HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκαριστικές εικόνες στην Μπούκα - Παγκόσμια κατακραυγή - Τι απαντά η Ρωσία

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από τη σφαγή Ουκρανών πολιτών στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας. «Κτήνη» που «δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν» παρά να ...



Σοκ προκαλούν οι εικόνες από τη σφαγή Ουκρανών πολιτών στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας. «Κτήνη» που «δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν» παρά να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τους ρώσους στρατιωτικούς.
Την απερίφραστη καταδίκη του για τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών αμάχων πολιτών στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, τα οποία αποκαλύφθηκαν χθες, εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών πολιτών αμάχων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας και τα οποία αποκαλύφθηκαν χθες.
Οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων αυτών πρέπει να λογοδοτήσουν.
Καλούμε για την άμεση διερεύνηση των εγκλημάτων και την τιμωρία των υπευθύνων», τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.
Τι λεει η πλευρά της Ρωσίας 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι εικόνες αυτές «παραγγέλθηκαν» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία. «Ποιοι είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», σημείωσε χθες Κυριακή σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα. 
Όπως είπε η Ζαχάροβα, η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες αυτές με τους νεκρούς αμάχους υποδηλώνει ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας. «Στην περίπτωση αυτή μου φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές (για τη Ρωσία) έγιναν κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος “παρήγγειλε” αυτό το θέμα». 
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ερευνούν την πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων εκατοντάδων ανθρώπων -κάποιοι από τους οποίους ήταν δεμένοι και είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση– τα οποία ήταν διάσπαρτα γύρω από πόλεις έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. 
Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες και το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από την Μπούκα αποτελούν «πρόκληση» σχεδιασμένη για να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι εικόνες ήταν «μια ακόμη στημένη παράσταση από το καθεστώς του Κιέβου». Οπτικό υλικό και φωτογραφίες από πτώματα αμάχων διάσπαρτα στην πόλη έχουν προκαλέσει εκκλήσεις από δυτικές χώρες για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα Δευτέρα για να συζητηθεί η «προβοκάτσια από ακραίους Ουκρανούς», όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, στην Μπούκα. Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθειά της να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.
Καταδίκη και προς νέες κυρώσεις 
Τον αποτροπιασμό τους για τη σφαγή εκφράζουν οι ευρωπαίοι, προειδοποιώντας για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. «Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για «περαιτέρω μέτρα κατά του Προέδρου Πούτιν και των υποστηρικτών του σε συντονισμό με τους συμμάχους» και προειδοποιώντας το Κρεμλίνο και τους υποστηρικτές του ότι «θα αισθανθούν τις συνέπειες των πράξεών τους». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να διαθέτει όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή. 
Για «εγκλήματα πολέμου», για τα οποία η Ρωσία πρέπει να πληρώσει είχε μιλήσει νωρίτερα και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ η οποία τάχθηκε υπέρ της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες και τις βιαιότητες κατά των πολιτών, προειδοποιώντας τους υπεύθυνους ότι θα λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Όπως τόνισε «οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούτσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και τόνισε ότι «οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. 
Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» τόνισε. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν» και έκανε για «ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε για «εγκλήματα πολέμου», αναφερόμενος σε επιθέσεις κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα και το Ιρπίν και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία. 
Για «μαζικές βιαιότητες» κατηγόρησε τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, μίλησε για «φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές… πρέπει οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.