Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ «ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» ΜΕΤΕΤΡΑΠΕΙ ΞΑΝΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 81 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ «ΠΟΤΑΜΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ»!!!

γράφει ο Γεώργιος Β. Γκλαβάς Ένα εκπληκτικό και πρωτόγνωρο θέαμα αντικρίσαμε, χθες το πρωί, περνώντας από το περίφημο ΣΠΗΛΑΙΟ «ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ»! ...



γράφει ο Γεώργιος Β. Γκλαβάς

Ένα εκπληκτικό και πρωτόγνωρο θέαμα αντικρίσαμε, χθες το πρωί, περνώντας από το περίφημο ΣΠΗΛΑΙΟ «ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ»! Από το φυσικό του στόμιο, το οποίο έχει αποκλειστεί από την τουριστική αξιοποίηση, λόγω του Μεγίστου αρχαιολογικού, παλαιοντολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, είχε ξεχειλίσει ένα ολόκληρο ποτάμι, με θολό νερό.

Το ασυνήθιστο αυτό φυσικό φαινόμενο, σύμφωνα με τις αυθεντικές μαρτυρίες των παλαιοτέρων από τους κατοίκους τους χωριού μας, είχε συμβεί και κατά το παρελθόν, σε δυο τουλάχιστον από τις νεότερες περιόδους, δηλ. το 1940 και το 1922. Και αυτό είχε συνέβη ύστερα από έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο «Απανώκαμπος» Λουσών και τα νερά του, τα οποία διοχετεύονται στις εκεί υπάρχουσες «Καταβόθρες» και τροφοδοτούν το Σπήλαιο, μέσα από υπόγειους αγωγούς (χάσματα), ξεμπουκάρισαν από το στόμιο της σπηλιάς και σχημάτισαν ένα πολύ ορμητικό χείμαρρο, ο οποίος μάλιστα απέκλεισε και την διέλευση των κατοίκων της περιοχής προς Καλάβρυτα!! Το γεγονός αυτό άλλωστε, προκάλεσε την περιέργεια των κατοίκων και περισσότερο του αλησμόνητου Βασίλη Τεμπέλη και υπήρξε η αφορμή για την ανακάλυψη του άγνωστου μέχρι το 1964, άνω «ορόφου» του σπηλαίου, που μέχρι τότε ήταν γνωστός ο κάτω όροφος της σπηλιάς και ονομαζόταν «Τρουπίσιο»!

Το παραπάνω γεγονός ελήφθη υπόψη, από τους μελετητές της αξιοποίησης του Σπηλαίου, οι οποίοι υπέδειξαν τη λύση της κατασκευής υπερυψωμένων γεφυρών, πάνω από τις διαδοχικές λίμνες και πάνω από τη ανώτερη στάθμη των νερών, τα οποία, φυσικά, έχουν αφήσει τα σημάδια τους, ώστε όχι μόνο να μην αποτελεί κίνδυνο για τους επισκέπτες του Σπηλαίου, αλλά λόγω και του σχηματισμού φαντασμαγορικών καταρρακτών να προκαλεί περισσότερο το ενδιαφέρον, τον θαυμασμό και το δέος των επισκεπτών, προς μοναδικό αυτό θαύμα της φύσης! Το φανταστικό θέαμα που παρατηρήσαμε στο Σπήλαιο, μας κίνησε το ενδιαφέρον να επισκεφτούμε και να μαγνητοσκοπήσουμε, τόσο τον Απανώκαμπο, με τις φοβερές Καταβόθρες Λουσών, όσο και τη «Μαύρη Λίμνη» Καστριών, όπου από εκεί ξεμπουκάρουν, μέσα από τα έγκατα της γης ή πέφτουν από διαδοχικούς και πανύψηλους καταρράκτες, τεράστιες ποσότητες νερών, όπως φαίνεται και στο ερασιτεχνικό μας βίντεο, που μας έκαναν να νιώσουμε ένα απέραντο δέος και έναν απερίγραπτο θαυμασμό!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.