HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΥΚΟΥΡΙΑ: Προς ενημέρωση των κατοίκων της Λυκούριας και των απανταχού ετεροδημοτών εφ’ όλης της ύλης

Με την συμπλήρωση δυόμιση ετών και πλέον της θητείας μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να αναφερθούμε σε μερικά πράγματα. Όταν τον Σεπτέμβρη του...

Με την συμπλήρωση δυόμιση ετών και πλέον της θητείας μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να αναφερθούμε σε μερικά πράγματα.
Όταν τον Σεπτέμβρη του 2019 συγκροτηθήκαμε σε σώμα, πιστεύαμε ότι θα είμαστε ένα συμβούλιο με όραμα, με δεδομένο ότι σε αυτό υπήρχαν νέοι σε ηλικία σύμβουλοι. Τελικά οι σύμβουλοι δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους αφού άλλοι παραιτήθηκαν, άλλοι δεν δέχθηκαν να ορκιστούν, η κυρία Ντακόλια απέχει μέχρι σήμερα, ενώ ο πρόεδρος παραμένει αγκυλωμένος στο παρελθόν και στην παρέα που τον εξέλεξε – όρισε, με μία συμπεριφορά περίεργη που πρέπει να ελεγχθεί.
Δεν θέλαμε λοιπόν να συνδέσουμε τα ονόματα μας (παρ’όλο που προερχόμαστε από διαφορετικούς συνδυασμούς) με την απραξία, αδιαφορία και ανικανότητα, ούτε να μας χαρακτηρίζουν σαν το πιο άχρηστο συμβούλιο που πέρασε ποτέ.
Από την πρώτη μέρα λοιπόν, σε συνεργασία με τον δήμαρχο και τις τεχνικές υπηρεσίες, ασχοληθήκαμε με το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης που ήταν σε κακό χάλι (υπάρχουν φωτογραφίες-ντοκουμέντα πριν και μετά που το μαρτυρούν). Το είχε διαπιστώσει και ο τέως πρόεδρος κύριος Σοφοκλής Κοντογιάννης το 2014 και το είχε δημοσιεύσει και στο διαδίκτυο, αλλά δεν πρόλαβε να ασχοληθεί στα 5 χρόνια της θητείας του, ούτε ο σημερινός πρόεδρος ο οποίος ήταν αντί αυτού. Ενεργοποιηθήκαμε, ο Δήμος, οι υπηρεσίες και ο εργολάβος Παναγιώτης Λυμπέρης, κουβαλώντας τα υλικά άλλα στον ώμο του και άλλα με τον γάιδαρο και σε χρόνο ρεκόρ αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό το χάλι. Ο πρόεδρος βέβαια ήταν άφαντος. Περάσαμε μπροστά του μαζί με την μηχανικό του Δήμου και δεν μας “είδε”.
Εδώ πρέπει να σταθούμε λίγο, γιατί το θέμα του νερού είναι πονεμένη ιστορία για το χωριό μας. Αναφέρουμε περιληπτικά τις εργασίες που έγιναν.
Με ταχύτατες διαδικασίες τοποθετήσαμε δύο υδρομετρητές στην έξοδο της δεξαμενής, ούτως ώστε να ξέρουμε πόσο νερό προς χρήση διέρχεται ανά 24ωρο και να μπορούμε να καθορίζουμε την κατανάλωση ανά παροχή.
Αρχίσαμε να μετράμε τα ρολόγια με την συνεργασία του Δήμου και να γίνεται καταγραφή στις καταστάσεις ύδρευσης και όχι σε ένα τετράδιο στην κωλότσεπη, και μάλιστα κατ’επιλογήν... Αυτό διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις με την αλόγιστη χρήση κολλητών και ημετέρων.
Στο θέμα του νερού θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται με ίσους όρους και ο πρόεδρος να τηρεί όλους του κανόνες.
Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν παροχές που δεν ήταν καταγεγραμμένες στους καταλόγους ύδρευσης (παράνομες δηλαδή), οι οποίες ήταν 10-15-20 χρόνια σε αυτή την κατάσταση και εν γνώσει των προηγουμένων προέδρων (Σημειωτέον ότι ο σημερινός πρόεδρος έχει διατελέσει πρόεδρος άλλες δυο θητείες, και την προηγούμενη πενταετία αντί αυτού). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι καταναλωτές, να μην καταβάλουν τέλη σύνδεσης και ύδρευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εσόδων προς την κοινότητα, όταν τα “κορόιδα” πληρώνουν. Ταυτόχρονα οι παράνομοι ήταν και αυτοί που διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν νερό στο σπίτι τους. Τώρα λοιπόν αυτοί οι κύριοι που υποχρεώθηκαν να γίνουν νόμιμοι, μας έχουν κόψει και την καλημέρα...
Εκτός των άλλων, οι προηγούμενοι πρόεδροι υδροδότησαν τους στάβλους με επιφανειακά λάστιχα πολλών χιλιομέτρων (20 με 25 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες διαρροές λόγω φθορών από διάφορες αιτίες (καιρικές συνθήκες, αμφιβόλου ποιότητας λάστιχα, δολιοφθορές, καταστροφή από ζώα...), ενώ θα έπρεπε να έχουν υπογειοποιηθεί. Εμείς καταφέραμε να υπογειοποιήσουμε περίπου 5 χιλιόμετρα.
Αυτά όσον αφορά το θέμα του νερού και ελπίζουμε ότι η υδροδότηση από το Μάτι που έχει δρομολογηθεί θα έχει αίσιο τέλος.
Έγινε καθαρισμός του χωριού, είχε πολλά χρόνια να γίνει, συντήρηση και βάψιμο των κιγκλιδωμάτων στα γεφύρια με την χορηγία συμπατριώτισσας.
Το επόμενο βήμα μας ήταν η παιδική χαρά. Χρόνια τώρα το χωριό μας δεν είχε παιδική χαρά και τα παιδιά δεν είχαν έναν χώρο να εκτονωθούν. Μας δόθηκε η ευκαιρία μέσω ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος, να την αποκτήσουμε. Ο μόνος κατάλληλος χώρος ήταν το προαύλιο του σχολείου, που ήταν περιφραγμένο και υπήρχε πόσιμο νερό και τουαλέτες. Όμως εκεί είχε κατασκευάσει ο Σύλλογος Λυκουριωτών “γήπεδο” μπάσκετ, το οποίο ήταν άκρως επικίνδυνο, χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες μελέτες-αδειοδοτήσεις-προδιαγραφές και εν αγνοία των αρμοδίων υπηρεσιών. Εάν γινόταν κάποιο ατύχημα ποιος θα είχε την ευθύνη; Τα εγκαίνια τους έλειπαν... Χώρος για μπάσκετ υπάρχει ακριβώς από κάτω στο γήπεδο και μπορεί να γίνει με όλες τις προδιαγραφές.
Κάναμε μεγάλο αγώνα με τον τότε αντιδήμαρχο κύριο Δουκλιά και την μηχανικό του Δήμου κυρία Ιντζεγιάννη, προκειμένου να πείσουμε τον πρόεδρο και τους υπόλοιπους συμβούλους αλλά και τον πρόεδρο του συλλόγου κύριο Μούσιο για να καθαιρέσουμε το υποτιθέμενο γήπεδο και να τοποθετηθεί η παιδική χαρά. Εάν δεν εβρίσκετο αυτή η λύση θα ετοποθετείτο σε άλλο χωριό. Τελικά επείσθησαν όλοι και η παιδική χαρά κατασκευάστηκε. Και την χαίρονται τα παιδιά δύο χρόνια τώρα. Ταυτόχρονα υπάρχει μελέτη κατασκευής καθισμάτων για τους συνοδούς των. Βέβαια το θέαμα που αντίκριζαν τα παιδιά και οι συνοδοί τους στους τοίχους του σχολείου, ήταν απαράδεκτο. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου, στους οποίους είχε παραχωρηθεί ο χώρος του σχολείου από τον Δήμο, αν και είχαν ενημερωθεί, αδιαφορούσαν. Με δική μας πρωτοβουλία και την συνδρομή του αντιδημάρχου κυρίου Κουτρουλάκη, βάψαμε τους τοίχους και ο χώρος είναι πλέον καλαίσθητος.
Μετά από ώριμη σκέψη, δημιουργήσαμε πρόσβαση (σκάλα) από την παιδική χαρά προς το γήπεδο, ώστε τα παιδιά να μην βγαίνουν στον δρόμο και να κινδυνεύουν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, με την παραχώρηση εδαφικής λωρίδας από την Εκκλησία με την σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη μας, την τεχνική έκθεση την υπηρεσίας του Δήμου και την παραχώρηση των υλικών από τον αντιδήμαρχο κύριο Μιχαλόπουλο, πραγματοποιήθηκε. Διαπιστώθηκε πόσο απαραίτητη ήταν την καλοκαιρινή περίοδο κατά γενική ομολογία.
Πάνω από 15 χρόνια τα τζάμια της στάσης έξω από το σχολείο ήταν σπασμένα, χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί κανένας. Κατόπιν ενεργειών μας και με την συνδρομή του Δήμου, αποκαταστάθηκαν και είναι τώρα ένα στολίδι και παράλληλα προστατεύονται τα παιδιά από την βροχή και το κρύο περιμένοντας τα μέσα μεταφοράς.
Η πέτρινη βρύση που είχε κατασκευάσει ο αείμνηστος πρόεδρος του χωριού Αθανάσιος Βίγγος, είχε 30 χρόνια περίπου να βγάλει νερό, χωρίς να ενδιαφερθεί κανένας. Με την χορηγία του κυρίου Κωνσταντίνου Βίγγου και την προσφορά της πατητής κάνουλας (από έναν σώγαμπρο του χωριού) και την συνδρομή του Δήμου, η βρύση βγάζει σήμερα νερό.
Η αναπαλαίωση του μνημείου των πεσόντων που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και η επαναχάραξη των ονομάτων το κατέστησαν σαν καινούριο, διότι είχε υποστεί φθορές από τον χρόνο και κακές παρεμβάσεις.
Έγινε καθαρισμός από τις υπηρεσίες της περιφέρειας της επαρχιακής οδού, από την διασταύρωση Λυκούριας έως τον προφήτη Ηλία, κάτι που είχε να συμβεί 20 χρόνια περίπου. Σε αυτό συνέβαλαν ο τοπικός σύμβουλος Δημήτριος Δαραβέλας αλλά κυρίως ο σώγαμπρος του χωριού, ο οποίος είναι σε τακτική επικοινωνία με την περιφέρεια για την περαιτέρω βελτίωση της οδού (διαγράμμιση, κιγκλιδώματα, οδοσήμανση, οδόστρωμα) .
Έγινε καθαρισμός του ρέματος Τσιαφά στην θέση Μαγκλαρέικα στο οποίο είχε συσσωρευθεί μεγάλος όγκος μπαζών με την πάροδο πολλών ετών.
Ο,τι κάναμε δεν το κάναμε για εμάς. Ήταν υποχρέωσή μας. Ούτε ζητάμε αναγνώριση. Είναι γνωστή η πορεία μας. Εάν λοιπόν ο πρόεδρος εκμεταλλευόταν την γνώση μας και την δραστηριότητα μας, αυτό θα ήταν καλό για όλους μας. Ας μας πει ο πρόεδρος τι έχει κάνει μέχρι σήμερα. Πού είχε συμμετοχή; Είναι ανύπαρκτος και κακή επιλογή για το χωριό. Αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος.
Μετά την πραγματοποίηση-υλοποίηση των πιο πάνω εργασιών, αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι συγχωριανοί μας ίσως και να ενοχλήθηκαν και σήμερα βρίσκονται σε μεγάλη αμηχανία και σε αδυναμία αντίδρασης, αφού διαπίστωσαν ότι αυτές οι εργασίες ήταν απαραίτητες και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ούτε από τον ίδιο τον πρόεδρο, διότι είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αναμένουμε την κριτική σας με όποιον τρόπο εσείς νομίζετε.
Υ.Γ. Παράλληλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Γεώργιο Β. Ντακόλια για την παραχώρηση 70 τ.μ. στην θέση Μέση Αμπέλι για την κατασκευή της ενδιάμεσης δεξαμενής νερού για την μεταφορά του από το Μάτι.
Οι σύμβουλοι
Στούρας Δημήτριος
Μαγκλάρας Βασίλειος
Δαραβέλας Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.