HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Με αμείωτη ένταση το ρωσικό σφυροκόπημα

29η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την ρωσική πολεμική μηχανή να συνεχίζει να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις και βομβαρδισμούς, επι...



29η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την ρωσική πολεμική μηχανή να συνεχίζει να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις και βομβαρδισμούς, επιμένοντας κυρίως στον έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας, με την πολιορκία της Μαριούπολης, ενώ οι δυνάμεις του παρουσιάζουν κινητικότητα και στα μέτωπα προς την Οδησσό.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ρωσικός στρατός μπορεί να ήταν στάσιμος την τελευταία εβδομάδα του πολέμου, όμως πλέον φέρεται να προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στο Μικολάιφ και την Οδησσό.
Οι συγκεκριμένες περιοχές βομβαρδίζονται αδιάκοπα και ουκρανικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κοντά στις ακτές πλέουν ρωσικά πλοία, ενώ ενδέχεται να έχουν αποβιβαστεί ήδη Ρώσοι σαμπομπέρ.
Παρόλα αυτά, αρκετοί κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν και δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. «Δεν έχουμε πού να πάμε, δεν έχουμε οικογένεια στο εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο AFP μια κάτοικος της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ και ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, Ρουσλάν Στέφαντσουκ, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ότι 13 χώρες της Δύσης, αποφάσισαν την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας». Πρόκειται για τις ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία, Τσεχία, Γεωργία και Ιρλανδία.
Εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως η κίνηση αυτή και η Ουκρανία αυξήσει την αμυντική της ικανότητα, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων της ρωσικής εισβολής, με ό,τι σημαίνει αυτό: είτε την κλιμάκωση των επιχειρήσεων από μέρους του Κρεμλίνου, είτε με την επιτάχυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για έναν συμβιβασμό, πριν ξεφύγει εντελώς η κατάσταση.


Χτύπημα σε εμπορικό κέντρο
Εμπορικό κέντρο βομβαρδίστηκε τη νύχτα του Σαββάτου στο Κίεβο, με αποτέλεσμα 8 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι υποστήριξαν ότι το εμπορικό κέντρο είχε μετατραπεί σε αποθήκη πυρομαχικών.
«Οι περιοχές κοντά στο εμπορικό κέντρο χρησιμοποιούνταν ως μια μεγάλη βάση για την αποθήκευση ρουκετών και για την επανόπλιση εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
  Ζελένσκι: Δεν παραδινόμαστε 
Το μήνυμα του Ζελένσκι ήταν σαφές το βράδυ της Δευτέρας: Κανένα τελεσίγραφο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, τη λύση μπορεί να δώσει μία συνάντησή του με τον Πούτιν. «Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως τι θέλουν οι Ρώσοι για να σταματήσουν τον πόλεμο», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι ο ουκρανικός λαός θα αποφασίσει για οποιονδήποτε συμβιβασμό, ακόμα και για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. 
Αναφερόμενος στα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα, είπε ότι ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πόλεις: «δεν δίνουμε ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ούτε τη Μαριούπολη» τόνισε, προσθέτοντας με νόημα: «Μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. "Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο" μας λένε. Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας». 
Η Ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι δήλωσε στο BBC ότι «η Ρωσία δεν είναι σοβαρή για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Χρησιμοποιούσαν αυτές τις συνομιλίες ως τρόπο για να αποσπάσουν την προσοχή από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Δεν συζητάς για ειρήνη και βομβαρδίζεις πόλεις σε μεγάλη κλίμακα ταυτόχρονα» δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος. Πάντως ενδεικτική της κλιμάκωσης που μπορεί να πάρει ο πόλεμος είναι και η δήλωση που φέρεται να έκανε, σε καθεστώς ανωνυμίας βέβαια, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος θεωρεί ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος. Αποκάλυψε δε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τηλεδιάσκεψη κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι διαπιστώθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και των συμμάχων τους στο ουκρανικό παραμένει ισχυρή. Συζητήθηκε ειδικότερα το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Μαριούπολη όπου διαπιστώθηκε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να παρασχεθεί χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστική βοήθεια. 
Οι πέντε ηγέτες επανέλαβαν την απαίτηση τους για άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία καθώς και για άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Επανέλαβαν ότι είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν την αρωγή τους στην Ουκρανία και να διατηρήσουν τις πιέσεις στη Ρωσία ούτως ώστε να δεχθεί την κατάπαυση του πυρός και να εργαστεί για την επίτευξη προόδου στις διαβουλεύσεις της με την ουκρανική πλευρά. 
Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία των έκτακτων συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και του G7 που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα συνέλθει στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Εξάλλου σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Φιλανδίας Σάουλι Νιινίστο. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές ο πρόεδρος Μακρόν επιθυμεί να έχει στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, κυριως δε με αυτούς που η ιστορία τους και η γεωγραφία τους συνδέονται άμεσα με το ουκρανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.