HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να δοθεί λύση για το επαρχιακό δίκτυο - Η Πούντας - Καλαβρύτων εθνικής σημασίας έργο

Ημερίδα με θέμα: «Έργα και Υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Α...

Ημερίδα με θέμα: «Έργα και Υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υφυπουργός Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, ενώ στην εκδήλωση μιλούν, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος. ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομμάτης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ως επικεφαλής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτική Ελλάδος, έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι Δήμοι επισημαίνοντας οτι "οι 14 από τους 19 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ της Δυτικής Ελλάδας είναι χωρίς Τεχνική Υπηρεσία ή παλεύουν με ένα άτομο και οι διαδικασίες της ΕΕΤΑΑ για την έγκριση μελετών και επιβλέψεων έργων στο μητρώο μηχανικών είναι αργές και δεν μπορούν να υποστηρίξουν έργα μεγάλης κλίμακας που έχουν ζωτική ανάγκη οι Δήμοι μας".
Τόνισε οτι οι Δήμοι "δεν έχουμε ούτε τη στοιχειώδη χρηματοδότηση για ωρίμανση έργων και σύνταξη μελετών, ούτε την ανάλογη στοιχειώδη στελέχωση και κινδυνεύουμε να μείνουμε πάλι έξω από όλες τις ζωτικές χρηματοδοτήσεις, ειδικά οι μικροί και ανήμποροι δήμοι."
Αναφέρθηκε στα επιχειρησιακά και χωροταξικά προγράμματα των δήμων που όπως τόνισε "γίνονται μόνο για τους τύπους" ενώ επισήμανε οτι "ο Κυκλοφοριακός-συγκοινωνιακός σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιδοτούνται μόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ στα επαρχιακά ΚΤΕΛ που λειτουργούν με τα πιο παλιά ρυπογόνα και ενεργοβόρα λεωφορεία".
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας οτι: "Αν συνεχίσουμε έτσι οι φτωχές ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που κυριαρχούν στη περιοχή μας, μαζί με την χρόνια μάστιγα του δημογραφικού και την αδιάκοπη αστυφιλία, θα σβηστούν πολύ σύντομα από το χάρτη".

Πούντας - Καλαβρύτων ως εθνικής σημασίας
Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Υποδομών κ. Καραγιάννης ανέφερε οτι "χρειάζεται επειγόντως η δική σας παρέμβαση και μέριμνα να τα αναλάβει το Υπουργείο κάποια έργα ως εθνικής σημασίας: όπως της σύνδεσης Αγρινίου-Ιόνιας Οδού και το δρόμο Πούντας-Καλαβρύτων  ως εθνικής σημασίας".
Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, "ως έργο που πρέπει να ενταχθεί για την ορεινή Αχαΐα και το Δήμο των Καλαβρύτων που εκπροσωπώ η βασική οδική αρτηρία από το μεγάλο κόμβο της Πούντας είναι η οδός Πούντας-Καλάβρυτων μήκους 37χλμ . Αυτός είναι ένας πολύ μικρός, στενός, απότομος και επικίνδυνος δρόμος με συνεχείς καταπτώσεις βράχων, κατολισθήσεις, ατυχήματα και συχνές διακοπές της κυκλοφορίας. Με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Απαιτείται επειγόντως η εξεύρεση σοβαρής μακροχρόνιας λύσης και για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Έχουμε επεξεργασθεί προτάσεις και λύσεις που θα τις θέσουμε υπόψη σας.
Έχουμε πλήρη φάκελλο με στοιχεία για το σχεδιασμό ένος έργου που θα λύσει οριστικά και με ασφάλεια το θέμα προσβασιμότητας για τα επόμενα 50 χρόνια. Γιατί κανείς στα επόμενα χρόνια δεν θα χρησιμοποιεί οδό με τέτοια επικινδυνότητα, με στροφές και ολισθηρότητα. Το προκάτοχο υπουργείο σας, ως ΥΠΕΧΩΔΕ, προ 30ετίας, είχε υλοποιήσει κάποιες σωτήριες μεταβατικές και αρκετά δαπανηρές λύσεις.
Το υπουργείο σας έχει πλήρη γνώση, αρκετές Εκθέσεις επικινδυνότητας και άπειρους φακέλους. Ελπίζουμε να το ιδείτε επειγόντως πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.
Αυτό το έργο να ενταχθεί στη Ολυμπία Οδό ή να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ως υπερεπείγον και κρίσιμο για την επιβίωση της ορεινής Αχαΐας. Θα συμβάλλει στη χωροταξική διασύνδεση Αχαΐας με Αρκαδία και Λακωνία". 

Αγροτική οδοποιία
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, "Μας υποχρεώνουν νομικά να κατασκευάζονται και να συντηρούνται επαρκώς οι δρόμοι που συνδέουν την κάθε Δημοτική Ενότητα με την πρωτεύουσα του Δήμου ως δημοτικοί οδοί. Πως μπορεί ένας Δήμος με 80 διαμερίσματα και έκταση ένα εκατομμύριο στρέμματα με 354.000 ευρώ το χρόνο να συντηρήσει, εκσυγχρονίσει και αποκαταστήσει οδικό δίκτυο εκατοντάδων χιλιάδων ορεινών χιλιομέτρων που παρασέρνεται κάθε χρόνο; Για την αγροτική οδοποιία τα χρηματοδοτικά μέσα ελάχιστα μόλις 70.000 €. Εμείς στα Καλάβρυτα και σε όλη την Δυτική Ελλάδα έχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα με φθορές που δεν έχουν αποκατασταθεί από κατασκευής του δικτύου.
Υπάρχει σοβαρό θέμα με την Αγροτική Οδοποιία. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν λήξει χωρίς να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας που έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ορεινών και απομονωμένων κοινοτήτων, κτηνοτροφία και οικισμούς σε αγροτικές περιοχές.
Τί σκέφτεστε να κάνετε ως κυβέρνηση;
Γιατί μπλεκόμαστε και χανόμαστε με τους συναρμόδιους υπουργούς και τις νεφελώδεις και αδάπανες αρμοδιότητες. Πρέπει να λυθούν οριστικά τα ζητήματα σύμφωνα με τις καλές κυβερνητικές πρακτικές και να συγκλίνουμε κάποτε θεσμικά και αυτοδιοικητικά με την άλλη Ευρώπη.
Ένα τεράστιο δίκτυο δασικών δρόμων που είναι θεμελιώδους σημασίας ως αντιπυρικό έργο και έργο ορεινής οικονομίας είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Ένα παράδειγμα η επιχορήγηση στο Δασαρχείο Καλαβρύτων ήταν πέρσι μόνο 11.000 ευρώ και ο εργολάβος μπήκε μήνα Οκτώβριο. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλους τους ΟΤΑ της Δυτικής Ελλάδας .Τότε για ποια πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης των τρομερών καταστροφικών πυρκαγιών μιλάμε; Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό: από Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, από ΕΣΠΑ από εθνικούς πόρους για να μπορέσουν να γίνουν τα έργα αυτά, με επαρκείς αυτοτελείς πόρους και υλοποιήσιμα σχέδια αντιμέτωπισης εκτάκτων αναγκών και θεομηνιών που οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι Δήμοι αδυνατούν να εφαρμόσουν".


ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.