HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ημερίδα με θέμα "Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό"

Ημερίδα με θέμα "Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό μέσα από τις δράσεις του έργου InnoXenia PLUS" διοργάνωσε σήμερα ...



Ημερίδα με θέμα "Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό μέσα από τις δράσεις του έργου InnoXenia PLUS" διοργάνωσε σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου στα Καλάβρυτα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) του Ερευνητικού Κέντρου "ΑΘΗΝΑ".
Την ημερίδα χαιρέτισε με παρέμβασή της η Υφυπουργός Τουρισμού Βιογραφικό Σοφία Ζαχαράκη η οποία μίλησε για τις στοχευμένες παρεμβάσεις του Υπουργείου για την προώθηση και του χειμερινού - ορεινού τουρισμού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη επένδυση για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού, που όπως τόνισε, έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Παπαδόπουλος ο οποίος τόνισε:
"Ο Τουρισμός είναι ένας απ’ τους δυο βασικούς πυλώνες στήριξης και ανάπτυξης της Οικονομίας και της Απασχόλησης στο Δήμο Καλαβρύτων.  
Όχι μόνο τον χειμώνα αλλά σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου. 
Μ’ έμφαση, φυσικά, κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου η επισκεψιμότητα κινείται σε πολύ ενθαρρυντικά επίπεδα και συχνά οι πληρότητες των καταλυμάτων προσεγγίζουν το 100%, όπως συνέβη κάποιες φορές και κατά τον χειμώνα που μάς πέρασε. 
Απ’ τη μια πλευρά, λοιπόν, ο Τουρισμός ως κινητήρια δύναμη της τοπικής Οικονομίας και Απασχόλησης. Και απ’ την άλλη, ο ισχυρός πρωτογενής τομέας, με τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του και την ποιοτική υπεροχή των προϊόντων του.
Αυτή είναι, πολύ σχηματικά και σ’ αχνές γραμμές, η εικόνα που αποτυπώνει την βασική παραγωγική δομή και διάρθρωση αυτού του τόπου. 
Χωρίς, φυσικά, να σημαίνει ότι αυτές οι δυο πηγές εισοδήματος για την περιοχή μας δεν αλληλεξαρτώνται και δεν αλληλοϋποστηρίζονται. Απεναντίας, ο Τουρισμός ενισχύει τον πρωτογενή τομέα και είναι βαρόμετρο για το εισόδημα των παραγωγών μας αλλά και ο πρωτογενής τομέας έχει στοιχεία που ενισχύουν την τουριστική κίνηση. 
Άρα, χωρίς περισσότερα επιχειρήματα, κατανοεί κανείς πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του Τουρισμού στην καθημερινότητα μας. 
Πόσο αποφασιστικός και καίριος είναι στην παραγωγική φυσιογνωμία αυτής της ορεινής περιοχής αλλά και πόση σημασία έχει για την μελλοντική εξέλιξή της.  
Θέλω, λοιπόν, να σας καλωσορίσω απόψε στα Καλάβρυτα και να χαιρετίσω τη σημερινή ημερίδα, μαζί με τις ευχαριστίες μου προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».  
Και να σημειώσω ότι συναντήσεις όπως η σημερινή έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 
Απ’ την μια, γιατί δίνουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν τ’ αποτελέσματα διακρατικών προγραμμάτων, όπως το έργο «Ινοξένια Πλας», που αναφέρεται στην Καινοτομία στον Τουρισμό στην Μακρό-περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, εκεί όπου δεσπόζει, ως επικεφαλής εταίρος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  
Και απ’ την άλλη γιατί, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, επιτυγχάνεται η ανταλλαγή και η μεταφορά τεχνογνωσίας, η δικτύωση περιοχών με όμοια χαρακτηριστικά και άρα με όμοιες δυνατότητες και προκλήσεις και ο μεταξύ μας διάλογος, με βάση κοινές εμπειρίες αλλά, κυρίως, με βάση κοινούς στόχους.
Και με κοινή επιδίωξη την ένταση της επισκεψιμότητας, την διάχυση των ωφελειών -χωρικά και χρονικά- και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
Ο Δήμος Καλαβρύτων χαράσσει εδώ και πολλά χρόνια την τουριστική πολιτική του ξεκινώντας απ’ την αυταπόδεικτη διαπίστωση ότι η περιοχή μας δεν εντάσσεται στο κλασικό τουριστικό μοντέλο του «ήλιος και θάλασσα». 
Αλλά έχει άλλα πλεονεκτήματα. 
Όπως η απαράμιλλη φυσική ομορφιά, το ιστορικό φορτίο, οι κλιματολογικές συνθήκες, τα φυσικά και θρησκευτικά μνημεία μας, ένα σύνολο χαρακτηριστικών που συναντώνται εδώ και χτίζουν ένα σχεδόν μοναδικό για την χώρα μας «τουριστικό προϊόν», αν είναι δόκιμος ο όρος.
Και δεν είναι μόνο το Χιονοδρομικό, όπως πολλοί νομίζουν, ο μοναδικός καταλύτης προσέλκυσης επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα σ’ αυτή την περιοχή. 
Ασφαλώς, το Χιονοδρομικό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για όλο τον Δήμο Καλαβρύτων, αλλά δεν είναι το μόνο.
Ένα παράδειγμα. Το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο έχουμε το 42ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραικού. Όπου εκατοντάδες πεζοπόροι απ’ όλη την Ελλάδα θα έρθουν για να διασχίσουν μια μαγευτική διαδρομή που όμοια της δεν υπάρχει σ’ όλη τη χώρα.
Η Ιστορία, ο Πολιτισμός, τα Μοναστήρια μας είναι στοιχεία που λειτουργούν ενισχυτικά για την τουριστική κίνηση σχεδόν όλο το χρόνο. 
Και πλάι σ’ αυτή τη σπουδαία κληρονομιά ο Δήμος Καλαβρύτων ενθαρρύνει και ενισχύει γεγονότα και δραστηριότητες που μετατρέπονται σε πόλους έλξης επισκεπτών. Αλλά και αθλητικές δραστηριότητες που βρίσκουν εδώ έναν ιδανικό τόπο φιλοξενίας, όπως η ορειβασία, το κανό -καγιάκ (στον ποταμό Λάδωνα), το ποδήλατο βουνού, η ποδηλασία (έχουμε κάθε χρόνο τον «Δρόμο Θυσίας»), το πάρα πέντε, το μότο κρός, η πεζοπορία και ασφαλώς το σύνολο των χειμερινών σπορ.
Αλλά δεν μένουμε μόνο σ’ αυτά. 
Ο Δήμος Καλαβρύτων έχει σαφείς στόχους και σαφείς διεκδικήσεις που εκτείνονται, είτε στο πεδίο των νέων υποδομών, με την πίστα προσγείωσης μικρών αεροσκαφών που διεκδικούμε κοντά στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας ή το Κέντρο Ιστορίας και Έρευνας και το Πλανητάριο που επίσης διεκδικούμε για την πόλη των Καλαβρύτων, είτε διεκδικήσεις που αναφέρονται ευθέως στις ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών θεματικού Τουρισμού. 
Ο στόχος μας διπλός. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όλο το χρόνο και η διασπορά των ωφελειών απ’ την τουριστική κίνηση σε κάθε σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος σ’ όλη την επικράτεια του Δήμου Καλαβρύτων. 
Θα ήθελα κλείνοντας να πω ότι φέτος η χειμερινή περίοδος μάς έδειξε πολύ καλά σημάδια, μετά από μια δύσκολη διετία κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού. 
Αλλά αυτό δεν είναι αφορμή για εφησυχασμό. 
Απεναντίας, η ανάγκη για εγρήγορση είναι διαρκής. 
Και ο Δήμος Καλαβρύτων, στους μήνες που πέρασαν απ’ το περασμένο καλοκαίρι και μετά, έχτισε και παρουσίασε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα συντονισμένης προβολής της περιοχής μας, ώστε σ’ έναν μόνο ιστότοπο ο επισκέπτης μας να διαμορφώνει ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυνατότητες και τις επιλογές που τον περιμένουν εδώ και ν’ αντλεί όλες τις αναγκαίες πληροφορίες.
To «ΝΤΙΣΚΑΒΕΡ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ», με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι πλέον η ψηφιακή παρουσίαση του συνόλου των τουριστικών δυνατοτήτων του Δήμου Καλαβρύτων σήμερα. 
Και είναι ένα έργο που αν και ακόμα είναι σε πιλοτική λειτουργία, έχει δείξει ήδη τις πολλές προοπτικές του. 
Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας. 
Σας ευχαριστώ." 




 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.