HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Πλατάνια και οι Δασικές Υπηρεσίες στην συνάντηση Παπαδόπουλου - Ζαΐμη με τον Γ.Γ. Δασών κ. Αραβώση

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κο Κωνσταντίνου Αραβώση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ...

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κο Κωνσταντίνου Αραβώση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Αθανάσιος Παπαδόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας κος Φωκίων Ζαΐμης. Αντικείμενο της συνάντησης η εξεύρεση λύσης στο μείζον ζήτημα του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων και η ενίσχυση, στελέχωση και χρηματοδότηση του Δασαρχείου Καλαβρύτων.
Όπως ανέφερε ο κος Παπαδόπουλος, λύση για το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων και την διάσωση τους, είναι η εκπόνηση και η εφαρμογή, για την περιοχή Καλαβρύτων, ενός συντονισμένου προγράμματος πρόληψης, προστασίας και διάσωσης, με χρηματοδότηση απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Απαιτείται "γενναία" χρηματοδότηση ώστε να τηρηθούν κατά γράμμα και χωρίς εκπτώσεις όλες οι κατευθυντήριες γραμμές και οι εισηγήσεις που μάς υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες, όπως ο Δόκτορας Δασολόγος και Φυτοπαθολόγος κ. Παναγιώτης Τσόπελας και που έχει καταθέσει τις προτάσεις του.
Επιπλέον ο κος Παπαδόπουλος ζήτησε από τον κο Αραβώση την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και ενίσχυση χρηματοδοτήσεων για το Δασαρχείο Καλαβρύτων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας δήλωσε: «Με αφορμή την ξήρανση λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας του ιστορικού υπερ-αιωνόβιου πλατάνου που φιλοξενεί την Παναγία την Πλατανιώτισσα, ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής μας, πήραμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μια πρωτοβουλία σε πανελλαδικό επίπεδο, τουλάχιστον σε επίπεδο ενημέρωσης, σε δήμους και φορείς για την ασθένεια των πλατάνων, που είναι όχι μόνον πολύτιμο μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς αλλά και της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η αδράνεια της Πολιτείας για έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου από το 2005 που πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια έως σήμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακή για ένα κράτος που οφείλει να  μεριμνά για την προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η ΠΔΕ και οι δήμοι είναι έτοιμοι να συνεργασθούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, αλλά απαιτείται κεντρικός συντονισμός, πόροι και συνεργασία».
Ο κος Αραβώσης γνώστης των προβλημάτων, έθεσε την Γενική Γραμματεία αρωγό στην προσπάθεια να λυθεί το σοβαρό περιβαλλοντολογικό πρόβλημα και πρότεινε την εκπόνηση μελέτης ωστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 του Υπουργείου και να ξεκινήσουν άμεσα όλα όσα χρειαστούν.
Όσο αφορά την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, ο κος Αραβώσης επισήμανε οτι, οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και με υψηλό μέσο όρο ηλικίας και για το λόγο αυτό έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμων και συμβασιούχων υπαλλήλων.

ρεπορτάζ Νίκος Κυριαζής 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.