HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Δήμος Καλαβρύτων τιμά τους μαθητές Γυμνασίου Δάφνης και την καθηγήτρια κα Θεοδώρου για τον "Μικρό Σαμουήλ"

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, σας προσκαλούν στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτω...



Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, σας προσκαλούν στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 και ώρα 10:30, στη τιμητική εκδήλωση, για τους μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου Δάφνης Καλαβρύτων, σχολικού έτους 2016-2017 και της εκπαιδευτικού κ. Αλεξάνδρας I. Θεοδώρου για την έμπνευση, τη δημιουργία και την έκδοση του αντιρατσιστικού έργου “Η Ιστορία του Μικρού Σαμουήλ”
Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Βασίλειος Κουτρουλάκης

“Η Ιστορία του Μικρού Σαμουήλ” (δημοσίευση kalavrytanews Νοε 2021)
Αρχές του 2015 ο εμφύλιος στη Συρία λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το Χαλέπι είναι το θέατρο των σημαντικότερων μαχών μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων της αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ. Μέσα στον επόμενο χρόνο στην απομακρυσμένη Δάφνη, την έδρα της ορεινής Δημοτικής Ενότητας που απέχει δύο ώρες από την Πάτρα, επτά μαθητές Γυμνασίου, ευαισθητοποιημένοι από τον πόλεμο και την ορφάνια, αναζητούν το δικό τους… μικρό ήρωα: Το μικρός Σαμουήλ, το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που αναζητά τον τρόπο να γλυτώσει από τον πόλεμο και να ζήσει μια αξιοβίωτη ζωή. Με τη βοήθεια και συνδρομή της φιλολόγου τους Αλεξάνδρα Θεοδώρου, η πορεία του Σαμουήλ, από την έναρξη του πολέμου μέχρι την άφιξη στη δική του «Ιθάκη» -μέσα από φόβους, απογοητεύσεις αλλά και μικρές χαρές- λαμβάνει σάρκα και οστά!
Το βιβλίο «Η ιστορία του μικρού Σαμουήλ» εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις «Κώστα Επιφανίου» (Λευκωσία 2021).
Την επιμέλεια του κειμένου που έγραψαν και εικονογράφησαν οι μαθήτριες και μαθητές μαθητές της Α’ Τάξης, Αναστόπουλος Παναγιώτης, Κατσιάμπουλα Μαρία, Κουτσιουρής Γιάννης, Ρηγόπουλος Παναγιώτης, Σακέτος Γιώργος, Σπηλιοπούλου Μαριάννα, Σπυρόπουλος Βασίλης, έκανε η μαθήτρια Ευλαμπία Μαχαίρα.
Ο μικρός Σαμουήλ αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τις σκέψεις των παιδιών, για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής, τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εκτοπίζονται βίαια από τις εστίες τους και οποίος συνεχώς αυξάνεται. Σ’αυτό το παραμύθι ο αναγνώστης μπορεί να μάθει τι σκέφτονται τα παιδιά, ποιοί είναι οι φόβοι τους, οι επιθυμίες τους, σε τι ελπίζουν, όταν -ακούγοντας ειδήσεις για τους πρόσφυγες, συζητήσεις των μεγάλων για το θέμα- βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του μικρού Σαμουήλ.
«Η έκδοση του παραμυθιού είναι ένα μικρό δείγμα της προσπάθειας και του αποτελέσματος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2016-’17 από τους μαθητές της Α’ Τάξης, Με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της δασκάλας τους στοχάστηκαν πάνω σε θέματα που δίχασαν και διχάζουν ακόμη την κοινωνία όπως πόλεμος, αποχωρισμός και προσφυγιά και τον ανθρωπισμό σαν μοναδικό καταφύγιο από το μίσος, τον φόβο και την άγνοια» σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Βασίλειο Κουτέ.
Η έκδοση αυτή αφιερώθηκε σε έναν από τους συγγραφείς-μαθητές, τον Βασίλη, που δυστυχώς έφυγε από τη συντροφιά νωρίς, πραγματοποιώντας το δικό του μακρινό ταξίδι…
«Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου αναβλύζει η άδολη ευαισθησία και η αθωότητα της παιδικής γραφής, είναι το επιγέννημα της συλλογικότητας και της συνεργασίας που στόχο είχαν την ενσυναίσθηση» σύμφωνα με την δασκάλα Αλεξάνδρα Θεοδώρου.
Το κείμενο τυπώθηκε με βάση τα χειρόγραφα των μαθητών για να μην αλλοιωθεί η αυθεντικότητά του. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου.
Οι μαθητές και η διεύθυνση του σχολείου στο σημείωμα της έκδοσης ευχαριστούν για τη βοήθειά τους το Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Νασιώτη, τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Παϊων Γ. Ροδόπουλο, τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Β. Κουτρουλάκη καθώς και την Λαμπρινή Παπαπροκοπίου που μετέφρασε το παραμύθι στη νοηματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.