HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΕΣΗΕΑ και Δήμος Καλαβρύτων τίμησαν την μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή δημοσιογράφο και λογοτέχνη Ηρακλή Πετιμεζά πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021, στα Καλάβρυτα...

Εκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή δημοσιογράφο και λογοτέχνη Ηρακλή Πετιμεζά πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021, στα Καλάβρυτα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Δήμο Καλαβρύτων σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, με την τέλεση ετήσιου μνημόσυνου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας, της δημοτικής αρχής, της οικογένειας Πετιμεζά και φίλων.
Το πρωί τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ακολούθησε Τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων στο μνήμα του Ηρακλή Πετμεζά.
Ακολούθησε εκδήλωση στο "πέτρινο" της πλατείας Πετμεζέων και βραβεύσεις επτά αριστούχων απόφοιτων των Λυκείων Καλαβρύτων, με το Βραβείο Λίας Αργυριάδου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό. 
Στην εκδήλωση, το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Γαβαλάς, ο γενικός γραμματέας ΕΣΗΕΠΗΝ, Γιώργος Καρβουνιάρης, ο Πλ. ε.α. Αντώνης Πετιμεζάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεωνίδας Βασιλόπουλος, καθώς και πολίτες των Καλαβρύτων.
«Δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός και μαζί μέγας ευεργέτης του τόπου του, ο Καλαβρυτινός Ηρακλής Πετιμεζάς, άφησε πίσω του βαριά κληρονομιά και παρακαταθήκη. Και ένα παράδειγμα ζωής που χαρακτηρίστηκε από λεβεντιά, περηφάνια, γενναιότητα, γενναιοψυχία, συνέπεια και πίστη στο καθήκον». Αυτό δήλωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαβρύτων και υπογράμμισε: «Τα Καλάβρυτα είναι το σπίτι και ο τόπος της μεγαλύτερης δημοσιογραφικής Ένωσης της χώρας. Είστε συνεχιστές και κληρονόμοι της σημαντικής πνευματικής περιουσίας που άφησε ένας σπουδαίος Καλαβρυτινός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε την ιστορία της πατρίδας μας και να τιμούμε τα πρόσωπα που πρόσφεραν, όπως ο σπουδαίος Ηρακλής Πετιμεζάς», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Μπονάνος. Απευθυνόμενος προς τους μαθητές που βραβεύτηκαν τόνισε: «Οφείλουμε να τιμούμε την αριστεία, προκειμένου να αποτελούν παράδειγμα για της επόμενες γενιές».
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, δήλωσε: «Η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται εδώ προκειμένου να αποτίσει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Ηρακλή Πετιμεζά, ο οποίος βασανίστηκε από τους Γερμανούς για τη δράση του κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στην Ένωσή μας, η αίθουσα "Ηρακλή Πετιμεζά", του υπαρχηγού του Ναπολέοντα Ζέρβα, βρίσκεται απέναντι από την αίθουσα "Κώστα Βιδάλη" του απεσταλμένου του "Ριζοσπάστη", που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Θεσσαλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο Ηρακλής Πετιμεζάς ήταν ένας άξιος συνεχιστής της παρακαταθήκης που άφησαν οι πρόγονοί του, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην επανάσταση του 1821. Ήταν ένας αρχοντάνθρωπος, που όλη του τη ζωή την είχε αφιερώσει στην αγάπη του για την Ελλάδα», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανιψιός του Αντώνιος Πετιμεζάς, αξιωματικός ε.α. Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν: Ο αριστούχος Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου Καλαβρύτων, Μουτσάι Ρέιντι, με βαθμό 19,7, η αριστούχος της Γ' Τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου Καλαβρύτων Βαρβιτσιώτη Ιωάννα με βαθμό 19,8, και η αριστούχος της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Καλαβρύτων Σμπιλή Άννα με βαθμό 19,9.

Ποιος ήταν ο Ηρακλής Πετιμεζάς - Βιογραφικά στοιχεία
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και ήταν γιος του πολιτικού, δημοσιογράφου και λογοτέχνη Νικόλαου Πετιμεζά - Λαύρα και απόγονος της μεγάλης οικογένειας αγωνιστών του '21 από τα Καλάβρυτα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
Μετά την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Ιδρυτικό μέλος του ΕΔΕΣ τον Σεπτέμβριο 1941, προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες. Με την άνοδο του στενού φίλου και συνεργάτη του, Ναπολέοντα Ζέρβα, στα βουνά, ο Ηρακλής Πετιμεζάς κατέστη ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα και με το ψευδώνυμο «Νικήτας», οργάνωσε την ομώνυμη αντιστασιακή ομάδα που ανέπτυξε δράση στη συγκέντρωση πληροφοριών και στις δολιοφθορές κατά των κατακτητών. Δούλεψε στον παράνομο Τύπο, όπου σε συνεργασία με τη σύζυγό του Φωτεινή Νικολαΐδη εξέδιδε την αντιστασιακή εφημερίδα «Ελληνικός Αγών» και άλλα έντυπα, μεταξύ των οποίων γερμανόφωνη εφημερίδα που ασκούσε αντιχιτλερική προπαγάνδα στους Γερμανούς στρατιώτες. Το Μάρτη του 1944 συνελήφθη από τα SS, βασανίστηκε και παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι τις παραμονές της εκκένωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα.
Μετά την απελευθέρωση, διετέλεσε πρώτος γενικός διευθυντής του Ε.Ι.Ρ. και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σοφούλη (1945-46) ως υπουργός Τύπου. Έπειτα από τη συμφωνία της Βάρκιζας διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ενώσεως των Δημοκρατικών Συλλόγων, περιοδεύοντας όλη τη χώρα, για την προάσπιση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και την αποτροπή του εμφυλίου πολέμου.
Μεταπολεμικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ακρόπολις», «Απογευματινή» κ.ά. και συνεργάτης της «Ελεύθερης Ελλάδας». Ο Ηρακλής Πετιμεζάς διετέλεσε αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44 από το 1982 έως το θάνατό του.
Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα βιβλία «Εθνική Αντίσταση και Κοινωνική Επανάσταση - Ζέρβας και ΕΑΜ» (1991) και «Το τέλος της Δημοκρατίας» (1993), καθώς και κοινωνικές μελέτες και έρευνες.
Έχει τιμηθεί με βρετανικό μετάλλιο ανδρείας, παράσημα και άλλες διακρίσεις.
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς δώρισε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και οικογενειακού, ιστορικού αρχείου του, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, την ΕΣΗΕΑ και άλλα Ιδρύματα.

Το Βραβείο Λία Αργυριάδου
Η Λία (Τριανταφυλλιά) Αργυριάδου, υπήρξε δημοσιογράφος - μέλος της ΕΣΗΕΑ και κόρη του αείμνηστου συναδέλφου Αργύρη Αργυριάδη. Γεννημένη στη Βουδαπέστη το 1959, έχασε πρόωρα τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία 35 ετών, ωστόσο, πρόλαβε κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου της να αφήσει το στίγμα της στην ελληνική δημοσιογραφία. Παρακαταθήκη της η καθημερινή εκπομπή «ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ», η οποία προβαλλόταν μέχρι πρόσφατα από τη Δημόσια Τηλεόραση εν είδει πεντάλεπτου ντοκιμαντέρ, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού επί σειρά ετών.
Το 1999, ο Αργύρης Αργυριάδης δώρισ
ε στην ΕΣΗΕΑ χρηματικό ποσό για να χορηγούνται κάθε χρόνο βραβεία στη μνήμη της κόρης του.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κυρίες και Κύριοι, 
Φίλες και Φίλοι, 
Αντί άλλης εισαγωγής, θα ήθελα να μού επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια διαπίστωση. 
Και με μια παραπομπή στα γραπτά ενός σπουδαίου Έλληνα δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή.  
Η διαπίστωση είναι μάλλον αυτονόητη. 
Και αναφέρει ότι όλες οι ιστορικές πηγές, όλα τα καταγεγραμμένα κείμενα που επιχειρούν ν’ ανιχνεύσουν τη διαδρομή και το έργο του Ηρακλή Πετιμεζά, εστιάζουν στην ισχυρή προσωπικότητα του, στο ανήσυχο πνεύμα του και στην οξυδέρκεια της σκέψης του. 
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός και μαζί μέγας ευεργέτης του τόπου του, ο Καλαβρυτινός Ηρακλής Πετιμεζάς, άφησε πίσω του βαριά κληρονομιά και παρακαταθήκη. 
Και ένα παράδειγμα ζωής που χαρακτηρίστηκε από λεβεντιά, περηφάνια, γενναιότητα, γενναιοψυχία, συνέπεια και πίστη στο καθήκον.
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς έφυγε απ’ τη ζωή στις 15 Ιουλίου του 1998, σε ηλικία 95 ετών.
Ένας άλλος σημαντικός Έλληνας δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής, ο Γιάννης Καιροφύλας, συγγραφέας περισσοτέρων από 30 βιβλία, συνεργάτης μεταξύ άλλων της ΕΙΡΤ, της «Ελευθεροτυπίας» και του «Έθνους» και επί δυο δεκαετίες διευθυντής της «Ραδιοτηλεόρασης», με αφορμή τον θάνατο του Πετιμεζά είχε γράψει ένα μικρό κείμενο για λογαριασμό της ΕΣΗΕΑ. 
Ένα κείμενο στο οποίο ο Καιροφύλας έγραφε: 
«Πέθανε ο δημοσιογράφος Ηρακλής Πετιμεζάς. Και στις εφημερίδες αμφίβολο αν μπήκαν έστω και δυο λόγια. Ενώ ο Ηρακλής Πετιμεζάς θα έπρεπε να γεμίσει στήλες και ολόκληρες σελίδες. Θα έπρεπε να μιλάνε στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα με τις ώρες». 
Και ο ίδιο κείμενο, μεταξύ άλλων, συνέχιζε: 
«Ο ευπρεπής άνθρωπος, ο καλός δημοσιογράφος, ο μεγάλος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, ο διατελέσας υπουργός Τύπου, που συμπαραστάθηκε στον Τύπο και στους ανθρώπους του, σε εποχές άσχημες και χρόνια δίσεκτα, ο ευπατρίδης, ο γόνος της σπουδαίας οικογενείας των αγωνιστών του ’21, αυτός ήταν ο Ηρακλής Πετιμεζάς».
Και όσο κι αν προσπαθήσει κανείς, η ζωή, η διαδρομή και το αποτύπωμα του Ηρακλή Πετιμεζά δεν χωρούν σε δυο φράσεις. 
Κάθε περίοδος του πολυκύμαντου βίου του «ακουμπά» σε σημαντικά γεγονότα με τον ίδιο τον Πετιμεζά σε ρόλο πρώτου πρωταγωνιστή. 
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς είναι ο ενεργός πολίτης. 
Είναι ο ευσυνείδητος επιστήμονας, με σπουδές στα Νομικά και ο άοκνος και πολυμαθής δημοσιογράφος.
Είναι ο απόγονος μιας σπουδαίας οικογένειας Καλαβρυτινών Αγωνιστών.    
Είναι ο αφανής πρωταγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. 
Είναι ο δαιμόνιος «Νικήτας» που υπήρξε ο εφιάλτης της γερμανικής αντικατασκοπείας και που ως το τέλος, ως το τέλος της Κατοχής, οι Γερμανοί δεν είχαν καταφέρει ν’ αποκαλύψουν την αληθινή του ταυτότητα. 
Είναι ο εκδότης της αντιστασιακής εφημερίδας «Ελληνικός Αγών».
Είναι ο εμπνευστής, ο οργανωτής και ο πραγματικός ηγέτης αναρίθμητων δολιοφθορών σε βάρος των Γερμανών. Μαχητής του πεζοδρομίου, δηλαδή.  
Είναι, μετά την Κατοχή, ο Γενικός Διευθυντής της Ραδιοφωνίας και ο πρώτος στην Ιστορία Υπουργός Τύπου, στην τότε κυβέρνηση Σοφούλη.  
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς, για να δανειστώ έναν δημοσιογραφικό όρο, σ’ ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, είχε χαρακτηριστεί ως ο πολυγραφότατος και οξυδερκής δημοσιογράφος, ως ο πρώτος διευθυντής του ΕΙΡ, ως ο άνθρωπος που αφιέρωσε όλη τη ζωή και την περιουσία του στην πατρίδα του, στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.
Σε ό,τι δηλαδή θεωρούσε σπίτι του. Στην Ελλάδα, στα Καλάβρυτα και στην ΕΣΗΕΑ. 
Εκεί που άφησε όλο το βιός του. 
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Καλαβρύτων στις 17 Ιουλίου 1998. 
Κάτι σαν μια συμβολική επιστροφή στον τόπο που αγάπησε περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο. 
Στα Καλάβρυτα του 1821, των μεγάλων εθνικών αγώνων, της Αγίας Λαύρας και του Ολοκαυτώματος του 1943, της πατρογονικής εστίας και του ηρωισμού των Πετιμεζαίων.
Η ΕΣΗΕΑ και ο Δήμος Καλαβρύτων, κάθε χρόνο, τιμούν, τιμούμε τη μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά. 
Και συντροφεύουν αυτό το χρέος τους με την καθιερωμένη βράβευση των αριστούχων μαθητών του Λυκείου Καλαβρύτων.
Μια βράβευση που φέρνει στο σήμερα και διαρκώς υπενθυμίζει ότι τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ο Ηρακλής Πετιμεζάς, οι αρχές, οι αξίες, η έννοια της ευθύνης, το ήθος, οι αρετές του χαρακτήρα, η συνείδηση και η αγωνιστικότητα, η φιλοπατρία, δεν συνθέτουν μια αναπομπή στο παρελθόν αλλά ένα διαρκές παράδειγμα για το μέλλον. 
Και επειδή μεγάλη είναι κουβέντα που εξακολουθεί να γίνεται για το ύφος, για τη ρότα και την ποιότητα του δημοσιογραφικού λόγου στην εποχή μας, ο Ηρακλής Πετιμεζάς, αν ήταν σήμερα αναμεσά μας, θα στεκόταν σίγουρα στην ανάγκη της πλήρους επαναφοράς και του απόλυτου σεβασμού -για όλους και απαρέγκλιτα- των αξιών που αποτέλεσαν τη βάση συγκρότησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και του σε ισχύ αναγνωρισμένου Κώδικα.
Όπως όλοι οι παλιοί, οι ευπατρίδες κι ακέραιοι δημοσιογράφοι, ο Πετιμεζάς σίγουρα θα ενοχλείτο απ’ τις ανορθογραφίες και τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν ένα -θέλω να πιστεύω- μικρό μέρος της σημερινής δημοσιογραφικής κοινότητας.
Φίλες και Φίλοι, 
θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ που βρίσκεται σήμερα εδώ.
Και να συγχαρώ τα παιδιά μας που θα βραβευτούν. 
Και μαζί να επαναλάβω -και φέτος- ότι χάρη στον Ηρακλή Πετιμεζά τα Καλάβρυτα είναι το σπίτι, είναι ο τόπος και το διαρκές σημείο αναφοράς της μεγαλύτερης δημοσιογραφικής Ένωσης της χώρας. 
Δεν είστε μόνο ευπρόσδεκτοι εδώ. 
Είστε συνεχιστές και κληρονόμοι της πνευματικής περιουσίας που κληροδότησε ένας σπουδαίος Καλαβρυτινός. Και εμψυχωτές ώστε στον ίδιο δρόμο, στα ίδια βήματα, να βαδίσουν και άλλα παιδιά αυτού του τόπου. 
Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος και αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης. 
Σας ευχαριστώ. 

{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.