HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΗΓΕΣ ΛΑΔΩΝΑ - ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ: Μια παρέα μπορεί…

Γράφει ο Μπαλαφούτας Σπήλιος, Πρόεδρος Συλλόγου Άνω Κλειτορίας. Συνυπογράφουν τα μέλη της ομάδας : Μπαλφούσιας Παναγιώτης (εκπαιδευτικός / α...



Γράφει ο Μπαλαφούτας Σπήλιος, Πρόεδρος Συλλόγου Άνω Κλειτορίας.
Συνυπογράφουν τα μέλη της ομάδας : Μπαλφούσιας Παναγιώτης (εκπαιδευτικός / αντιπρόεδρος ομοσπονδίας Αρχαίος Κλέιτωρ), Μούσιος Σωκράτης (απόστρατος ανώτερος αξιωματικός ΠΑ / Πρόεδρος ομοσπονδίας Αρχαίος Κλείτωρ και Συλλόγου Λυκουριωτών), Παπουτσή Βασιλική (Λυκειάρχης Κλειτορίας, Μαθηματικός / Πρόεδρος Συλλόγου Κλειτορίας / Δημοτική Σύμβουλος), Γεωργακόπουλος Θεόδωρος (Αριστούχος Πτυχιούχος Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών ΕΑΠ με Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Δρυμού «Αρχαίος Κλείτωρ»)

2019-ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ. Στο μεγάλο πανηγύρι στα Μαζέικα σμίγουμε πέντε άνθρωποι… Πέντε συμπατριώτες, μέλη πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής…

Η συζήτηση που ανοίγει αφορά τον Αρχαίο Κλείτορα και περιστρέφεται γύρω από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αναδειχθεί ο τόπος αυτός, ο τόπος που κάποτε ήκμασε ο λαός των προγόνων μας!
Στην ίδια κουβέντα τίθεται επί τάπητος και η ανάδειξη ενός ακόμη φυσικού θησαυρού της περιοχής μας : οι πηγές του ποταμού Λάδωνα στη Λυκούρια.
Τόσο στον Αρχαίο Κλείτορα, όσο και στις πηγές του Λάδωνα κυριαρχούσε η εγκατάλειψη και εμείς ως πατριώτες, μέλη της Ομοσπονδίας και εκπρόσωποι συλλόγων, επιθυμούσαμε όσο τίποτα, να αλλάξουμε την εικόνα θλίψης κι αδιαφορίας που επικρατούσε.
Η συνάντηση αποτέλεσε πεδίο για παραγωγικό και εποικοδομητικό διάλογο, όπου όλοι εκφράσαμε τις απόψεις μας. Ξεκίνησε έτσι, μια Οδύσσεια ελπίζοντας να φτάσουμε στη δική μας Ιθάκη : Το ξεκίνημα των ανασκαφών στον Αρχαίο Κλείτορα και παράλληλα την ανάπλαση και ανάδειξη των πηγών του Λάδωνα, με σκοπό να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής και πόλο έλξης των επισκεπτών.
Δυστυχώς, λόγω της απραξίας και του στείρου παρελθόντος που χαρακτηρίζουν τον τόπο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η αισιοδοξία κάθε άλλο παρά ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα στην πενταμελή παρέα μας μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση. Παρόλα αυτά, ο ενθουσιασμός των νέων και η σοφία των μεγαλυτέρων, έδωσαν σε όλους μας τη δύναμη να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας.

Ως γνωστόν, η αρχή ισούται με το ήμισυ του παντός και ως εκ τούτου το επόμενο βήμα ήταν η επιδίωξη επαφών με όλους του εμπλεκόμενους φορείς που ήταν απαραίτητο να δώσουν το πράσινο φως για την δρομολόγηση και έναρξη των σχετικών εργασιών.
Αρχικά επισκεφθήκαμε την περιφέρεια και στην συνέχεια την αρχαιολογική υπηρεσία Πατρών και το Δήμο, κρατώντας πάντα «μικρό καλάθι» για την έκβαση των συναντήσεων αυτών. Προς έκπληξή μας αντιληφθήκαμε ότι τυχόν σχετικές προσπάθειες που είχαν γίνει προς αυτές τις κατευθύνσεις κατά το παρελθόν, στερούνταν συνοχής και συνέχειας ή παρέκκλιναν στα μέσα του δρόμου αφήνοντας μάλιστα και δυσάρεστες εντυπώσεις για την περιοχή…άλλωστε η σημερινή εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας!
Εμείς παρόλα αυτά συνεχίσαμε με όπλο την πεποίθηση μας ότι οι συνθήκες και το τάιμινγκ είναι κατάλληλα για να στεφθεί η τωρινή προσπάθειά μας με απόλυτη επιτυχία!

Με προσωπικό κόπο και κόστος και έπειτα από σειρά συναντήσεων με αρμόδιους φορείς στην Πάτρα , καταλάβαμε πως αυτό που στην αρχή έμοιαζε άπιαστο όνειρο ήταν απόλυτα ρεαλιστικό.
Επιβάλλεται να αναφέρουμε ότι στον αγώνα αυτό, στο πλευρό μας έχουμε πάντα το Δήμαρχο κ. Αθ. Παπαδόπουλο ο οποίος δε σταμάτησε να δείχνει το ενδιαφέρον του, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και έμπρακτα, όπως επίσης και οι Αντιδήμαρχοι της Κλειτορίας – ο δε κ. Δουκλιάς προσήλθε και συμμετείχε σε συνάντησή μας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. Ο κ. Δήμαρχος δε μας αρνήθηκε ποτέ συνάντηση μαζί του, ακόμη και Σαββατοκύριακα κι αργίες, λειτουργώντας πάντα συμβουλευτικά, έχοντας κατανοήσει πλήρως το όραμά μας και τη διάθεσή μας για την υλοποίησή του.
Μια πολύ σημαντική κίνηση θεωρούμε την αγορά του ειρηνοδικείου, όπου εκεί μπορούν να στεγαστούν τη ήδη υπάρχοντα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και αυτά που θα βρεθούν μετά τις ανασκαφές. Σκέψη και πρόταση του γράφοντος είναι ότι για τον ίδιο σκοπό(φιλοξενία μικρού μέρους εκθεμάτων), θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι τύπου Τσίλλερ - οίκημα 2 ορόφων που υπάρχει στο χωριό Καρνέσι.

Μετά από 2 δύσκολα χρόνια με εμπόδια –κυρίως λόγω πανδημίας-είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε όλους τους συμπατριώτες ότι οι προσπάθειές μας έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Όσον αφορά τον Αρχαίο Κλείτορα, αφού ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που απαιτούνταν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο, με κονδύλι του τελευταίου θα αρχίσουν οι πρώτες ανασκαφές την άνοιξη του 2022. Η διάρκεια των ανασκαφών θα είναι δύο εξάμηνα, ένα ανά έτος.
Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι πως θα συνεχίσουμε να αναζητούμε χρηματικούς πόρους / χορηγίες ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές και ακόμα και αν δε βρεθούν νέα αρχαιολογικά ευρήματα, θα επιδιώξουμε τον επαναπατρισμό των ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Κλείτορα, τα οποία βρίσκονται στην Πάτρα ,έχοντας φυσικά πρώτα προετοιμάσει και υλοποιήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αποθήκευση, συντήρηση και προβολή τους. Να αναφέρουμε εδώ την αξιόλογη πρόταση του Δημάρχου, περί δημιουργίας αρχαιολογικού πάρκου μέσα σε 36 στρέμματα απαλλοτριωμένων εκτάσεων.
Σχετικά με τις πηγές του Λάδωνα, θεωρούμε πως η επιτυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι πρόκειται για ένα τοπίο με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, υψηλής αισθητικής αξίας το οποίο παρέμενε ανεκμετάλλευτο για πολλά χρόνια. Τώρα έφτασε η ώρα να γίνει σημείο αναφοράς, προβολής και αξιοποίησης της περιοχής καθώς και χώρος τουριστικού ενδιαφέροντος. Ο Δήμος διέθεσε το ποσό των 3150 ευρώ που απαιτούνταν και ανέθεσε στο τεχνικό γραφείο του κου Αλεβίζου την προμελέτη (τεύχη) ανάπλασης των πηγών. Ακολούθησε διαβούλευση στην οποία συμμετείχαμε καταθέτοντας 25 προτάσεις σχετικά με την ανάπλαση. Ενδεικτικά αναφέρουμε :
1. Πεζοδρόμηση περιμετρικά της πηγής και στη συνέχεια 200μ. δεξιά και αριστερά ακολουθώντας τη ροή του ποταμού.
2. Φωταγώγηση όλου του χώρου.
3. Πεζογέφυρα για φωτογραφίες, θέα κτλ.
4. Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων με εναλλακτική χρήσης για συναυλίες –εκδηλώσεις.
5. Κιόσκια, ξύλινα παγκάκια και τραπέζια.
Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι σύντομα μαζί με τον Αρχαίο Κλείτορα, τις πηγές του Αροανίου στο Πλανητέρο , το σπήλαιο των λιμνών στα Καστριά και το κλήμα του Παυσανία στο Παγκράτι θα προστεθεί στην Δ.Ε. Κλειτορίας ένας ακόμα εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, «οι πηγές του Λάδωνα»!

Ως ομάδα, με ανιδιοτέλεια και με ελατήρια το αγνό πατριωτικό αίσθημα και την αγάπη για τη γενέθλια γη , κάναμε αυτό που θεωρούσαμε σωστό για τον τόπο μας και απολαμβάνουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας για την περιοχή, η οποία δυστυχώς μαραζώνει και ερημοποιείται ταχέως! Ευελπιστούμε οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί να εξελιχθούν ομαλώς και πάντα με γνώμονα την πρόοδο και ευημερία μέσω της ανάδειξης του φυσικού κάλλους και των αρχαιολογικού πλούτου του τόπου. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας έχει γίνει κοινωνός αυτού του αγώνα και περιμένει με ανυπομονησία όσο το δυνατόν γρηγορότερα την επίτευξη των στόχων μας. Δεν έχουμε παρά να τους υποσχεθούμε ότι θα είμαστε «θεματοφύλακες» της όλης προσπάθειας, μέχρι επιτέλεσης του τελικού σκοπού!


Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα μέλη της ομάδας μας Μπαλφούσια Παναγιώτη για την εξαίρετη δουλειά και την εμπεριστατωμένη έκθεσή του περί διαχωρισμού του Δήμου μας και Γεωργακόπουλο Θεόδωρο (Λάκη) για την άρτια επιστημονική του εργασία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού του, με θέμα «Πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση αρχαιολογικού χώρου Αρχαίου Κλείτωρος και παραπλήσιων αξιοθέατων περιοχής Καλαβρύτων Αχαϊας - Στρατηγικό πλάνο προώθησης και επικοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.