Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Πέτσας: Απαραίτητη η ενεργή εμπλοκή της αυτοδιοίκησης για τη σωτηρία των δασών

«Κομβικής σημασίας» χαρακτήρισε την «ενεργή εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στον Δεκάλογο Σωτηρίας των Δασών» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ...



«Κομβικής σημασίας» χαρακτήρισε την «ενεργή εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στον Δεκάλογο Σωτηρίας των Δασών» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Τρίτη στο Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.). Θέμα του Forum ήταν «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας - Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας».

 «Η μεγαλύτερη απογοήτευση που εγώ, προσωπικά, βίωσα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο της Αυτοδιοίκησης που μου εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός, ήταν ο τρόπος που έχουμε διαχειριστεί, διαχρονικά, τα δάση μας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Η κουλτούρα που διαμορφώθηκε δεκαετίες πριν, στα χρόνια της αστικοποίησης, οδήγησε στην περιφρόνηση απέναντι στα δάση μας, αυτόν τον πλούτο που μας παρέχει το περιβάλλον. Καμία πρόληψη. Μόνο καταπάτηση. Και μέχρι να αλλάξουμε αυτή την κουλτούρα, είναι ευθύνη της Πολιτείας - σε συνδυασμό με δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως αυτή, σήμερα, του Σ.Π.Α.Υ. - να κάνουμε αυτό που χρειάζεται από το δικό μας μετερίζι, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους άλλους συμπολίτες μας», επισήμανε.
Ο κ. Πέτσας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συνδράμει την αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο ρόλο της για την ενίσχυση του σύγχρονου πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας και ανέπτυξε το πλέγμα των πρωτοβουλιών που έχει λάβει προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των εθελοντών που ενισχύεται μέσα από το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών - το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση - για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση. «Βάζουμε ένα καινούριο πλαίσιο, πιο διαφανές, πιο λειτουργικό και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα το αγκαλιάσουμε», σημείωσε ο κ. Πέτσας. Μιλώντας δε σε πιο προσωπικό τόνο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στην εμπειρία από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, το καλοκαίρι: «Ο ίδιος εμπλέκομαι στο θέμα του εθελοντισμού, ιδίως στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, στον 'Αγιο Στέφανο, στη Ροδόπολη και στην 'Ανοιξη. Έχω δει τη δουλειά τους, και φέτος και το 2009, στην προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή. Και σίγουρα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους αξίζουν συγχαρητήρια και αμέτρητα 'ευχαριστώ' για το έργο τους».

Επίσης, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση προς την αυτοδιοίκηση για υλοποίηση δράσεων πρόληψης και πυροπροστασίας, τόσο μέσω της τακτικής χρηματοδότησης των 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, του 1,5 εκατ. ευρώ, για τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής κ.α.. Για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών και των καταστροφών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές φέτος, ανέφερε ότι «μόνο μέχρι τον Αύγουστο - πριν προχωρήσουμε στην τελευταία κατανομή που είχαμε για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας - είχαμε δώσει 29 εκατ. ευρώ φέτος, για δράσεις κοινωνικής προστασίας, ενισχύοντας τις πληγείσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και 160 εκατ. ευρώ σε δήμους και Περιφέρεις για αποκατάσταση υποδομών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τη σημασία που έχει, σε τοπικό επίπεδο, η συνεχής αναβάθμιση των έργων και των υποδομών που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και έκανε ξεχωριστή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία έχει στα χέρια της η Αυτοδιοίκηση - έπειτα από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση - για τον σκοπό αυτό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, μάλιστα, έφερε την πρόσφατη ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», της πρότασης του Σ.Π.Α.Υ. για δράσεις θωράκισης και ανάδειξης του Υμηττού, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, καθώς και των άλλων δύο υποέργων του Συνδέσμου, για υλοποίηση ψηφιακών δράσεων προστασίας, έργων ανάπλασης και αναβάθμισης εξοπλισμού, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης», το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης προανήγγειλε συνέργειες και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.