HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Μοναδική συναυλία σε εντυπωσιακό σκηνικό (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Με ένα εντυπωσιακό σκηνικό στο σταθμό του Οδοντωτού, με τον θρυλικό Μουτζούρη σε πρώτο πλάνο, με τις υπέροχες επιλογές του μαέστρου Γιώργου ...


Με ένα εντυπωσιακό σκηνικό στο σταθμό του Οδοντωτού, με τον θρυλικό Μουτζούρη σε πρώτο πλάνο, με τις υπέροχες επιλογές του μαέστρου Γιώργου Μπαμπαράκου και τις εξαιρετικές εκτελέσεις των μουσικών μας, πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ η συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων που πλαισιώνει το 42ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/5.
Ακούστηκαν: Malaguena, Espanola, Spania, Macarena, Trumpets of Seville, The Great Gate of Kiev, Άσμα Ασμάτων, Game of thrones, Pirates of Caribbean, James Bond Theme, Hawaii Fine-0, Paint in Black, Immigrant song, Band to the bone, Stairway to Heaven, It Had be Better tonight, Happy together, Hot Stuff, Final Countdown
και σε όλες αυτές τις μελωδίες ο Μπουτζούρης να σφυρίζει!

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων τόνισε στον χαιρετισμό του:
Σας καλωσορίζουμε απόψε εδώ, στον φιλόξενο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού Καλαβρύτων, στη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου μας, με την οποία ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το 42ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού.
Εκδηλώσεις για το Πέρασμα σε μια μαγευτική πεζοπορική διαδρομή που έχει χαρακτηριστεί, χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής, ως μια απ’ τις ομορφότερες πεζοπορικές εμπειρίες σ’ όλη την Ευρώπη.
Μια διαδρομή που ξεκινά από εδώ και καταλήγει στο σταθμό του Διακοπτού, καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 22,4 χιλιομέτρων.
Μ’ εκτιμώμενο χρόνο κάλυψης από 4,5 έως και 6 ώρες.
Μια απαράμιλλη, σ’ εναλλαγές τοπίων και σε φυσικό κάλλος, διαδρομή που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.
Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που δεν ξέρουν όσοι σχεδόν κάθε χρόνο είναι παρόντες στο ετήσιο ραντεβού μας.
Γιατί ένα ακόμα γνώρισμα του Περάσματος στο Φαράγγι του Βουραϊκού είναι ότι όποιος το επιχειρήσει για πρώτη φορά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το επαναλάβει, επιστρέφοντας, ξανά και ξανά, κάθε χρόνο, στο σημείο της αφετηρίας.
Και έτσι το Πέρασμα, με τις 42 διοργανώσεις του έως σήμερα, είναι θεσμός και σταθερό σημείο αναφοράς, ως πεζοπορικό γεγονός πανελλήνιας ακτινοβολίας, που συνταιριάζει όχι μόνο την επαφή με την Φύση και με την άσκηση αλλά και την επαφή με την ίδια την Ιστορία και το παρελθόν μας.
Εδώ, απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821.
Εδώ που τον Δεκέμβριο του 1943 γράφτηκε η μελανότερη σελίδα της ναζιστικής βαναυσότητας σ’ ελληνικό έδαφος αλλά και η ενδοξότερη πράξη αντίστασης των Ελλήνων στους κατακτητές.
Από εδώ, που ο επισκέπτης μπορεί ακόμα και σήμερα να διακρίνει πόσο σπουδαία και καθοριστική είναι η συμβολή ενός μεγάλου έργου υποδομής στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων μιας ορεινής περιοχής.
Και αναφέρομαι στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο.
Στον Οδοντωτό που οι γραμμές του θα συντροφεύουν τους πεζοπόρους σ’ όλη τη διαδρομή ως τον σταθμό του Διακοπτού, ως μια διαρκής υπενθύμιση ενός ιστορικού έργου για την εποχή του, με τεράστιο βαθμό δυσκολίας, εφάμιλλο αυτού που σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε όταν βλέπουμε σήραγγες, οδικές ή σιδηροδρομικές, πολλών χιλιομέτρων ή γέφυρες τελευταίας τεχνολογίας.
Ο Οδοντωτός άρχισε να κατασκευάζεται το 1889, επί πρωθυπουργίας του Χαριλάου Τρικούπη και ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να ελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον των φίλων του σιδηροδρόμου, ως μια διαδρομή μοναδική και πρωτοπόρα από κάθε άποψη.
Ακόμα και σήμερα, λοιπόν, από κάθε γωνιά της γης, τηλεοπτικά συνεργεία έρχονται στα Καλάβρυτα με σκοπό να μεταφέρουν στο κοινό τους αυτή την εμπειρία.
Και να δείξουν τον τρόπο με τον οποίο ένα τεχνικό έργο μεγάλου βεληνεκούς, σε μια εποχή που οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν ήταν ακόμα μέρος της βασικής πολιτικής ή της κοινωνικής ατζέντας, καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα στον σεβασμό στο περιβάλλον και στις αναπτυξιακές ανάγκες μιας απομονωμένης περιοχής.
Με μια φράση, να υπηρετεί αυτό που συχνά ακούμε ως στόχο ή ως στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.
Βιώσιμη ανάπτυξη, ως πιθανότατα πρώτο και κορυφαίο παράδειγμα της στην Ελλάδα, είναι αναμφίβολα ο Οδοντωτός μας.
Είναι ό,τι θα δείτε στο ανεπανάληπτο Φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο είναι μέρος του Εθνικού Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, αναγνωρισμένου -φυσικά- απ’ την ΟΥΝΕΣΚΟ. Το μοναδικό σ’ όλη την Πελοπόννησο και στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα Γεωπάρκο, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση συνολικά 647 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Πριν κλείσω θα ήθελα να πω ότι ο Δήμος Καλαβρύτων, στην προσπάθεια του να ενισχύσει και να εμπλουτίσει τον χαρακτήρα αυτής της εμβληματικής διαδρομής στο Φαράγγι μας, αναθέτει την εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης ώστε να υπάρξει μια πρώτη βάση δεδομένων και καταγραφής των δυνατοτήτων μετατροπής της διαδρομής και σε χαρακτηρισμό της σε «Βία Φεράτα».
Δηλαδή σε πιστοποιημένο τόπο σύζευξης πεζοπορίας και αναρρίχησης, σε «σιδερένιο δρόμο», όπως είναι η ακριβής μετάφραση του όρου, απ’ τα ιταλικά στα ελληνικά.
Θέλω θερμά να ευχαριστήσω σήμερα τα μέλη και τη διοίκηση του ιστορικού Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων που μαζί με τα στελέχη του Δήμου μας ανταποκρίθηκαν στις οργανωτικές ανάγκες και του φετινού Περάσματος.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς.
Να ευχαριστήσω, φυσικά, τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καλαβρύτων για την αποψινή συναυλία και τον αρχιμουσικό μας Γιώργο Μπαμπαράκο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τελευταίο μηχανοδηγο΄του Μουτζούρη, τον Νίκο Ταγαρούλια και στα στελέχη του ΟΣΕ που τον συνοδεύουν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θύμιο τον Τζόβολο για όλη την προσπάθεια που κατέβαλε για να γίνει αυτή η σημερινή εκδήλωση και τον Αλέξη Λεχουρίτη, που τόσα κάνει και προσφέρει για τον Οδοντωτό μας
Και τέλος, να ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ αλλά και όσους την Κυριακή το πρωί θα βρίσκονται στην αφετηρία του Περάσματος, σ’ αυτόν εδώ το χώρο.




{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.