HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα Καλάβρυτα μας υπενθυμίζουν το Εθνικό μας χρέος (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Στον τόπο μαρτυρίου  στον Πριόλιθο Καλαβρύτων , μετά από πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πριολίθου κ. Μπουρδή βρέθηκε η πρόεδρος τη...



Στον τόπο μαρτυρίου στον Πριόλιθο Καλαβρύτων, μετά από πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πριολίθου κ. Μπουρδή βρέθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατέθεσε σεφάνι στη μνήμη των θυμάτων.       
«Oι θυσίες τους μας γεμίζουν με περηφάνεια, ευγνωμοσύνη. Με αίσθηση συνείδησης και ευθύνης, με αίσθηση ιστορικού καθήκοντος για τους πέντε που εκτελέσθηκαν εδώ αλλά και τους εκατοντάδες που σφαγιάστηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων το Δεκέμβρη του ’43, λέμε ότι δεν ήσαν απλώς μάρτυρες και θύματα! Αλλά εκείνοι που με τη θυσία του συγκρότησαν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων που αντιστέκονται, που το υπέρτατο δώρο, τη ζωή, το θυσιάζουν και το θυσίασαν ιστορικά για ακόμη πιο υπέρτερα αγαθά, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας». 
Συσχέτισε δε τη θυσία τους, με τους αγώνες των Καλαβρυτινών για την παλιγεννεσία 200 χρόνια πριν, λέγοντας «όταν οι Ναζί θέλησαν να εκτελέσουν, να συνθλίψουν τους αντιστεκόμενους Καλαβρυτινούς και τις ομάδες των ανταρτών, δεν είναι τυχαίο ότι  δε στράφηκαν μόνο κατά των αμάχων και του πληθυσμού αλλά και κατά του συμβόλου της εθνικής μας παλογεννεσίας και ανάτασης, της Αγίας Λαύρας, εδώ δίπλα, βάζοντας ως στόχο για το Ολοκαυτώμα αυτό το σημείο εθνικής μνήμης».              
Τέλος, για μια ακόμη φορά, ήταν αιχμηρή για το θέμα της διεκδίκησης των Γερμανικών Επανδρώσεων αλλά και αποζημιώσεων για τα θύματα των Ναζί την περίοδο 1940-‘43 λέγοντας: «Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους κορυφαίους τόπους μαρτυρίου της πατρίδας μας και απέναντι σε αυτή τη θυσία, εμείς είμαστε επιφορτισμένοι μ ένα ιστορικό εθνικό καθήκον, τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, των Επανορθώσεων και της επιστροφής του Κατοχικού Δανείου και των κλεμμένων Πολιτιστικών Θησαυρών. 78 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι ανεπίτρεπτο οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, σε συμπαιγνία με τις Γερμανικές, να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό και να μην διεκδικούν αποζημιώσεις για τους προγόνους που θυσιάστηκαν και πλήρωσαν βαρύ τίμημα γιατί αρνήθηκαν να συνθηκολογήσουν».



Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας π.Ευσέβιος συνοδεία του Αρχιμανδρίτου Φιλαρέτου, του Αρχιμανδρίτου Ιακώβου και του Αρχιδιακόνου Νήφωνα.
Παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Μενούνος, ο Πρόεδρος Πριολίθου, κ. Χρήστος Μπουρδής, ο Πρόεδρος Συλλόγου Πριολίθου, ο τέως Δήμαρχος κ. Νικολάου, Συγγενείς θυμάτων τοπικοί φορείς.


Επίσκεψη σε Μουσείο Ολοκαυτώματος και Πανελλήνιο Ηρώο 1821
Η κα Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκε αμέσως μετά τον Πριόλιθο, το Δημαρχείο Καλαβρύτων, όπου είχε πολύωρη συζήτηση με τον Δήμαρχο κο Παπαδόπουλο και στην συνέχεια επισκέφθηκε, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο Πριολίθου το Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:

 
Στην συνέχεια η κα Κωνσταντοπούλου, επισκέφθηκε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. 








{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.