Latest Articles

HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

2hQzL.gif

Breaking News

latest

Τα Καλάβρυτα τίμησαν τον Αθανάσιο Μαρτίνο (ΦΩΤΟ)

Τον Αθανάσιο Μαρτίνο, έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν αθόρυβο εργάτη της προσφοράς και μεγάλο ευεργέτη, τίμησαν χθες τα Καλάβρυτα σε ειδική εκδή...Τον Αθανάσιο Μαρτίνο, έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν αθόρυβο εργάτη της προσφοράς και μεγάλο ευεργέτη, τίμησαν χθες τα Καλάβρυτα σε ειδική εκδήλωση με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Πολύκεντρου Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων. 
Ο Αθανάσιος Μαρτίνος, μέσα από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου που ανέλαβε την συντήρηση του Πανελλήνιου Ηρώου Εθνικής Παλιγγενεσίας και την αποπεράτωση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων, έφθασε χθες το απόγευμα στα Καλάβρυτα όπου έτυχε θερμής υποδοχής στο χώρο του Ηρώου. 
Το υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ' Αιγιαλείας κ Ιερώνυμος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Φίλιας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κς Νασιώτης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επαρχίας Καλαβρύτων πρ Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αρχιερατικός Επιτρόπος Καλαβρύτων πρ. Χρήστος Μπίρμπας, ο Αρχιμανδρίτος Φιλαρέτος Θεοδωρακόπουλος, ο πρ. Δημητρίος Τζελέπης, ο πρ. Φίλιππος Χόρμπα, ο Αρχιδιακόνος Νύφωνας,  ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων κος Λιανόπουλος, ο τ. Εισαγγελέας κος Κατσιρώδης, ο Αντιδήμαρος Καλαβρύτων κος Φλογεράς, ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών του Δήμου κος Βασιλόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ. Καλαβρύτων κος Σταθούλιας, ο Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κος Καναβός, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στον χώρο του μοναδικού Πανελλήνιου Ηρώου Εθνικής Παλλιγεννεσίας και Αγώνιστών του 1821. εψάλει επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον κ. Μαρτίνο. 
Ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου Πολύκεντρου Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων, όπου ο Δήμος Καλαβρύτων τίμησε τον κ. Μαρτίνο που είναι και επίτιμος δημότης Καλαβρύτων Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Παπαδόπουλος στην ομιλία του είπε: 
"Αγαπητέ κύριε Θανάση Μαρτίνο, 
Κυρίες και Κύριοι, 
Φίλες και Φίλοι, 
Τα Καλάβρυτα σήμερα υποδέχονται έναν δικό μας άνθρωπο.  
Έναν ευεργέτη που τ’ όνομα και η προσφορά του είναι -και θα παραμείνουν- φωτεινά σημεία αναφοράς στο διηνεκές και διαρκές παράδειγμα για τους μεταγενέστερους. 
Μια προσωπικότητα που η Ιστορία θα γράψει, που γράφει ήδη, ότι με την σεμνότητα και την καλοσύνη, με την ευαισθησία, τον πατριωτισμό, τον αλτρουισμό και την βαθιά κοινωνική ευθύνη, πρωτοπορεί στην υπηρέτηση της ιστορικής μνήμης, στην παράδοση της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς, στον Πολιτισμό μας και, πριν απ’ όλα, στην ίδια την Κοινότητα, δηλαδή στο σύνολο που όλοι μας απαρτίζουμε και στο οποίο μετέχουμε.
Ο Θανάσης Μαρτίνος είναι, ήδη, Επίτιμος Δημότης Καλαβρύτων. 
Άρα, αγαπητέ κύριε Μαρτίνο, δεν υποδεχόμαστε, απόψε, έναν επισκέπτη. 
Υποδεχόμαστε έναν συνδημότη, ξαναβρισκόμαστε στα χώματα που συγκροτούν και την δική σου οικογένεια. 
Την οικογένεια που τίμησες και τιμάς. 
Σ’ ένα περιβάλλον που έχει χνάρια απ’ τα χνάρια σου, που έχει ισχυρό και αναλλοίωτο το αποτύπωμα σου. Την επιστροφή στο «σπίτι» χαιρετίζουμε σήμερα, και όχι την επίσκεψη ή την φιλοξενία ενός ξένου που ήρθε για λίγο. 
Γιατί, ξένος για εμάς δεν υπήρξες ποτέ.     
Σε μια εποχή που ο ωφελιμισμός πρυτανεύει, που η ανιδιοτελής προσφορά, ως έννοια και αρετή αδυνατίζει, υπάρχει και η άλλη όψη, η άλλη πλευρά, που αποδεικνύεται ισχυρότερη.
Η πλευρά της προσφοράς και της δημιουργίας. 
Η πλευρά της αλληλεγγύης, της συνδρομής και της γενναιοδωρίας. 
Κι αυτή είναι η πλευρά στην οποία δικαιωματικά ανήκουν ο Θανάσης Μαρτίνος και η σύζυγος του Μαρίνα. 
Όποτε και όπου χρειαστήκαμε υποστήριξη, όποτε απευθυνθήκαμε εκεί για βοήθεια, όταν ανάγκες της περιοχής έπρεπε να καλυφθούν, ο Θανάσης και η Μαρίνα Μαρτίνου ήταν παρόντες, χωρίς δεύτερη συζήτηση. 
Ήταν εκεί, γενναιόδωρα να συνδράμουν, να σταθούν κοντά μας, να στηρίξουν τις προσπάθειες μας, ν’ αναλάβουν ευθύνες και υποχρεώσεις. 
Αυτός ο χώρος, το σύγχρονο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων που εγκαινιάζουμε απόψε, ασφαλώς δεν θα είχε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα -και αισθανόμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτόν- χωρίς το ενδιαφέρον και την καθοριστική συμβολή του Ιδρύματος Μαρτίνου.
Ένας χώρος με σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, με μεγάλες δυνατότητες, που ανοίγει μια εξ ολοκλήρου καινούργια σελίδα στην πολιτιστική δημιουργία και έκφραση στον Δήμο Καλαβρύτων. Και παραδίδεται στους δημιουργούς και στη νεολαία μας.
Ένας χώρος για τον οποίο υπήρξαν πολύχρονες προσπάθειες ώστε να αποπερατωθεί και να παραδοθεί. 
Προσπάθειες που ξεκίνησαν απ’ την δεκαετία του 1990, με πολλές διεκδικήσεις και με μεγάλη επιμονή ώστε το έργο να μην εγκαταλειφθεί και να φτάσει τελικά στη φάση της υλοποίησης. 
Καταφέραμε, ως Δήμος Καλαβρύτων, να εξασφαλίσουμε την έκταση και να ολοκληρώσουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά έμενε σε εκκρεμότητα το ζήτημα του Θεάτρου και του εξοπλισμού του. 
Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στο ίδρυμα Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου. Και η ανταπόκριση ήταν άμεση. 
Με δαπάνες του Ιδρύματος διαμορφώθηκε ο χώρος του Θεάτρου, αγοράστηκε και τοποθετήθηκε όλος ο εξοπλισμός και σήμερα τα Καλάβρυτα εγκαινιάζουν, πλέον, μια πολυδύναμη πολιτιστική δομή, αντάξια της Ιστορίας και της δυναμικής του τόπου.   
Αλλά, και λίγο νωρίτερα, αυτό το απόγευμα, όταν βρεθήκαμε στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821, το μοναδικό Ηρώο σ’ όλη την Ελλάδα, μια ανάσα απ’ τον μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου υψώθηκε το Λάβαρο, είδαμε έναν εμβληματικό για όλους τους Έλληνες χώρο, αναμορφωμένο, ανακαινισμένο, στη μεγαλύτερη παρέμβαση αναβάθμισης του μνημείου που έγινε ποτέ, μετά την ανέγερση του. 
Έργο κι αυτό, όπως όλοι ξέρουμε, του Ιδρύματος Μαρτίνου. 
Με δαπάνες κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ, στην πιο σημαντική, από πλευράς υποδομών, παρέμβαση που ολοκληρώθηκε έως τώρα στην περιοχή μας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων απ’ την Επανάσταση, στον τόπο όπου ξεκίνησε η Επανάσταση. 
Ασφαλώς, το αποτύπωμα του Θανάση Μαρτίνου δεν περιορίζεται σ’ αυτά τα δυο πολύ σημαντικά έργα. 
Είναι ένα αποτύπωμα ευκρινές και διαχρονικό σε πολλά σημεία του Δήμου Καλαβρύτων.
Στις 25 συνολικά δράσεις στήριξης και προσφοράς προς την περιοχή μας. 
Στα Καλάβρυτα, στην Κλειτορία, στη Δάφνη, στην Αροανία, στην Κούτελη, στα Φίλια, σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες, στις εκκλησίες και στις Ιερές Μονές μας, στο Νοσοκομείο μας, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους μας, στο Δασαρχείο Καλαβρύτων, στο Καλλιμανοπούλειο, στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου με δαπάνες του ιδρύματος Μαρτίνου αντικαταστάθηκαν τα συστήματα θέρμανσης, στην αγορά και διάθεση εκχιονιστικού μηχανήματος προς τον Δήμο, σε χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής και αναπλάσεων, στις τόσες και τόσες δωρεές που είχαν και έχουν τελικό αποδέκτη τους δημότες μας. 
Δηλαδή, τους συνδημότες του ευεργέτη μας αλλά και τους πολλούς φίλους και επισκέπτες της περιοχής.
Και ευεργέτης σημαίνει αυτός που υπηρετεί το καλό. Αυτός που εργάζεται για το καλό, που νοιάζεται. 
Νοιάζεται για τον συνάνθρωπο, νοιάζεται για την Κοινότητα, νοιάζεται για την πρόοδο, μοχθεί και εισφέρει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα. 
Αυτή η χώρα, απ’ την εποχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και μετά, απ’ τον Αγώνα του ’21 και για 200 χρόνια, αν κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, αν ξεπέρασε δυσκολίες και αντιξοότητες που έμοιαζαν ανυπέρβλητες, το χρωστάει -σε πολύ μεγάλο βαθμό- και στον πατριωτισμό των ευεργετών της. Και αυτό το ξέρουμε, πολύ καλά, εμείς εδώ στα Καλάβρυτα.
Μίλησα στην αρχή για την Ιστορία. 
Και η ελληνική Ιστορία έχει να δείξει πολλά παραδείγματα επιφανών προσωπικοτήτων που δεν τράβηξαν την άκρη τους, δεν επαναπαύθηκαν στους καρπούς της προσωπικής τους επιτυχίας, δεν έστρεψαν την πλάτη όταν η πατρίδα τούς χρειαζόταν. 
Αλλά, βγήκαν μπροστά. 
Και βγήκαν δείχνοντας μεγαλείο ψυχής. 
Δείχνοντας αυταπάρνηση και βαθιά συναίσθηση του χρέους. 
Του χρέους προς την ταυτότητα, προς την Ορθοδοξία, προς όλες τις υψηλές αξίες που ορίζουν την μακραίωνη και ένδοξη υπόσταση αυτής της μικρής κουκίδας στο χάρτη που λέγεται Ελλάδα και που, όμως, στον χάρτη των παγκόσμιων ιδανικών και πανανθρώπινων ιδεών είναι μακράν η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα στον πλανήτη. 
Ο Θανάσης Μαρτίνος ακολουθεί αυτόν ακριβώς το δρόμο. Και τον διευρύνει.
Θα χρειαζόμασταν, λοιπόν, πολύ χρόνο για ν’ απαριθμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία και η Εκκλησία μας, έχουν αναγνωρίσει το τεράστιο και διαρκές έργο του. 
Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Άρχων Έξαρχος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας απ’ το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τιμηθείς με τον Μεγαλόσταυρο του Απόστολου Μάρκου απ’ τον Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, Χρυσό Μετάλλιο απ’ την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανώτατα παράσημα από Ιερές Μητροπόλεις, Επίτιμος Δημότης απ’ όλες τις περιοχές που ευεργέτησε και ευεργετεί, αλλά πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος απ’ αυτούς που όταν τους γνωρίζεις γίνεσαι και εσύ καλύτερος. 
Αγαπητέ Θανάση Μαρτίνο, 
Απόψε, για άλλη μια φορά, ο Δήμος Καλαβρύτων έχει μόνο μια λέξη να σου απευθύνει. 
Την λέξη «ευχαριστώ». 
«Ευχαριστούμε». 
Μαζί με την βαθιά ευγνωμοσύνη όλων μας. 
Ευγνωμοσύνη με όλες τις έννοιες του όρου. Την βαθιά εκτίμηση, την αιώνια φιλία, την ανάγκη ανταπόδοσης που δεν έχει άλλο τρόπο να εκφραστεί, την επιθυμία ν’ αναγνωρίσουμε το καλό σ’ εκείνον που έκανε το καλό για εμάς. Και που τού το χρωστάμε. 
Γιατί όσα έχεις κάνει για εμάς, δημιουργούν και σ’ εμάς ένα μεγάλο χρέος. 
Απόψε η τιμή όλη είναι δική μας. 
Τιμή για την παρουσία σου, για την αγάπη σου, για το ενδιαφέρον σου, για τα έργα σου. 
Εδώ και πολύ καιρό ετοιμάζαμε αυτή την εκδήλωση, με ένα και μόνο σκοπό. Να δείξουμε ότι αυτός ο ιερός και δοξασμένος τόπος, δεν είναι μόνο στην πρωτοπορία των Αγώνων και στην πρώτη γραμμή της προόδου, αλλά και πρώτος στην εξύψωση εκείνων που στο σήμερα, με τις πράξεις τους, συνεχίζουν παραδειγματικά και τιμούν τους όρκους των Αγωνιστών μας, 200 χρόνια πριν. 
Σας ευχαριστώ."


Όλοι παρόντες
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, οι Βουλευτές Αλεξοπούλου, Τσιγκρής και Φωτήλας της ΝΔ η κα Αναγνωστοπούλου από ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φίλιας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Νασιώτης, ο τ.Υπουργός κ. Φούρας, ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων κος Λιανόπουλος, ο τ. Εισαγγελέας κ. Κατσιρώηδης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαβρύτων κα Σφυρή, ο Διοικητής του Α.Τ. Καλαβρύτων κος Σταθούλιας, ο Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κος Καναβός, ο πρώην Δήμαρχος κος Λαζουράς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι του Δ.Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, εκπρόσωποι της Αθλητικής Ένωσης Καλαβρύτων, ο εκπρόσωπος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κος Κοντογιάννης, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων, η Πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου "Πάνος Μίχος" κα Μπενάκη, εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Καλαβρύτων κος Μενούνος, ο εκδότης της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" κος Κυριαζής, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων. 
Χαιρετισμός απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ΄Αιγιαλείας κ.κ.Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Παπαδόπουλος.
Στα πλαισια των εγκαινίων τιμήθηκε για την μεγάλη προσφορά στον τόπο μας ο ευεργέτης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και το Κοινωφελές Ιδρύμα Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου.
Ακολούθησε συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων υπο την Διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Μπαμπαράκου
Η βραδιά έκλεισε με δείπνο σε γνωστή ταβέρνα των Καλαβρύτων   


Αθανάσιος Μαρτίνος: Ο φιλάνθρωπος εφοπλιστής 
Γεννημένος στην Γλυφάδα το 1950, όπου μένει μέχρι και σήμερα, ο Αθανάσιος είναι το πρώτο από τα 4 παιδιά της οικογένειας Μαρτίνου.
Από μικρός είχε στενή επαφή με τη θάλασσα, καθώς τον χώριζε από αυτήν μόνο ένας δρόμος 4 μέτρων.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η επιρροή της μητέρας του, της Νουνού Μαρτίνου, που αγαπούσε πολύ τη θάλασσα, αλλά και το επιχειρηματικό ένστικτο που κληρονόμησε από τον έμπορο πατέρα του, η πρώτη του επαφή με τον χώρο της ναυτιλίας έγινε όταν ήταν 15 χρονών, περισσότερο ως χόμπι, και όταν τελείωσε το σχολείο και ξεκίνησε σπουδές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και Ναυτιλιακά στο Λονδίνο, άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τον κλάδο.
Το 1971 η οικογένεια Μαρτίνου ιδρύει τη ναυτιλιακή επιχείρηση Thenamaris, στην οποία συμμετέχουν η μαμά Νουνού, εμπνεύστρια της εταιρίας, και τα 3 αδέρφια, Θανάσης, Ανδρέας και Ντίνος.
Το 1991, όπου η οικογενειακή επιχείρηση μετρούσε 45 πλοία, ο Θανάσης Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρία και δημιουργεί δική του, την Eastern Mediterranean Maritime.
Στηριζόμενος στη χρόνια τριβή του με τον κλάδο και παίρνοντας, όπως ο ίδιος λέει, λελογισμένα ρίσκα, κατάφερε η εταιρία του σήμερα να ελέγχει 78 πλοία και να απασχολεί 200 άτομα στην ξηρά και 3.000 συνολικά ναυτικούς.
Μαζί με τις εταιρίες των αδερφών του, οι εφοπλιστές της Γλυφάδας όπως αυτοαποκαλούνται, διαθέτουν τον πιο ισχυρό ναυτιλιακό στόλο.
Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Μαρτίνου και απέκτησαν τρεις κόρες, την Αθηνούλα, τη Γεωργία, που ασχολείται με την πολιτική, και τη Μαρίνα. Ο χαμός της πρωτότοκης κόρης συντάραξε την οικογένεια και πολλές από τις φιλανθρωπικές τους δράσεις φέρουν το όνομά της.
Πέραν όμως της εφοπλιστικής του δράσης, ο Θανάσης Μαρτίνος επιτελεί τεράστιο φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, πάντα αθόρυβα. Από ενίσχυση νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών, ιδρυμάτων, δωρεές σε δήμους και υπηρεσίες έως την ανταπόκρισή του στο δράμα ενός αστέγου που η ζωή του σώθηκε χάρη στην παρέμβαση του, η συνεισφορά του Θανάση Μαρτίνου είναι τεράστια.
Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης πολλών πόλεων και δήμων ανά την Ελλάδα και έχει λάβει πολλές διακρίσεις, με κορυφαία την ανακήρυξη του σε Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, το 2019 από το Μητσοτάκη.
Παραμένει πάντα ταπεινός, πλην όμως γενναιόδωρος και σίγουρα, η δραστηριότητά του τον κατατάσσει στην κατηγορία των σύγχρονων, μεγάλων ευεργετών της χώρας μας. 


  
 

ρεπορτάζ - φωτογραφίες για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής
{full_page}

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.