HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων αύριο Πέμπτη η στρατηγική του δήμου για την εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και υποδομές Μέ...

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων αύριο Πέμπτη η στρατηγική του δήμου για την εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και υποδομές
Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από το Δήμο εισηγείται στο σώμα η Δημοτική αρχή των Καλαβρύτων αύριο Πέμπτη κατά τη 10η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται αύριο ώρα 18.00 στο δημοτικό πέτρινο κτίριο, στην κεντρική πλατεία (πλατεία Πετιμεζαίων) των Καλαβρύτων με θέμα στην Ημερήσια Διάταξη την προσαρμογή στην σχετική KYA (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3424/τ.B της 2/7/2022) η οποία θέτει ως στόχο για τους ΟΤΑ και το Δημόσιο Τομέα τη μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 10% σε σχέση με το 2019.
Σύμφωνα με την σχετική Υπουργική Απόφαση, δήμοι που δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά τα σχετικά μέτρα, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, δεν θα χρηματοδοτηθούν για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών στον Προϋπολογισμό τους.
Την πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και υποδομές την οποία χαράσσει, εσπευσμένα λόγω των αναγκών, η δημοτική αρχή των Καλαβρύτων αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο Δήμαρχος Αθ. Παπαδόπουλος.
Το σχέδιο με άξονα την ενεργειακή εξοικονόμηση είναι βασισμένο σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία την οποία ανέλαβε και συντονίζει η Γενική Γραμματέας του Δήμου Πηνελόπη Δημητρακοπούλου και έχει την άμεση συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Στόχος της Δημοτικής αρχής των Καλαβρύτων είναι να ανταποκριθεί ο δήμος στις προδιαγραφές των στόχων που έχει θέσει κεντρικά η κυβέρνηση χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργικότητα των υπηρεσιών ούτε βέβαια η καθημερινότητα και το επίπεδο της ποιότητας ζωής στα ορεινά.
Ο Δήμος ολοκλήρωσε την καταγραφή του συνόλου της ενεργειακής δαπάνης σε όλες τις δομές και υπηρεσίες του και τον ηλεκτροφωτισμό και προχωρά στην μελέτη παρεμβάσεων με έμφαση τα ενεργοβόρα κτίρια και τις λοιπές δομές όπου παρατηρείται ενεργειακή σπατάλη (αντλιοστάσια, πεπαλαιωμένος οδοφωτισμός).
Με βάση αυτή την καταγραφή, ήδη, έχουν προκύψει μια σειρά από βήματα τα οποία, θεωρητικά, δεν απαιτούν κάποια υψηλή δαπάνη και την αναγκαία πολιτική συναίνεση αλλά είναι… εκ των ουκάνευ σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος του δήμου για φωτισμό, θέρμανση και άλλες λειτουργικές ανάγκες.
Πρώτο βήμα της δημοτικής αρχής είναι ο έλεγχος και η αντικατάσταση όλων των προβληματικών εγκαταστάσεων ψύξης-θέρμανσης σε δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες. Το κόστος, θεωρητικά και πρακτικά, θα είναι μικρό, σε σχέση με την άμεση εξοικονόμηση ενέργειας η οποία θα προκύψει. Μπορεί να αξιοποιηθούν και πιστώσεις που ήδη περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του δήμου.
Επόμενο βήμα του δήμου η καταγραφή ενεργοβόρων κοινόχρηστων υποδομών και ο σχεδιασμός παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης. Σε αυτό το επίπεδο εντάσσονται όλα τα αντλιοστάσια ύδρευσης και άρδευσης του δήμου. Η παρέμβαση είναι ευρεία, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με σταδιακή αντικατάσταση των συστημάτων του με νέα (τηλεχειρισμός-αυτοματοποίηση) μέσω των οποίων ο δήμος θα έχει σημαντικό όφελος.
Στην ίδια κατηγορία (ενεργοβόρες υποδομές) ο δήμος αναμένεται να συνεχίσει το πρόγραμμα αντικατάστασης του οδοφωτισμού, κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους, με νέους οικονομικούς λαμπτήρες τύπου led. Το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη ξεκινήσει και πλέον, λόγω του επείγοντος, αναμένεται να επεκταθεί με στόχο να ολοκληρωθεί σε όλα τα διαμερίσματα και οικισμούς του δήμου.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που βρίσκονται στην Ημερήσια Διάταξη κατά την αυριανή συνεδρίαση του σώματος, την πρώτη φθινοπωρινή, είναι ο καθορισμός χώρου και ημερομηνίας για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.
Συζητείται ακόμη η τροποποίηση του Προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου οικον. έτους 2022, η πρόταση για τον καθορισμό τελών καθαριότητας, φωτισμού και δημοτικού φόρου των ηλεκτροδοτούμενων χώρων Δήμου Καλαβρύτων για το έτος 2023 καθώς και περί της επιβολής τελών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης έτους 2023, τελών χρήσης βυτιοφόρου μεταφοράς αστικών λυμάτων, έτους 2023, τελών και δικαιωμάτων νεκροταφείων έτους 2023, τελών πεζοδρομίων – πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2023, του συντελεστή Τ.Α.Π. έτους 2023, η επιβολή τελών Σφαγείων για το έτος 2023, η επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων Κέντρων Διασκέδασης, Εστιατορίων και συναφών καταστημάτων και επιβολής του τέλους παρεπιδημούντων για το έτος 2023 και η επιβολής τελών Εμποροπανηγύρεων, έτους 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights