HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Νέος κώδικας συμπεριφοράς υπαλλήλων στο Δημόσιο

Τον Κώδικα ηθικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, με τον Μ...

Τον Κώδικα ηθικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, με τον Μάκη Βορίδη να παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου το περιεχόμενο του 35σέλιδου «οδηγού» για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.
Τέρμα τα «δωράκια»
Μεταξύ άλλων ο «Δεκάλογος» του υπουργείου αναφέρει ότι οι υπάλληλοι δεν μπορούν να δέχονται κανενός είδους «δωράκι» μικρότερο ή μεγαλύτερο από τους πολίτες που θέλουν να τους ανταμείψουν για την εξυπηρέτησή τους.
Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Άρνηση αποδοχής δώρων και ωφελημάτων» του κώδικα, αναφέρεται:
Οι υπάλληλοι δεν αξιοποιούν τη θέση τους ή το αξίωμά τους προκειμένου να αποκτήσουν οικονομικά ή άλλα οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για λογαριασμό άλλων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να:
  • Μην αποδέχονται, άμεσα ή έμμεσα, οποιοδήποτε δώρο για υποθέσεις που χειρίζονται στο πλαίσιο των Μην αποδέχονται από οποιονδήποτε υπηρεσίες με χρηματική αξία, δάνεια, εκπτώσεις, διευκολύνσεις, διασκέδαση, φιλοξενία, ταξίδια, στέγαση, διατροφή, εκπαίδευση, ιδίως εάν ο προσφέρων τις υπηρεσίες επηρεάζεται από -ή σχετίζεται με- την άσκηση των καθηκόντων τους. υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
  • Μην αποδέχονται οποιαδήποτε πρόσκληση σε εκδήλωση, όπου η συμμετοχή κανονικά θα προέβλεπε καταβολή τέλους, όπως ιδίως προσκλήσεις σε αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαμονή σε ξενοδοχεία κτλ. Αντίθετα, δύνανται να αποδέχονται προσκλήσεις σε εκδηλώσεις, όπου εκπροσωπούν Εάν γίνουν αποδέκτες δώρου, να το δηλώνουν αμέσως στον προϊστάμενό τους και επιστρέφουν το τον φορέα υπό την επαγγελματική ιδιότητά τους. 
  • Οι υπάλληλοι ασκούν τα καθήκοντά τους δίχως να δημοσιοποιούν, χωρίς την απαραίτητη εξουσιοδότηση, έγγραφα και προσωπικά δεδομένα, τηρουμένων των σχετικών νομοθετικών προβλέψεων και διαδικασιών.
«Με ψυχραιμία και στους δύστροπους»
Παράλληλα ο «οδηγός» αναφέρεται και στη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών απέναντι ακόμα και σε εριστικούς πολίτες, συνιστώντας να κρατούν σε κάθε περίπτωση την ψυχραιμία τους.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο «κώδικας»: «(σ.σ. Οι ΔΥ) Αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και κατανόηση περιπτώσεις δύστροπων ή εριστικών πολιτών, αποφεύγοντας εντάσεις ή διαπληκτισμούς και εφόσον χρειαστεί ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων αρχών και οργάνων».
Το dress code
Στον κώδικα ηθικής δεν αφήνεται στην τύχη της ούτε η ένδυση των υπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με αυτόν οι υπάλληλοι πρέπει να προσέρχονται στην εργασία τους «ευπρεπώς ντυμένοι».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το έγγραφο του ΥΠΕΣ: «Προσέρχονται στην εργασία τους με ευπρεπή ενδυμασία. Μεριμνούν για την ευταξία του χώρου εργασίας. Δεν καταναλώνουν αλκοόλ ή άλλες ουσίες καθώς και δεν καπνίζουν στον εργασιακό χώρο, τηρώντας τις διατάξεις του ν.4633/2019 (Α’161)»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.