρώ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ
Επίσης ενημέρωσε για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της σπατάλης νερού στα πλαίσια της περιστολής του ενεργειακού κόστους την οποία ακολουθεί η κεντρική κυβέρνηση, περιφέρειες αλλά και οι ΟΤΑ.
Όσον αφορά στο σκέλος των έργων, αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην αποπεράτωση και μετακίνηση του δήμου στο νέο Δημαρχείο και στην αναμόρφωση και αξιοποίηση του πρώην Τουριστικού Περιπτέρου του Δήμου στα Καλάβρυτα (σ.σ. ανακοίνωσε ότι παραχωρείται στον φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού για την προβολή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου και ιδιαίτερα της διαδρομής του Οδοντωτού, σε συνεργασία και με το Τμήμα Τουρισμού για την τουριστική προβολή του Δήμου).
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Όσον αφορά παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής ο Δήμαρχος εστίασε στο θέμα της δημιουργίας Βιολογικού Καθαρισμού στη Δάφνη, στην επέκταση των αναπλάσεων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο των Καλαβρύτων (πλατεία Κύπρου, πλατεία Χελμού κλπ.) κά.
Ανακοίνωσε τέλος την ένταξη μελέτης για την αποχέτευση του Σκεπαστού και την ένταξη στον Βιολογικό Καθαρισμό των Καλαβρύτων και την αναβάθμιση του Βιολογικού της Κλειτορίας.
Στα πλαίσια της προσαρμογής με τον εθνικό αλλά και τον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) τα Καλάβρυτα προχωρούν σε έργο 1 εκατ. ευρώ για την δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης των βιοαποβλήτων με συγκέντρωση στην πηγή, με Πράσινα Σημεία περισυλλογής, επέκταση της ανακύκλωσης κά. Τα περισσότερα έργα χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα του ΥΠΕΣ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και «Αντ. Τρίτσης».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΛΛΑΔΑ 2021»
Ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας και στην σχετική κριτική που έχει ασκηθεί, σχολίασε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη καθυστέρηση σε όλα τα έργα που εντάχθηκαν στην Επιτροπή της κα. Αγγελοπούλου, επισημαίνοντας ότι τόσο ο δήμος όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έπραξαν το καθήκον τους, χρηματοδοτώντας έργα και δράσεις για τους εορτασμούς των 200 ετών για την Εθνική Παλιγγενεσία.
Όπως αναμενόταν, στα πλαίσια του απολογισμού για τα έργα του «Ελλάδα 2021», ο κ. Παπαδόπουλος έκανε αναφορά και στο θέμα της επέκτασης του Οδοντωτού στην Αγία Λαυρά, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δέσμευση του Πρωθυπουργού και ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης από τον ΟΣΕ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Κύριοι εκφραστές της αντιπολίτευσης οι κύριοι Γιώργος Τσενές (ανεξάρτητος) και Νίκος Μαγκαφάς (μείζονα μειοψηφία). Ο κ.Τσενές αφού συνεχάρη τη Δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία της να εκκινήσει, έστω και καθυστερημένα, τον απολογισμό, έκανε όμως αναφορά στη συνέχεια σε προεκλογικές σκοπιμότητες που επέβαλαν αυτή την επιλογή.
Άσκησε κριτική για την κακή κατάσταση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου των Καλαβρύτων και τα σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας τα οποία παραμένουν ακόμη. Εστίασε επίσης στα σημαντικά προβλήματα ύδρευσης σε πολλούς οικισμούς του δήμου και ιδιαίτερα το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Καλαβρύτων
Τόνισε ότι με τη λήξη της θητείας η Δημοτική αρχή δεν θα έχει βάλει τη «σφραγίδα» της σε έργο οραματικό όπως πχ. το έργο του αειμνήστου δημάρχου Πόλκα με το Χιονοδρομικό.
Τέλος άσκησε κριτική και για θέματα διαφάνειας επαναλαμβάνοντας παλαιότερες αναφορές αλλά και νεότερα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση στο δήμο.
Ο κ. Μαγκαφάς, στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόσφατη αρθογραφία του, από κοινού με τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Σπύρο Σοκορέλη, επεσήμανε την έλλειψη οράματος εκ μέρους της Δημοτικής αρχής. Αναφέροντας ότι τα περισσότερα έργα που παραδόθηκαν (Πολιτιστικό Πολύκεντρο, Αστικές Αναπλάσεις κά.) είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη θητεία του πρώην Δημάρχου κ. Λαζουρά ενώ κριτική άσκησε και σε σχέση με πολλά έργα τα οποία έχει εξαγγείλει αυτή η Δημοτική αρχή αλλά δεν έχουν προχωρήσει όπως η επέκταση του Οδοντωτού και ο αεροδιάδρομος για μικρά αεροσκάφη στα Καλάβρυτα. Θέσεις και απόψεις κατέθεσαν οι κύριοι Κώστας Κούκιος, ο Σταμάτης Ανδριόπουλος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Ανδρέας Νικ. Μπάλιος, ο Κώστας Κακκαβάς, ο Νίκος Μαντάς και ο κ. Ρεκούτης εκ μέρους των εργαζομένων του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ παραβρέθηκαν ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Φούρας και ο πρώην Βουλευτής και Νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ...
Η απουσία των περισσοτέρων Προέδρων των Κοινοτήτων αλλά και πολιτών ήταν χαρακτηριστική, χάνοντας μια ευκαιρία δημόσιας τοποθέτησης και διεκδίκησης, όπως και η απουσία πολιτών που όντας ενεργεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα μέσα και λάβροι κατά της δημοτικής αρχής. Η απουσία όλων αυτών που λένε, καταγγέλλουν, ταχα... διεκδικούν και λαϊκίζουν στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, δήλωσαν εξαφάνιση δίνοντας έτσι, ηθελημένα η άθελά τους "ψήφο εμπιστοσύνης" στη δημοτική αρχή.  
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος ο οποίος χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία με το Δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλος αλλά και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρο Νασιώτη ιδιαίτερα στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας πάνω στον «κοινό στόχο που είχαμε να θωρακίσουμε την κοινωνία μας».

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τον απολογισμό με τοποθετήσεις, σχόλια και αυτά που ειπώθηκαν αλλά και αυτά που... δεν ειπώθηκαν, τις παρουσίες και τις απουσίες στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.