HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Το χρονικό της Τραγωδίας στον Χελμό (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Τ ραγωδία στον Χελμό με τρεις νεκρούς ορειβάτες. Το δράμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4μμ όταν εντοπίσθηκε και ο τρίτος νεκρός, λίγα λεπτά με...



Τραγωδία στον Χελμό με τρεις νεκρούς ορειβάτες. Το δράμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4μμ όταν εντοπίσθηκε και ο τρίτος νεκρός, λίγα λεπτά μετά τον εντοπισμό και των δύο άλλων. 
Το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και του ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από νωρίς σήμερα είχαν εντοπίσει ένα κράνος και ένα μπουφάν σε απόκρυμνο σημείο κοντά στα Ύδατα της Στυγός. Εκεί επικεντρώθηκαν όλα τα διασωστικά συνεργεία. 
Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία οι άτυχοι άντρες, προσπαθούσαν να βρουν πάγο για να σκαρφαλώσουν, εκτός των ορίων του χιονοδρομικού κέντρου, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. Εκεί σημειώθηκε χιονοστιβάδα που τους στέρησε τη ζωή.
Αυτήν την ώρα γίνεται μεγάλη επιχείρηση για να μεταφερθούν οι σωροί καθώς το σημείο είναι άκρως επικίνδυνο. Oι τρεις άντρες, ηλικίας από 49 έως 55 ετών κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι στην χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία ανέβηκαν στο Χελμό το πρωί του Σαββάτου. Ο ένας ήταν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και ο άλλος ήταν εκπαιδευτής στην παγο-αναρρίχηση και ο τρίτος διατηρεί Φαρμακείο στην Πάτρα.
Οι τρεις αναρριχητές ήταν αγνοούμενοι από το απόγευμα του Σαββάτου (05-02-2022) στην περιοχή Χελμός στα Καλάβρυτα. Εναέριες και επίγειες έρευνες που διεξάγονταν από τις πρώτες πρωινές ώρες διέκριναν ίχνη χιονοστιβάδας, πολύ μεγάλου μεγέθους, στην βάση της ορθοπλαγιάς στα ύδατα της Στυγός.

Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους είχε στηθεί από τα χαράματα της Κυριακής, στις οποίες συμμετείχε και δυο ελικόπτερα του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας - διάσωσης και της Πυροσβεστικής, στην ευρύτερη περιοχή, «Ύδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Στην περιοχή επιχειρούσαν ακόμη 22 πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, καθώς και ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και χιονοδρόμοι-στελέχη του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων. 

Η κινητοποίηση 
Σύμφωνα με πληροφορίες και ρεπορταζ του kalavrytanews.com, οι τρεις άντρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι στην χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία ανέβηκαν στο Χελμό το πρωί του Σαββάτου και από την Στύγα που εθεάθησαν τελευταία φορά θα πήγαιναν προς την περιοχή της "μαυρολίμνης".
Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναζήτησε τους τρεις άντρες αφού είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ του Κέντρου, αλλά τα συνεχή τηλεφωνήματα προς το κινητό που είχαν δώσει, χτυπούσε χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση. 
Αμέσως με οχήματα του Χιονοδρομικού, το προσωπικό του Κέντρου άρχισαν την αναζήτησή τους και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν άντρες της Π.Υ.Καλαβρύτων, Περιπολικό του Α.Τ.Καλαβρύτων και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαβρύτων ενω έχει ζητηθεί και η συνδρομή της 6ης ΕΜΑΚ.
Ο καιρός για Χελμό είναι καλός χωρίς καιρικά φαινόμενα και χαμηλό άνεμο αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια αναζήτησης των θυμάτων με άτομα του χιονοδρομικού να κάνουν χρήση drone ώστε να ελέγξουν την περιοχή και να αναζητήσουν ίχνη των ορειβατών. Επιπλέον, 3 άτομα, ο Νίκος Λαζανάς (οδηγός βουνού), ο Βασίλης Μαγκλάρας (υπεύθυνος ασφάλειας πιστών του χιονοδρομικού) και ο Κωνσταντίνος Ζέτος (μέλος του ΔΣ) ξεκίνησαν με ορειβατικά ski ώστε να προσεγγίσουν το σημείο που υπήρχε εικασία πως κατευθύνθηκαν οι ορειβάτες. Επίσης εμφανίστηκε το πρώτο ελικόπτερο της ΕΜΑΚ ώστε να ξεκινήσει ενάεριες έρευνες. Αργότερα, σε κοντινό σημείο στην περιοχή της Μαυρόλιμνης μετέβησαν και 3 άτομα της ΕΜΑΚ. Όταν βρέθηκαν ίχνη της πρόσφατης χιονοστιβάδας, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από τις εικόνες του drone του χιονοδρομικού κέντρου και από το Νίκο Λαζανά ο οποίος είχε προσεγγίσει την αρχή του σημείου έναρξης της χιονοστιβάδας αλλά και από τις επίμονες εναέριες έρευνες του ελικοπτέρου, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του τρόπου προσέγγισης για την αναζήτηση των 3 ατόμων. Την ίδια στιγμή μια ομάδα 6 αναρριχητών και οδηγών βουνού με επικεφαλής τον Γιώργο Βουτυρόπουλο, είχε ήδη ξεκινήσει από την περιοχή του Μεσορουγγίου, με στόχο να προσεγγίσει το σημείο από κάτω προς τα πάνω με την παράλληλη ασφάλιση με συρματόσχοινο της διαδρομής, η οποία και ήταν εξαιρετικά απαιτητική.
Μετά και τις εναέριες προσπάθειες και τον έλεγχο πεδίου που πραγματοποιήθηκε από τους ανθρώπους που κινήθηκαν από την κορυφή αποφασίστηκε πως δεν υπήρχε τρόπος ασφαλούς προσέγγισης και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός που επιχειρούσε στο Μεσορούγγι με στόχο την συνέχεια των ερευνών και προσπάθεια ανεύρεσης των θυμάτων. Στις 16:00 ο Γιώργος Βουτυρόπουλος ενημέρωσε πως βρέθηκε το πρώτο άτομο, ενώ μετά από λίγη ώρα βρέθηκαν και τα άλλα δύο, δυστυχώς όλοι χωρίς τις αισθήσεις τους.
Συνολικά πάνω από τριάντα άτομα (μέλη της Πυροσβεστικής, της Εμάκ, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και ανεξάρτητοι οδηγοί βουνού) μετέβησαν μέσω του Μεσορουγγίου στο σημείο ανεύρεσης των θυμάτων ώστε να συνδράμουν στην ασφαλή διακομιδή τους. Με την συνδρομή και ενός ερπυστριοφόρου οχήματος η ασφαλής μεταφορά όλων των ατόμων ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες..
 

















Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.