Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σε κατάσταση παροξυσμού ο Ερντογάν - Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Αθήνα

Σε κατάσταση παροξυσμού βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν μαζί με την υπόλοιπη τουρκική ηγεσία, ε...

Σε κατάσταση παροξυσμού βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν μαζί με την υπόλοιπη τουρκική ηγεσία, ενώ τα τελευταία 24ωρα στον «χορό των προκλητικών δηλώσεων», απέναντι στην Ελλάδα έχει μπει και η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία μοιάζει να ανταγωνίζεται το κυβερνών κόμμα σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα.
Όπως μετέδωσε στο OPEN η Αλεξία Τασούλη, ο εσωτερικός πολιτικός ανταγωνισμός στην Τουρκία αναμένεται να εκτυλιχτεί με εθνικιστική ατζέντα και με συνεχόμενες αιχμές κατά της Ελλάδας από όλα τα κόμματα που θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ψήφους από το εθνικιστικό ακροατήριο της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο καθώς προετοιμάζει την άμυνά της και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντοτε σε επαγρύπνηση.

Διάσκεψη με Τουρκία… αλλά χωρίς την Ελλάδα σχεδιάζει η Ιταλία
Παράλληλα η Αθήνα κοιτάζει την στάση των συμμάχω της, διότι στην κυβέρνηση μπορεί να υπάρχει μεν ικανοποίηση από της στάση χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, όμως -όπως έκανε ξεκάθαρο ο Νίκος Δένδιας-επικρατεί προβληματισμός για τη στάση της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Οι δύο αυτές χώρες φαίνεται να μην συμμερίζονται και να κατανοούν τις ελληνικές θέσεις. Αυτό που έχει υπόψη του ο Νίκος Δένδιας είναι ότι η Ιταλία σχεδιάζει να διοργανώσει διάσκεψη για τη Λιβύη στις 22 Ιουνίου και μάλιστα έχει προσκαλέσει σε αυτή την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, αλλά όχι την Ελλάδα που είναι στη γειτονιά της Λιβύης και επηρεάζεται ξεκάθαρα από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο .
Κάτι τέτοιο είχε κάνει στο παρελθόν και η Γερμανία, όταν η Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε καλέσει την Ελλάδα στην διάσκεψη του Βερολίνου. Αντίθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κληθεί στη διάσκεψη του Παρισιού από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ικανός για όλα ο Ερντογάν υπό τον φόβο ήττας στις εκλογές
Αυτή τη φορά, όμως όπως μεταδίδει η Αλεξία Τασούλη, η Ελλάδα κάνει ξεκάθαρο στους συμμάχους της ότι οι ώρες είναι κρίσιμες, διότι η Ελλάδα εκτιμά ότι υπό τον φόβο ήττας στις εκλογές και αφού έχουν προηγηθεί δηλώσεις των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι θα οδηγήσουν τον Τούρκο πρόεδρο στη Δικαιοσύνη εάν ηττηθεί στις εκλογές, ο Ερντογάν είναι ικανός για όλα στο Αιγαίο προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Ερντογάν: Δεν θα κάνω τα «λάθη» των τουρκικών κυβερνήσεων με τα νησιά Αιγαίου, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε νωρίτερα Κυριακή ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει τα «λάθη» των προηγούμενων κυβερνώντων της Τουρκίας, όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και την επανένταξη της Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ. Μιλώντας σε οργάνωση του κόμματός του στην επαρχία Κιζίλτζαχαμάμ, αναφέρθηκε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους στα δυτικά μπλοκ ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της ιστορίες όσον αφορά τα νησιά στην Ελλάδα, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και την επανένταξη της Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.
Μιλώντας σε οργάνωση του κόμματός του στην επαρχία Κιζίλτζαχαμάμ, είπε ότι: «Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι η Τουρκία και οι πολίτες της δεν έχουν το δικαίωμα να είναι αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει χαράξει στη Μεσόγειο, τη Συρία και παντού.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα ώστε οι πολίτες μας να μην αισθάνονται αμέτοχοι σε όσα συμβαίνουν και που θα επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες μας να αποκτήσουν τις πιο προηγμένες ελευθερίες και υπηρεσίες σε κάθε τομέα. Θα συνεχίσουμε τη δική μας πολιτική μας, τηρώντας την περήφανη στάση μας απέναντι σε όλους τους καταπιεσμένους στον κόσμο όπου κι αν βρίσκονται, από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, από τη Λιβύη μέχρι το Καραμπάχ, από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο».

Με νέα Μικρασιατική Καταστροφή προειδοποιεί την Ελλάδα και τους συμμάχους της ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα επίσης σε όσους βάλλουν κατά της Τουρκίας -εντός και εκτός- πως η μοίρα τους θα είναι ίδια με εκείνη της Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Η μοίρα όσων είναι τυλιγμένοι σε σάπια κοχύλια δεν θα είναι διαφορετική από τη μοίρα όσων λειτούργησαν υπό καθεστώς κηδεμονίας όταν ξεκίνησε ο αγώνας στη Σαμψούντα το 1919» και πρόσθεσε πως «ο δρόμος μας είναι είτε ανεξαρτησία. ή θάνατος».
«Όσοι επιτίθενται στον Ερντογάν, επιτίθενται στην Τουρκία»
Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα για δυσπεψία, επειδή η Τουρκία γιγαντώνεται. «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προχωράμε στο μονοπάτι που εμείς γνωρίζουμε.
Έχουν δυσπεψία όσοι ενοχλούνται από το στόχο μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι όσοι του επιτίθενται είναι σαν να επιτίθενται στην ίδια την Τουρκία.
«Αυτοί που επιτίθενται στον Αδελφό σας και στη Λαϊκή Συμμαχία είναι στην πραγματικότητα εχθροί του ιδανικού μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία και την ίδια την Τουρκία», επισήμανε.

Ο Γιαϊτζί μιλά για ελληνικό σχέδιο «εισβολής» στο Αιγαίο και το ΥΠΕΞ για αποσταθεροποίηση - Πώς απαντά η Αθήνα
Εκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους υπόλοιπους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, προκλητικές δηλώσεις έκανε και ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος μίλησε για ελληνικό σχέδιο «εισβολής» στο Αιγαίο και αύξησης των χωρικών υδάτων, παραλείποντας φυσικά ότι η Ελλάδα δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια.
Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε και η στρατιωτική Άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» που διεξάγεται από κοινού από την Κύπρο και το Ισραήλ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η άσκηση έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και καλεί το Ισραήλ να μην υποκύπτει στις προκλήσεις και την προπαγάνδα της Ε/Κ πλευράς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, υπογράμμισε ότι «οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού» και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της Άγκυρας οδηγούν σε αδιέξοδα.
Χθες Σάββατο, είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Reuters, ο οποίος ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της» και πως «έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη» .
Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην πολιτική να απαντά σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις αλλά να κρατά χαμηλούς τόνους χωρίς να μπαίνει στην διαδικασία ανταλλαγής βαρύγδουπων δηλώσεων.

Γιαϊτζί: Σχέδιο εισβολής 3 σταδίων από Ελλάδα
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου υποστήριξε ότι το σχέδιο της ελληνικής «εισβολής» στο Αιγαίο, έχει ξεκινήσει από το 2017 και εκτυλίσσεται σε τρεις άξονες. Μάλιστα και οι χάρτες που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι μέρος αυτού του σχεδίου.
«Απέναντι σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να προβάλλει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Γιαϊτζί στη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.
«Η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση», προειδοποίησε.

Οι 3 φάσεις
Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί, «η Ελλάδα ξεκίνησε το 2017 ένα σχέδιο 3 σταδίων για την αύξηση των χωρικών της υδάτων. Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο με αυτούς τους χάρτες. Στην πρώτη φάση του σχεδίου, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στα Αντικύθηρα. Ωστόσο δεν μπόρεσαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο λόγω πιέσεων της Τουρκίας.
Τώρα θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο στάδιο. Το δεύτερο βήμα είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ Κρήτης – Αντικυθήρων και της Πελοποννήσου. Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τελικό στάδιο είναι τα 12 μίλια σε ολόκληρο το Αιγαίο».
Νέος χάρτης Τουρκίας με εντολή Ερντογάν
Ο Γιαϊτζί υποστηρίζει επίσης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να «φτιάξουν έναν δικό μας χάρτη» στο συμπόσιο της ανατολικής Μεσογείου το Σεπτέμβριο του 2020.
«Αυτή η παραγγελία υλοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει χαρτογραφήσει τη Γαλάζια Πατρίδα κι αποτελεί πλέον επιστημονικό έργο. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη Γαλάζια πατρίδα. Αυτόν τον χάρτη μας πρέπει να τον δώσουν στους απεσταλμένους μας και να ενημερωθούν για τα δικαιώματα της Τουρκίας».
Δένδιας: Οι τουρκικές θέσεις αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού
Ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.
Ειδικότερα όπως είπε, «η ελληνική επιχειρηματολογία είναι απολύτως επαρκής, απολύτως πειστική και έχει στο οπλοστάσιό της τα πιο σύγχρονα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου». «Αντιθέτως», συνέχισε, «οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής της ισχύος απέναντι στους γείτονές της».
Όπως πρόσθεσε, «εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να δει καθαρά ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, να επιστρέψει στην πορεία σύγκλισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αξίες και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία γέφυρα προς την Ευρώπη, μία γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι ελπίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρκικού λαού και της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή όποτε και εάν του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα και να σταματήσει η προσπάθεια εγκλωβισμού της τουρκικής κοινωνίας και κατ' επέκταση και της Ελλάδας στο μέλλον».
Συνεχίζοντας ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «σε διεκδικήσεις και αντιπαλότητες που ανήκουν σε περασμένους αιώνες και σε περασμένες εποχές, να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε μία άλλη εποχή, είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως, με κανένα τρόπο στον 21ο αιώνα».
«Όμως μεγάλη αισιοδοξία δεν έχω», είπε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας παράλληλα σε αυτό το σημείο, ότι «η δική μας απάντηση είναι η εθνική ομόνοια, η εθνική ομοψυχία, η δυνατότητά μας να προβάλλουμε τις θέσεις μας και η πεποίθησή μας ότι ανεξαρτήτως παραμέτρων η χώρα είναι ισχυρή και μπορεί βασισμένη στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας της να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια και το μέλλον των επόμενων γενεών της».
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, πως όταν του έγινε η τεράστια τιμή να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, «πίστευα ότι θα μπορέσουμε να βρούμε κώδικες επικοινωνίας με Τουρκία και να επιλύσουμε τη μοναδική διαφορά που έχουμε, που είναι η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη στις θάλασσες που μας περιβάλλουν».
Όπως, πρόσθεσε, «η αισιοδοξία μου αυτή μεγάλωσε, γιατί έπειτα από 50 χρόνια μπορέσαμε και λύσαμε το ζήτημα με την Ιταλία και υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία, λύσαμε το ζήτημα με την Αίγυπτο και υπέγραψα τη σχετική συμφωνία, λύσαμε επί της αρχής το ζήτημα με την Αλβανία και θεωρώ ότι μετά την εκλογή του νέου προέδρου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή του συμφωνητικού με την Αλβανία και στην παραπομπή της διαφοράς μας στη Χάγη».
«Με αυτή λοιπόν την αντίληψη» συμπλήρωσε, «θεώρησα ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να βρει κώδικες συνεννόησης με την Τουρκία και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη διαφορά μας, αλλά δυστυχώς αυτή υπήρξε μία απολύτως λανθασμένη πρόβλεψη».
Συνεχίζοντας είπε ότι «βρεθήκαμε απέναντι σε μία διαρκή διεύρυνση επιχειρημάτων και διεκδικήσεων απέναντι στην πατρίδα μας, πέραν του διεθνούς δικαίου, πέραν οποιασδήποτε λογικής» και πρόσθεσε: «Αναφέρω ενδεικτικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο διαμοιράζει θαλάσσιες εκτάσεις, αγνοώντας την παρουσία της Κρήτης μέσα στη μέση, αγνοώντας ότι κατά το διεθνές δίκαιο τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ενδοχώρα, δηλαδή χωρικά ύδατα και μάλιστα χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 μίλια, αλλά και αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα».

Τζιχάντ Γιαϊτζί: Σχέδιο εισβολής 3 σταδίων από Ελλάδα
« Για να καταστεί σαφές το παράλογο της συμφωνίας αυτής, φανταστείτε, η Ελλάδα να υπέγραφε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με την Ισπανία, αγνοώντας ότι η Ιταλία είναι στη μέση. Και επίσης το ιδεολόγημα της γαλάζιας πατρίδας, η αντίληψη δηλαδή ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα, δηλαδή πρέπει να αποκοπούν από τον κορμό της Ελλάδας στην οποία ανήκουν με την συνθήκη της Λωζάνης. Και ένα ακόμα χειρότερο, προσέθεσαν τον τελευταίο χρόνο το νέο επιχείρημα ότι η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βασίζεται στη συμφωνία περί αποστρατιωτικοποίησης, άλλως η ελληνική κυριαρχία δεν είναι απόλυτη, αλλά είναι σχετική. Και κατά συνέπεια αμφισβητείται έμμεσα αλλά σαφέστατα από την τουρκική πλευρά», πρόσθεσε.
«Σε όλα αυτά» υπογράμμισε, «έχουμε απαντήσει με μία σειρά επιστολών, η τελευταία απεστάλη εδώ και λίγες μέρες στα Ηνωμένα Έθνη και ίσως είναι η πιο ενδιαφέρουσα από άποψη διεθνούς δικαίου».

Από: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.