HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ - Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης Τέτοιες ημέρες δημοσιεύονται απολογισμοί δραστηριοτήτων για τον χρόνο που τελειώνει, καθώς κ...



Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης
Τέτοιες ημέρες δημοσιεύονται απολογισμοί δραστηριοτήτων για τον χρόνο που τελειώνει, καθώς και προγραμματισμοί και προσδοκίες για τον ερχόμενο. Ο επετειακός όμως απ’ την απελευθέρωσή μας το 1821, θα έχει μετά από πενήντα χρόνια την τιμητική του κι εύχομαι να είναι πολύ καλύτερος απ’ τον παρελθόντα, γιατί εμείς δεν θα ζούμε να το δούμε. Το 2021 έδωσε την ευκαιρία στους αναθεωρητές της αληθινής ιστορίας να καταθέσουν για μια ακόμη φορά την ιδεολογικά φορτισμένη άποψή τους στα γεγονότα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Έγιναν πολλές στρεβλώσεις από άρχοντες της πατρίδας μας στα ιστορικά γεγονότα, στους εμβληματικούς και ιστορικούς τόπους όπως τα Καλάβρυτα και η Αγία Λαύρα, με παράλληλη προσπάθεια υποτίμησης και υποβιβασμού του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας, εκεί που ο Εθνεγέρτης Π. Π. Γερμανός όρκισε τους αγωνιστές για να απελευθερώσουν την πόλη των Καλαβρύτων, ( πρώτη απελευθερωθείσα πόλη της Ελλάδας 21 Μάρτη 1821), για ν’ απλωθεί κατόπιν η φλόγα της ελευθερίας σε όλη την Ελλάδα. Λίγοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με προσωπικά τους έξοδα και κόπο, έφεραν στο φως τα πραγματικά γεγονότα. Κάποιοι δε από αυτούς είτε παραγκωνίστηκαν είτε σπιλώθηκαν, και υπέστησαν την τιμωριτική συμπεριφορά κάποιων «αρχόντων». Οι απαντήσεις στις στρεβλώσεις και οι ενέργειες που έγιναν από επίσημα πρόσωπα ή ήταν χλιαρές ή έγιναν για τα μάτια του κόσμου. Πολλοί δε λαλίστατοι άλλοτε περί την εξουσία αλλά και την ιστορία ξαφνικά χάθηκαν, σ’ ένα πνεύμα δήθεν ουδετερότητας, ..ίσως και εντεταλμένης προσπάθειας ν΄ αλλάξει η ιστορία.
Εκείνο που χαρακτηρίζει πολλούς εξ αυτών, είναι ο υπερφίαλος εγωισμός, που δεν τους επιτρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να δουν καθαρά τα γεγονότα έστω και τώρα.
Αυτοκριτική που έκαμαν ακόμα και οι Αγωνιστές του 1821,εκείνοι που έβαλαν το κεφάλι τους στη φωτιά για την ελευθερία μας.
Ο Γεώργιος Τερτσέτης είχε πει μεταξύ άλλων σε μια ομιλία του: «Έμπειροι από τα παθήματά μας γνωρίζομεν και τα αίτια των κακών... αδυνάτισε ο φόβος του Θεού, έλειψε ο έρως της πατρίδος, με την φυγήν των δύο στοιχείων λείπει και η συνοδεία τους, η καλή ομόνοια, το φιλότιμο, αλήθεια και μεγαλείο».
Το ίδιο έκανε και ο Γέρος του Μοριά το 1838 μιλώντας στους μαθητές του Γυμνασίου της Αθήνας στην Πνύκα, αναγνωρίζοντας τα τα λάθη που συνέβησαν κατά την Επανάσταση. Ο Μακρυγιάννης, και πολλοί άλλοι διαλεχτοί λεβέντες του μεγάλου εικοσιένα.
Εμείς στον καιρό μας, κάναμε καθηκόντως και ατομικά ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τον τόπο μας: Με εκδηλώσεις, συνεντεύξεις, ομιλίες, παραστάσεις παντού, πνευματικές δημιουργίες κλπ., και για τούτο βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Δεν είναι ώρα ακόμα να τα αναλύσουμε όλα αυτά …κατά το ¨καιρός παντί πράγματι¨ .
Μεγάλο πράγμα η αυτοκριτική αγαπητοί μου, αλλά δύσκολα κατορθωτό. Θέλει καθαρή ψυχή. Θέλει πνεύμα ελευθερίας και ανεξαρτησίας από κάθε υλιστική ή άλλη έλξη. Θέλει δύναμη ψυχής. Θέλει διάθεση εξουδετέρωσης αδυναμιών και επανόρθωσης λαθών. Άρχοντες και αρχόμενοι μακάρι να αποκτήσουμε αυτογνωσία, για να έχει σκοπό η ζωή μας.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.